Deze drie vrouwen helpen je als je minder vlees wil eten
Koken & etenMinder vlees eten dit najaar? Deze vrouwen schreven ieder een vegetarisch kookboek. Ook fijn voor tijdens de Joodse feestdagen die nu in volle gang zijn.
Uien van om de hoek
Lekker Lokaal, het derde kookboek van Laura de Grave (32), is een coronakindje. ,,In maart vielen al mijn opdrachten in één klap weg. Twee dagen liep ik als een kip zonder kop rond; met geen idee wat ik moest gaan doen. Toen dacht ik aan een vegetarisch kookboek op basis van lokale ingrediënten en viel alles op z’n plek.”
De Grave is receptontwikkelaar voor onder andere Allerhande en auteur van het Amsterdam Kookboek (2017) en Nederland Kookboek (2019). ,,Tijdens mijn onderzoek voor dat boek ontdekte ik hoe ver we van ons eten afstaan: we importeren uien uit Nieuw-Zeeland en exporteren de onze naar Zuid-Afrika – dat is maar een klein voorbeeld. Lokaal eten is veel duurzamer en vaak ook lekkerder. Op mijn reizen door het land zag ik ook hoeveel fantastische producten we hier hebben. Die kennis wil ik bekend en toegankelijk maken.”
Het is De Graves eerste vegetarische kookboek. ,,Voor de klimaatbelasting en biodiversiteit is het hard nodig dat we minder vlees eten. Daarbij viel het me op dat de meeste vegetarische kookboeken – veganistische nog meer –internationaal georiënteerd zijn: ze bevatten recepten en ingrediënten van over de hele wereld, zoals amandelmelk uit Californië en quinoa uit Peru. Maar kijk eens om de hoek: we hebben hier zo veel mooie spullen! Ik vind het belangrijk om de Nederlandse eetcultuur niet te laten verdwijnen, en bedacht daarom vegetarische versies van traditionele gerechten.” Brabantse ‘worstenbroodjes’ – met wortel in plaats van worst –en zoervleis van paddenstoelen en walnoten.
,,Het mooie is dat we vier seizoenen hebben en daarom een divers aanbod in groente en fruit. Er is nog veel te ontdekken: iedereen heeft olijfolie staan om in te bakken, maar je hebt ook koolzaadolie van Nederlandse bodem. Net zo lekker en gezond, en goed voor de bodem en biodiversiteit. Denk ook aan Nederlandse sojasaus, zeewier en allerlei soorten peulvruchten.”
De voordelen van lokaal eten werden volgens De Grave tijdens corona alleen maar duidelijker. ,,Boeren boden boodschappenboxen aan en consumenten gingen zelf naar de boerderij voor asperges. De laatste jaren is vegetarisch eten om duurzaamheidsredenen steeds normaler geworden, nu is het tijd om ook lokaal eten er definitief bij te betrekken.”
Laura de Grave: Lekker Lokaal, Vegetarisch & simpel koken met Nederlandse producten, Xander Uitgevers, €29,99, verschijnt 23 september.
Een tafel vol gerechten
Pekelvlees, gevulde kalfsborst, rundertong: de traditionele familiegerechten die de moeder van Esther Erwteman (42), eigenaar van kookstudio Esther’s Cookery in De Pijp, op feestdagen kookt zijn allesbehalve vleesloos. ,,Ik eet sinds mijn negende nauwelijks vlees; het heeft me nooit aangetrokken, maar dat is nooit een probleem geweest. Voor mij hoef je vlees niet te vervangen; er is altijd genoeg alternatief.” Ook tijdens de Joodse hoge feestdagen, die nu in volle gang zijn.
,,Onlangs was het Rosj Hasjana (Joods Nieuwjaar), dan komen we met de familie bij elkaar om veel te eten, vooral ronde en zoete dingen als challah, krieltjes en rijst. Mijn moeder staat er altijd dágen voor in de keuken. Zondag is het Jom Kippoer (Grote Verzoendag), dan vasten we vijfentwintig uur – en praten we alléén maar over wat we straks gaan eten – en op 2 oktober begint het Loofhuttenfeest. Daarvoor bouwen we een loofhut in de tuin en daar eten we de volgende dagen alle maaltijden in. Dus ja, tradities in het jodendom zijn ontzettend verbonden met samen eten. Al wordt het dit jaar een stuk ingetogener, helaas.”
Erwteman reisde jaren voor haar werk als onder meer verpleegkundige de hele wereld rond, en woonde in India, Ghana en Israël. ,,Op reis ben ik altijd op zoek naar eten. Met handen en voeten vraag ik of er geen vlees of vis in een gerecht zit; zodra ik dat weet, stop ik alles in mijn mond.” Zo ontwikkelde ze haar eigen, internationale kookstijl. ,,Ik denk altijd vanuit groenten en zet de tafel het liefst vol gerechten.”
Erwteman brengt haar manier van koken over tijdens kookworkshops en via haar boek Nosh, mijn vegetarische Joodse keuken, dat afgelopen voorjaar verscheen. ,,Ik schreef het voor mijn dochter Sara van zeven, die ik de smaken en tradities van de Joodse keuken wil meegeven. Die is ontzettend divers, aangezien Joden eeuwen hebben gereisd en hun keuken overal hebben aangepast met wat ter plekke voorhanden was.”
,,Opvallend: de Joodse eetcultuur wordt nu vaak gelijkgesteld aan de Israëlische, met humus en sabich. Ik groeide juist op met boterkoek en matzeballen, maar ben dol op allebei én op nog veel meer. Dat is wat ik Saartje ook wil leren: kijk naar het hier en nu. De Joodse gemeenschap in Nederland is klein, maar springlevend. En er is altijd lekker eten.”
Esther Erwteman: Nosh, mijn vegetarische Joodse keuken, Uitgeverij Nieuw Amsterdam, €29,99.
Comfortabel eten
,,In de zomer is het makkelijk om snel iets superlekkers klaar te maken: een paar smaakvolle tomaten, wat olijfolie en je bent er al. Maar in de herfst en winter hebben we behoefte aan comfortabele gerechten die verwarmen, zonder er al te lang voor in de keuken te moeten staan. Dat kan goed met groente in de hoofdrol. Veel kookboeken geven recepten voor groente als hapje of bijgerecht, maar ik wil liever één lekker hoofdgerecht. Scheelt ook afwas.” Welmoed Bezoen (30) schreef daarom Comfort Food met groente, vol vegetarische hoofdgerechten.
Bezoen werkte als patisseriechef bij sterrenrestaurant Ron Blaauw en is cateraar, receptenontwikkelaar en medewerker van de Kookboekhandel op de Haarlemmerdijk. Haar vriend Anker van Warmerdam (28) verzorgde de fotografie en drankrecepten in het boek.
,,Groenten hebben lang een bijrol gespeeld op ons bord, maar dat idee is steeds meer achterhaald. Ik hoorde van lezers van mijn groentebarbecueboek (Gloeiend groen) dat er een wereld voor ze openging toen ze groenten in de spotlight zetten. Dat vind ik ook het belangrijkste: inspiratie bieden. Het is heel makkelijk om een nieuwe draai aan een gerecht te geven. Stel: je hebt alles voor pasta arrabbiata in huis, maar toevallig ook Mexicaanse gerookte pepers. Combineer alles, en je hebt een nieuw, simpel en chic gerecht.”
Bezoens kookstijl is beïnvloed door de keukens van landen waar ze graag komt: Italië, Frankrijk, India en Mexico. ,,Daarbij probeer ik altijd zoveel mogelijk smaak te creëren, op een zo makkelijk mogelijke manier. Veel mensen koken groenten alleen, maar dan voeg je meer water toe aan iets wat al veel water bevat. Haal je het vocht er juist úit, door de groente te grillen of te bakken, dan krijg je een geconcentreerde smaak. Het is leuk daarmee te experimenteren.”
Al bevat Comfort Food met groente alleen vegetarische recepten, ze wil haar boek niet vegetarisch noemen. ,,Er zit toevallig geen vlees in, want groenten vormen het hoofdingrediënt. Ik vind het ook altijd frustrerend dat vlees of vis vaak worden vervangen door eieren en – vooral heel veel – kaas. In mijn boek komt ook zuivel en ei voor, maar dan als smaakmakers.”
Welmoed Bezoen: Comfort Food met groente, Nijgh Cuisine, €32,50, verschijnt 6 oktober.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Albert Heijn
7 Tips voor een gezonde broodtrommel
De schooltas is niet compleet zonder broodtrommel en ook op de werkplek is het een graag geziene gast. Maar wat stop je nu het beste in die broodtrommel? Gezond krachtvoer natuurlijk! -
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
PREMIUM
Een bokkenpootje met witte chocolade? Dordrecht heeft er een nieuwe lekkernij bij: de Schapenpoot
Kun je ook bokkenpoten met witte chocolade maken? Zo vroeg zijn vriend Alex. Ja, zei bakker Jaap Korteweg en hij creëerde een nieuwe Dordtse lekkernij: de Schapenpoot.Dordrecht -
Koken & eten
Fruit en groenten: bij deze supermarkten ben je het goedkoopst uit
Lidl is veel goedkoper dan de andere supermarkten als het gaat om groente en fruit. Aldi is ook goedkoper dan gemiddeld, net als Vomar en een deel van de Hoogvliet-winkels, Dirk en Plus. Dat blijkt uit een prijspeiling die de Consumentenbond heeft gedaan bij 16 ketens. -
PREMIUMEnergie
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten?
-
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
-
-
Wat Eten We Vandaag: Speculoos-ontbijttaartje
Begin de dag feestelijk met dit speculoos ontbijttaartje. Lekker en voedzaam dankzij de havermout. Het taartje is warm het lekkerst, maar je kunt ‘m ook eerder afbakken en een paar dagen in de koelkast bewaren. -
Wat Eten We Vandaag: Gelderse morenstamp
Vroeger werden pastinaken ook wel ‘moren’ genoemd, vandaar de benaming voor dit recept: Gelderse morenstamp. In de Achterhoek en andere delen van Gelderland wordt pastinaakstamppot nog regelmatig zo genoemd.