Consumentenbond: Klant op het verkeerde been door gezonde claims fabrikanten
De Consumentenbond vindt dat fabrikanten van voedingsmiddelen die claims, afbeeldingen en namen gebruiken om hun producten een gezond imago te geven, consumenten op het verkeerde been zetten. Zo bevatten bepaalde producten veel suiker, terwijl er op de verpakkingen staat dat het product gezond is.
Delen per e-mail
,,We vinden steeds weer nieuwe voorbeelden van zogenaamd gezonde producten. Fabrikanten zijn kennelijk nogal hardleers. En daarom blijven wij ze hierop aanspreken", zegt directeur Sandra Molenaar. De Consumentenbond dringt in Den Haag en Brussel aan op maatregelen.
Recent onderzoek van de bond toont aan dat een meerderheid van de consumenten vindt dat etiketten duidelijker moeten aangeven of het product wel of niet gezond is. ,,Fabrikanten zouden beter moeten onderzoeken wat consumenten op basis van het etiket verwachten, voor ze een product op de markt brengen.”
Uit recent onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat bijna 7 op de 10 consumenten vindt dat etiketten duidelijker moeten aangeven of het product wel of niet gezond is. Molenaar: ‘Fabrikanten zouden beter moeten onderzoeken wat consumenten verwachten op basis van het etiket, voordat ze een product op de markt brengen.’
Als voorbeeld noemt de Consumentenbond onder meer een bakje zeewiersalade van Albert Heijn, dat claimt ‘natuurlijk, lekker en gezond te zijn'. Maar: er zit volgens de bond liefst 12 gram suiker in. Hetzelfde geldt voor het ontbijtdrankje Vifit Goedemorgen! , dat zich aanprijst als ‘heerlijk gezond’, maar meer suiker dan granen bevat.
Fabrikanten Albert Heijn en Campina zeggen tegen de Consumentenbond dat er bij beide producten iets fout is gegaan en de gezondheidsclaims er niet bij hadden moeten staan. AH heeft de claim inmiddels van de website gehaald.
Bekijk hier de video's over Koken&Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & Weten
Zoveel gezonder zijn pure chocolade-eitjes dan de variant met melkchocolade
In de rubriek Koken & Weten duikt gezondheidsjournalist Tijn Elferink in een voedingsonderwerp waar verwarring over bestaat. Dit keer: zijn paaseitjes van pure chocolade gezonder dan melkchocolade eitjes? -
Wat Eten We Vandaag: Sinaasappel-rijstevlaaitjes
Deze superleuke sinaasappel-rijstevlaaitjes zijn een heerlijke, frisse variatie op de traditionele rijstevlaai. De rijstevlaaitjes hebben een lekkere, krokante bodem doordat deze is gemaakt van croissantdeeg. Top de vlaaitjes af met slagroom en genieten maar. -
Wat Eten We Vandaag: Pasta met feta en tomaatjes uit de oven
Pasta en kaas gaan goed samen, dat bewijst dit recept wel. We gebruiken een Griekse kaas. De feta gaat met de tomaatjes en tal van kruiden en specerijen in de oven. Dat ruikt niet alleen heerlijk, maar smaakt des te lekkerder. -
Koken & eten
Op zoek naar jouw favoriete paaseitje? Met dit overzicht grijp je meteen de lekkerste
Pasen is in de supermarkt allang begonnen. Dat betekent: veel chocoladepaaseitjes eten. Ze zitten allemaal verpakt in vrolijke, kleurrijke papiertjes, maar achter welke kleur zit jouw lievelingssmaak verborgen? -
Wat Eten We Vandaag: Zalm in limoen-kokossaus
Deze zalm is royaal bedekt met een heerlijke, frisse kokossaus en wordt geserveerd met peultjes en rijst. Je zet het gerecht binnen een handomdraai op tafel en toch is het een bijzonder gerecht wat je niet dagelijks eet.
-
Koken & eten
Met deze betaalbare koffie gaat Blokker de concurrentie aan met andere cupjes: 'Dan maar minder marge’
Het begon vorig jaar met een eigen koffiecupmachine. Nu gaat huishoudketen Blokker een stap verder. Vandaag lanceert de winkelketen vier smaken koffie onder de eigen naam. Het is voor het eerst dat Blokker eigen voeding gaat verkopen. Blokker-ceo Jeanine Holscher noemt het een volstrekt logische stap. -
Wat Eten We Vandaag: Naanpizza met broccoli en mozzarella
Naanpizza; heb jij dit al wel eens geprobeerd? Wij maken onze naanpizza vegetarisch met broccoli, mozzarella en olijven, maar je kunt hem natuurlijk beleggen met al jouw lievelingstoppings. -
PREMIUMKoken & eten
Dit kan het drinken van een kop koffie voor je doen als je flink gaat sporten
Cafeïne is ‘s werelds meest gebruikte stimulerende stof. Het zit in koffie, maar ook in frisdranken, energiedranken, sportdranken en in voedingssupplementen. Recent wetenschappelijk onderzoek toonde aan dat cafeïne sportprestaties kan versterken, zowel bij individuele sporten als bij teamsporten.