Deze Argentijnse wijn drinken Nederlanders graag: ‘Past goed bij jullie kazen’
Koken & EtenWe drinken er niet superveel van, maar wat is het lekker: Argentijnse wijn. De jaarlijkse druivenoogst is daar begonnen. Correspondent Peter Schouten dook de provincie Mendoza in: het walhalla van de Argentijnse wijnsector.
Het is een beetje zoeken in de supermarkt in Nederland, want Argentijnse wijnen vind je lang niet overal. Hoewel de Argentijnse wijnsector vorig jaar nog een historische exportomzet draaide, importeert ons land steeds minder wijn uit het Zuid-Amerikaanse land.
Dat is een trend die al jaren gaande is volgens de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren. In 2020 bedroeg de import van Argentijnse wijnen slechts 2,5 procent van de totale Nederlandse wijninvoer.
Het komt mede door de mindere oogsten. Maar de wijnboeren daar verwachten voor 2021 - net als 2020 - wél weer een goed wijnjaar. Drie vragen over Argentijnse wijn.
1. Wat drinkt een Nederlander het liefst?
David Bonomi van het bekende Argentijnse wijnhuis Norton (en in 2020 uitgeroepen tot beste vinoloog van Argentinië) kent de Nederlandse consument door en door. ,,Een Nederlander wil een aromatische, frisse en lichte wijn. Een zachte wijn met niet al teveel tannine. En heel belangrijk: de juiste prijs-kwaliteitverhouding. Nederlanders letten erg op hun centen en kijken altijd naar de prijs. Je krijgt bij Nederlanders nooit een tweede kans, daarom moet de volgende fles altijd beter zijn dan de huidige. Ik zie dat jullie van wijn genieten. Ja, jullie kazen met die prachtige, elegante textuur en intense smaak gaan goed samen met onze wijn.”
2. Welke wijnen zijn interessant?
Op dit moment wordt er in de provincie Mendoza – vier keer zo groot als Nederland – volop geoogst. De bekendste wijn is de Malbec die wereldwijd tot de top behoort. Grote bekende bodega’s als Salentein en Norton produceren miljarden liters wijn. Ze organiseren rondleidingen, proeverijen en koken fantastisch in hun wijnhuizen. Geweldige gastronomie tussen de hoogzwangere wijnranken. Absoluut de moeite waard, maar ook interessant zijn de zogenaamde boutique-bodegas die vaak worden gerund als familiebedrijf.
De minder bekende provinciale Ruta 173 rondom de stad San Rafael werkt als een magneet voor deze kleine sympathieke wijnboerderijen. Het is allemaal wat meer houtje-touwtje, maar dat is ook onderdeel van de charme die alleen al vanwege de grote hoeveelheid roestige Renaults aan het Frankrijk van de vorige eeuw doet denken.
Halverwege de route ligt Terra Lombarda, gerund door de zussen Andrea (29) en Gaby (25) Tornaghi, respectievelijk architect en notaris van beroep. De bodega was ooit van hun overgrootvader en lange tijd gesloten, maar de dames hebben er nieuw leven ingeblazen. Met slechts 12.000 liter per jaar zijn ze een kleine speler, verdeeld over Malbec, Syrah, Cabernet en Bonarda.
Die laatste (nog geen acht euro tegen de officiële wisselkoers) is wat minder bekend, maar verrukkelijk. ,,Een sterke druif, scherpe geur. Een wijn die tijd nodig heeft. Het is zoals wij vrouwen: we zijn prachtig, maar het duurt even voordat we helemaal opgemaakt zijn”, lacht Andrea.
’s Avonds schitteren de huisgemaakte focaccia van de buurvrouw, gerookte kaas en diverse vleeswaren op tafel in het kleine proeflokaal achterin de zaak.
3. Welke geheime parels zijn er?
Finca La Encantada ligt een beetje verborgen van de route af. Het is de eerste biodynamische bodega van Argentinië. ,,De stand van de planeten bepaalt op welke dag en hoe laat wij de druiven oogsten”, vertelt Verónica Canelo. Dat gebeurt allemaal met de hand. Weinig wijn, maar hoge kwaliteit, verzekert ze in haar eigen chocolaterie. Want naast het bekende blokje kaas, werkt chocola ook heel goed om wijn te begeleiden. ,,De combinatie van wijn en chocola is fantastisch. Onze aromatische Malbec gaat goed samen met chocola met chilipepers.”
Canelo heeft een nieuwtje. ,,We zijn aan het experimenteren om zelfs een Malbec te maken met organische cacao uit Venezuela in speciale Franse vaten.”
Nog zo'n parel: bodega Chiriginguito Fow, die pas een paar maanden open is. Terwijl de zon langzaam achter de druiven kruipt, is de wijnbar middenin het open veld een oase van genot. De sfeer is die van interactie tussen tafels, nul structuur en doen waar je zin in hebt. De muziek is van Manu Chao. De bodega maakt slechts 56.000 liter per jaar, met name bedoeld voor de regio.
Op de overzichtelijke wijnkaart is een ‘Extra Brut Discontinuo’ - waarvan er maar zeshonderd zijn gebotteld - in deze romantische setting een uitstekende keuze. Een frisse bubbel gemaakt van 100 procent pinot noir zorgt voor een magische twist in dit onbekendere deel van de provincie Mendoza.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Biertje is populairder dan voor de coronapandemie
Nederlanders kochten in de eerste drie maanden van het jaar iets meer bier dan in dezelfde periode van 2019, het laatste jaar voordat de coronapandemie een crisis veroorzaakte. Brouwers verkochten vooral meer van de drank voor thuisgebruik, het herstel in de horeca bleef achter door de lockdown in januari. -
Voor werk verhuizen naar Curaçao of Aruba: ‘Onthoud dat het er op een eiland anders aan toe gaat’
Na je werkdag op het strand liggen met een cocktail in je hand. Het lijkt een droom, maar op bijvoorbeeld Bonaire, Curaçao en Sint Maarten kan het gewoon. Ook Nederlanders kunnen hier werken. Docent Daniël van der Bilt en accountmanager Kim Lameris van detacheringsbureau TMI leggen uit wat je van tevoren moet regelen. -
Koken & Eten
Graan is straks schaars en duur: dit zijn drie alternatieven voor je deeg
De broodprijzen gaan waarschijnlijk flink stijgen door de oorlog in Oekraïne. Dit land en Rusland zijn twee van de 'graanschuren’ van de wereld. Welke alternatieven zijn er voor graan? Twee experts geven suggesties voor broodvervangers. -
Wat Eten We Vandaag: Chocolademousse
Deze heerlijke, klassieke chocolademousse maak je met maar vier ingrediënten. Een echt verwenmomentje voor jezelf of een simpele manier om je gasten te verrassen met een lekker toetje van pure chocolade. -
PREMIUM
Winnaar Heel Holland Bakt bakt vegan maar het moet wel lekker zijn: 'Ik ben een luxepoes'
Enzo Pérès-Labourdette (30) is de winnaar van het negende seizoen van Heel Holland Bakt. De uitbundige kunstenaar en illustrator imponeerde met zijn creatieve, plantaardige baksels zelfs topbakker Robèrt van Beckhoven. Het was wel aanpoten tijdens de opnamen. ‘Ik ben kilo's afgevallen.’
-
PREMIUM
Hoe weet je of jij hoogbegaafd bent? Een expert legt uit wat de kenmerken zijn
Twee à drie procent van de bevolking is hoogbegaafd. Zij hebben een sterk ontwikkeld brein met een IQ van 130 of meer. Maar volgens specialisten ligt het werkelijke percentage nog veel hoger. Alleen: hoe weet je of je hoogbegaafd bent? Wij vroegen expert Tessa Kieboom om raad. -
PREMIUM
Hoe gevaarlijk is het om je batterijen niet op tijd weg te gooien?
Het komt steeds vaker voor: een brand die ontstaat door een batterij. Gooi je een boormachine of een ander elektrisch apparaat weg bij het restafval, dan kan die zomaar vlam vatten. -
Video
Waarom je het best verschillende tassen mee kunt nemen naar de supermarkt
De supermarkt is vaak het eerste moment waarop je in aanraking komt met het eten en drinken dat je in huis haalt. Maar waar let je op als je dit zo veilig mogelijk wil doen? Een aantal tips ter verbetering.