De krekelhamburger: goed voor het milieu en bij dit restaurant nog populair ook
Tussen de runderhamburgers en de vegetarische burgers staat deze maand een bijzondere ‘special’ op het menu bij de restaurants van Meneer Smakers in Utrecht: ‘De Ome Japie’. Een krekelburger. En hij is populair, vertelt Bram van Riet, manager bij de Utrechtse horecazaak.
Het idee voor de krekelburger is het resultaat van een samenwerking met een startup van vier Utrechtse ondernemers: Jaapie Food in Werkhoven. Nu, een paar maanden na het eerste idee, staan de burgers een maand lang op de menukaart bij het Utrechtse hamburgerrestaurant. ,,Ze verkopen best aardig. Je hebt wel wat overtuigingskracht nodig bij sommigen om hem te verkopen, maar dat is ook wel begrijpelijk. Ze gaan niet zo hard als de andere burgers, maar dat hoeft ook helemaal niet. We willen iets bijzonders neerzetten. Mensen zijn altijd wel verrast over de smaak: het is in ieder geval niet standaard.”
De specials, die elke maand veranderen, worden bedacht door twee medewerkers. Van Riet: ,,Ik geef ze een denkrichting mee. Je ziet dat steeds meer mensen bezig zijn met vegetarisch of veganistisch eten. Mensen worden steeds bewuster. We zijn een keertje gaan krekels gaan proeven en eigenlijk was het wel heel lekker. We hebben er een burger van gemaakt op een bedje van witte kool, met rode ui. Daarbij zit een Thaise tapenade en een pittig sausje.”
Krekels kweken
De krekels zijn afkomstig uit Werkhoven, waar Folkert de Jong (22) met zijn broer Matthijs (28) en vader Arie (60) de diertjes kweekt. ,,Het idee om krekels te gaan kweken ontstond in 2016, een jaar later begonnen we met een paar krekels, die hebben zich vanzelf vermenigvuldigd.” Nu hebben de mannen een schuur met miljoenen krekels. ,,Die zitten allemaal gestructureerd in kunststof bakken. Het is een vochtige ruimte waar het continu zo’n 30 graden is. Als de dieren aan het eind van hun leven zijn, worden ze ‘geoogst’. Dat is na zo'n veertig dagen, zo oud worden ze in de natuur ook.” De dieren gaan dan in de vriezer en daarna door de maler.
De burger zelf ziet er niet anders uit dan ‘gewone’ burgers, al is de textuur wel anders: ,,Je ziet niet terug dat het om krekels gaat.” De krekels zijn een stuk duurzamer dan bijvoorbeeld het houden van koeien. ,,Er is veel minder water nodig, er is minder CO2 uitstoot en je hebt ook veel minder land nodig. De krekels worden gevoed met restvoedsel van andere industrieën. Zoals restjes van de pastafabriek, of van bakkers. Dus dat gaat voedselverspilling tegen. En de krekelboerderij draait volledig op zonne-energie.”
De vraag naar krekelproducten neemt volgens De Jong behoorlijk toe. ,,In Frankrijk, Duitsland, Zwitserland en Scandinavië is de vraag al behoorlijk, in Nederland valt het nog mee. Er was nog geen echt goed krekelproduct op de markt.” Nu is die er volgens hem wel met de krekelburger. ,,Het gaat erom dat er iets lekkers is. Hoe goed het verhaal erachter ook is. En mensen moeten het product nog ontdekken, want wat de boer niet kent, dat vreet hij niet.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMEnergie
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten? -
Wat Eten We Vandaag: Honingcake met noten
Heerlijk: voor deze cake zijn slechts vijf ingrediënten nodig, en grote kans dat je die al in huis hebt. -
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
PREMIUMKoken & Eten
Luca (20) maakt van zijn liefde voor Italië een cannoli-imperium: ‘Een eigen onderneming was een wens van me’
In een loods in Heinenoord ‘fabriceert’ de 20-jarige Luca Vasseur wekelijks een kleine 20.000 cannoli. Wat dat betreft is de naam van zijn onderneming goed gekozen: I Love Cannoli. ,,De aanloop naar Valentijnsdag was een gekkenhuis. Er is zeker een pallet aan handgemaakte, typisch Siciliaanse desserts de deur uitgegaan.”Hoeksche Waard -
Wat Eten We Vandaag: Fried broccolirice met Thaise saté
Zelf fried rice maken? Dit feestelijke recept bevat extra veel groenten dankzij de toevoeging van broccolirijst. De saté gemarineerd in kokosmelk en currypasta heeft een romige smaak.
-
Wat Eten We Vandaag: Auberginehachee met aardappelpuree
Hachee is een traditioneel stoofgerecht, wij hebben een vegetarische variant bedacht waarbij het rundvlees wordt vervangen door aubergine en paddenstoelen. De structuur van deze groenten komt dicht in de buurt van draadjesvlees. -
-
-
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema. -
PREMIUMHeel Holland Bakt
Zineb schopte het tot HHB-finale: ‘Bakken was therapeutisch toen moeder overleed’
Koken en bakken voor een groep mensen kan zenuwslopend zijn, maar Zineb El Moudden (36) bakte voor drie miljoen mensen in de finale van Heel Holland Bakt. ,,Mijn droom is mijn eigen kookboek uit te brengen en een studio te hebben waar ik workshops aan mensen kan geven. Gezelschap en goed eten maken mensen gelukkig.’’Alphen aan den Rijn