Chocolade van 118 jaar oud onder de hamer
Bij het Britse veilinghuis Eddisons CJM Assets wordt vanavond een blikje chocola geveild dat de toenmalige koningin Victoria heeft geschonken aan soldaten in de Boerenoorlog in Zuid-Afrika. De chocola, die behoorlijk over de datum is, werd onder andere vervaardigd door een producent die nog altijd bestaat, Cadbury.
De chocolade was bedoeld om de soldaten tijdens de heftige stijd – die niet zo goed verliep op dat moment – wat op te vrolijken met Nieuwjaar, zo meldt het veilinghuis. Cadbury was destijds hofleverancier en werd gevraagd om de speciale blikjes en vulling te maken. Een dilemma voor het familiebedrijf, dat bestond uit pacifisten die tegen de oorlog waren. Ze wilden voor geen goud beschuldigd worden geld te verdienen aan de oorlog. De koningin voor het hoofd stoten wilde men ook niet.
Merkloos
Om het probleem op te lossen vormden Richard en George Cadbury een alliantie met concurrenten Joseph Fry en Joseph Rowntree. Gezamenlijk produceerde het drietal bedrijven de koninklijke order. Niet dat de koningin dit op prijs stelde. Victoria wilde dat de soldaten de beste Britse chocolade zouden krijgen. De chocolade bleef daarom grotendeels merkloos.
De boerenoorlogchocolade is niet de enige oude chocolade die het veilinghuis de laatste tijd heeft helpen verkopen. In juni gingen negen repen uit de Eerste Wereldoorlog bij CJM Assets onder de hamer. Die maakten deel uit van een serie memorabilia en brachten in totaal 3000 pond (circa 3400 euro) op. De chocolade in het blik dat nu wordt verkocht is gebroken, maar de chocolade zit er nog allemaal in, aldus Paul Cooper. ,,Het ziet er niet meer zo mooi uit, maar het bevat nog een vleugje chocoladegeur.’’
De blikjes werden gekoesterd door de soldaten. Het was voor het eerst dat ze iets cadeau kregen van de koningin. Veel militairen stuurden het naar huis, om als aandenken te bewaren. Velen van hen sloegen veel geld af om de chocolade zelf te bewaren. In die tijd werd zelfs een neploterij gehouden door een oplichter. Hij ging zes weken de bak in toen bleek dat de prijs een blikje chocolade zou zijn van Queen Victoria.
Het blikje is om die reden niet zo zeldzaam, hoewel het volgens Cooper wel bijzonder is dat de chocolade er nog in zit. Eerdere blikjes gingen voor prijzen tussen de 50 en 300 pond van de hand, afhankelijk van de staat waarin het blikje zich bevond en de inhoud.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Met deze desserts fopt chef-kok je brein en je zintuigen
Een volle asbak. Een paprika die uit een bloempot lijkt te zijn gevallen. Een mandarijn met groene schimmel erop. Een schuursponsje met schuim. Kunstenaar Ben Churchill verrast en shockeert met zijn gewaagde desserts. -
Ben je te streng voor jezelf? ‘Zelfcompassie is echt iets wat je moet oefenen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: compassie hebben voor jezelf. -
Koken & Eten
Zo viert Paul de Leeuw Vaderdag met man en zonen: ‘Altijd proberen we de jongens aan tafel te krijgen’
Zondag is het Vaderdag. Voor Paul de Leeuw, zijn echtgenoot Stephan en zonen Kas en Toby een goed moment om samen te eten. Misschien thuis, maar waarschijnlijk in een restaurant. ,,We aten vroeger met feestdagen altijd zalm, croissants, warme broodjes en eieren als ontbijt.” -
Wat Eten We Vandaag: Komkommerrolletjes met rosbief, groene asperge en truffelmayonaise
Deze koolhydraatarme komkommerrolletjes zijn een leuke verrassing op de borrelplank. De variaties voor de vulling zijn eindeloos en ze zijn snel en makkelijk te maken. Wij vullen de rolletjes met rosbief, radijsjes, truffelmayonaise en groene aspergetips. -
PREMIUMGeld & Geluk
Millie en Dolf betalen 100 euro per maand aan energie: ‘Centrale verwarming is luxe’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Dolf geeft makkelijker geld uit dan Millie, maar zorgt er ook voor dat niets uit de ijskast wordt weggegooid. En koopt soms een kofferbak vol wijn.
-
Online boodschappen doen is voor eliteclubje
Een kleine groep consumenten zorgt voor een groot deel van de online-omzet van supermarkten. Het gaat om 3,4 procent van de huishoudens die goed is voor 81 procent van de omzet, zo blijkt uit de analyse van GfK van een representatieve steekproef onder ruim 55.000 consumenten. -
Koken & eten
Waarom er van een volle pan aardappelen zo weinig puree overblijft, en waarom dat niet erg is
In Nederland zijn we echte aardappeleters. We eten ze gekookt, gebakken, gefrituurd en gepureerd. Bij het pureren blijft er in de pan echter niet zoveel over van die grote hoeveelheid aardappelen die je had gekocht. Hoe kan dat? En hoe lang en welke aardappel moet je prakken? -
Helemaal klaar met Windows 11? Zo ga je terug naar 10
Ben je niet tevreden met Windows 11, werken bepaalde toepassingen niet meer of mis je simpelweg de interface van Windows 10? Welke reden je ook hebt om terug te willen naar het vorige besturingssysteem: zo downgrade je van W11 naar W10.