De gekste gerechten op vakantie: zo maak je ze thuis
Op vakantie kom je soms de vreemdste gerechten tegen en daarom vroegen wij jullie om een foto in te sturen van de meest bizarre maaltijden die jullie voorgeschoteld hebben gekregen. Van de ingezonden foto's hebben wij een selectie gemaakt en het recept opgezocht. Zo kun je thuis deze opvallende maaltijden nabootsen.
Percebes
Percebes, of zoals we in Nederland zeggen; eendenmosselen, vallen onder de kreeftachtigen en zijn dus schaaldieren. Deze delicatesse wordt vooral in Portugal gegeten en de bereiding is redelijk simpel, je hoeft ze enkel 3 minuten te koken. De smaak schijnt een mengeling van ziltige oesters en krab te zijn en er komt dus geen eend bij aan te pas. Percebes zijn te koop op internet, maar niet bepaald goedkoop.
Babouche
Ook wel Marokkaanse slakken genoemd en dit gerecht wordt dus vanzelfsprekend vooral in Marokko geserveerd. Het duurt even, maar ook thuis kun je dit gerecht maken. Hier vind je de bereidingswijze.
Francesinha
Dit Portugese gerecht is een enorme vleestosti, overgoten met een volle vleessaus. Letterlijk betekent het kleine Fransoos, maar er is niets kleins aan dit broodje dat gevuld is met vlees. Kijk hier hoe je het gerecht thuis kunt maken.
Kroppkakor
Dit is eigenlijk de Zweedse variant van de Italiaanse gnocchi. Deze delicatesse wordt gemaakt van een aardappeldeeg en gevuld met spek, ham en uien. Hier wordt vaak een rode bosbessensaus, room of boter bij geserveerd. Benieuwd hoe je dit gerecht thuis kunt maken? Klik hier.
Haggis
Dit typisch Schotse gerecht wordt gemaakt door een schapenmaag te vullen met onder andere gemalen schapenlever, -tong, -hart en -vet. Voor veel mensen een reden om deze maaltijd over te slaan, maar wie durft kan het ook thuis bereiden. Hier vind je het recept.
Papanași
In Roemenië is het een graag gezien nagerecht en dat komt doordat het een zoete donut met jam is. Waarschijnlijk is voor dit beleg gekozen, omdat het er anders iets minder appetijtelijk uitziet. Maak dit gerecht daarom met het oorspronkelijke beleg.
Bizar
Er zijn ook nog voldoende gerechten uit andere landen die wij hier in Nederland niet als 'normaal' kennen. Zo zijn cavia's in Zuid-Amerika een delicatesse. De foto's hieronder geven een kijkje in de keuken van andere culturen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Is een video echt of een deepfake? Zo kun je het zien
De politie zette er deze week een in om de dader van een cold case-moord op te sporen: een deepfake-video. Daarmee kun je mensen van alles laten zeggen of laten doen. Maar dat brengt risico’s met zich mee. Hoe herken je zulke nepfilmpjes? -
Kan 't goedkoper?
Aardappelen fiks duurder geworden, maar met deze tips kun je besparen
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: aardappelen. -
Koken & Eten
Is het echt nodig om 1,5 tot 2 liter water te drinken per dag?
Minstens 1,5 of zelfs 2 liter water per dag drinken, die aanbevelingen hoor je geregeld. Maar waarop is dat idee gebaseerd en hebben we écht minimaal 2 liter water per dag nodig om voldoende gehydrateerd te blijven? Wetenschapsexpert Martijn Peters zoekt het uit. -
Blokker experimenteert met brood en chips dankzij samenwerking met Chinese robotsupermarkt
Bij Blokker kunnen klanten vanaf morgen ook brood, chips en andere voedingsmiddelen afhalen. Dat is mogelijk door een samenwerking met de Chinese robotwinkel Ochama, een kruising tussen een afhaalsupermarkt en een warenhuis. -
Hoeveel minuten pauze mag je nemen op een werkdag?
Even een rondje wandelen, een broodje eten of snel het nieuws checken op je telefoon; werknemers hebben recht op pauze, maar hoe zit het precies? Mag je zomaar pauze nemen en krijg je dan doorbetaald? Experts beantwoorden zes veelgestelde vragen over het recht op pauze.
-
Koken & Eten
Waarom je supermarkthummus moet laten staan en het beter zelf kunt maken
Het is morgen Internationale Hummus Dag. Hoogste tijd om de kikkererwtenspread onder de loep te nemen, want het is in de afgelopen tien jaar in rap tempo populair geworden. In iedere supermarkt zijn minstens vijf smaken te vinden. -
PREMIUMVijf vragen
Waarom sommige mensen grof geld over hebben voor een digitaal eigendomsbewijs
Wereldwijd schaffen steeds meer mensen NFT's aan. Dit zijn unieke, digitale eigendomsbewijzen, vaak aangeschaft met cryptomunten. En ze zijn al lang veel meer dan kunstwerken of kattenplaatjes. Waarom zou je ze kopen en wat zijn de risico's? Vijf vragen over NFT’s. -
Kefir? Wat voor zuivel is dat in hemelsnaam?
Kefir is terug van weggeweest! Bij volwassenen zal er sneller een belletje rinkelen dan bij jongeren. In het koelschap vind je het populaire melkproduct uit de jaren 80 zelfs in diverse fruitsmaken. Kefir is afgeleid van het Turkse woord keyfir, wat 'je goed voelen' betekent. In hoeverre is het drankje daadwerkelijk goed voor je en hoe wordt het gemaakt?