Deze frisse kombucha komt uit een omgebouwde zeecontainer
In Amerika is kombucha de gezondshype al ver voorbij. In de industrie rond de dubbelgefermenteerde theezwamdrank gaan honderden miljoenen om. Vanuit het Gelderse Gorssel wil Bob's Kombucha een klein graantje meepikken, maar dan wel in Nederland.
Volgens de overlevering dronken de krijgers van Dzjengis Khan al kombucha om ten strijde te trekken en het huidige Mongolië te stichten. ,,Tweeduizend jaar geschiedenis in een flesje'', noemt Bob van 't Klooster de frisdrank die hij verkoopt, niet zonder gevoel voor dramatiek.
Waar de dubbelgefermenteerde thee jarenlang vooral populair was in de hipsterhoek en onder gezondheidsfreaks, wordt kombucha inmiddels ook in Nederland steeds meer gangbaar. Van 't Klooster: ,,Zeker de kombucha met een smaakje is al lang uit de hardcore antroposofische hoek."
Zeecontainer
Van 't Klooster (50) zit met compagnon en buurman Gijs Hoefsloot (56) achter het bedrijfje Bob's Kombucha. Ze brouwen in een geïsoleerde zeecontainer achter de woning van Van 't Klooster, aan een zandweg in het groene buitengebied van Gorssel. Hoefsloot: ,,We begonnen met twee klanten, maar nu zitten we rond de twintig winkels en restaurants. We zijn nog in onderhandeling met een online supermarkt."
Kombucha is, zeker om uit te leggen, een misschien wat ingewikkeld drankje, van ver voor de tijd van Coca Cola. De frisdrank ontstaat uit fermentatie van gezoete thee door bacteriën en gistculturen. Die wordt aan de thee toegevoegd en vormt een dikke, glanzende plak die de kombuchazwam genoemd wordt. Dan fermenteert de thee dubbel: de gist zet eerst de suiker om in alcohol (ethanol). De bacteriën breken die alcohol daarna af.
Daarbij ontstaat het kenmerkende zure smaakje van kombucha en koolzuur. Kombucha is alcoholhoudend, maar je wordt er niet dronken van, het alcoholpercentage is altijd minder dan 0,5 procent.
Kombucha-hoofdstad
Gorssel groeide bij toeval uit tot de 'kombucha-hoofdstad' van Oost-Nederland, zo wil het verhaal. Van 't Klooster - import uit Amsterdam - maakte daar cider, maar in een slecht appeljaar schakelde hij over op de paddenstoelendrank. Dat ligt iets genuanceerder. ,,De ciderconsumptie zakte totaal in én ik zocht een alcoholvrij alternatief."
Voor dat alternatief ging hij in Amerika in de leer. ,,Daar hebben ze veel meer ervaring." Hij maakt het biologische drankje in drie smaken: puur, gember-appel en framboos-limoen. ,,Dan moet je het zo zien: puur gaat keihard in de biologische winkel in Zutphen, terwijl framboos-limoen weer echt voor het Deventer Stadsstrand is."
Over de oorsprong van kombucha woedt een natiestrijd: zowel de Russen, Chinezen, Japanners en Koreanen claimen de zwammendrank te hebben ontdekt.
In Nederland is het drankje niet helemaal nieuw: in de jaren 70 werd het bijvoorbeeld ook wel gedronken. Geallieerde soldaten lieten er van proeven na de Tweede Wereldoorlog. Toch gaat het te ver om van een herleving te spreken, zegt Van 't Klooster, die geschiedenis studeerde. ,,Daarvoor was het toen te klein in Nederland."
Trends
Drankjes zijn sterk aan trends onderhevig: limoncello en mojito zie je nu weer een stuk minder vaak dan een paar jaar geleden. Of kombucha wel een blijver is, durven Van 't Klooster en Hoefsloot niet met zekerheid te voorspellen. ,,Die garantie heb je niet. Hier is het echt in opkomst, in Amerika is het al meer dan tien jaar groot. Uiteindelijk willen we gewoon zoveel mogelijk mensen laten proeven. En het appelleert aan het gezonde gevoel, en dat blijft.”
Beste bartender Tess Posthumus schudt cocktails in de Ochtendshow:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Waarom we zo van drank houden: ‘Jenever walk alone’
Pieter Hulst en Gijs Groenteman ontleden teksten van Nederlandstalige hits. Ze geven antwoorden op prangende vragen die de nummers oproepen. Komen ze er zelf niet uit, dan roepen ze de hulp in van de wetenschap. Vandaag kijkt Pieter diep in het glaasje. -
Wat Eten We Vandaag: Groenteburgertjes uit de airfryer op Libanees platbrood
Deze vegetarische groenteburgertjes uit de airfryer op Libanees platbrood zijn lekker en voedzaam. De burgers zijn gemaakt van rode linzen en wortel en lijken een beetje op falafel. De zelfgemaakte limoen-yoghurtsaus geeft het gerecht een frisse touch. -
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking. -
Wat Eten We Vandaag: Bloemkoolstamp met schelvis en Hollandse garnalen
Voor wie zowel van stamppot als van vis houdt, is deze stoemp met schelvis en Hollandse garnalen een ideaal gerecht. -
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.”
-
Zurig, gezond drankje krijgt voet aan de grond in ons land
De omzet is nog niet zo groot als die van Coca-Cola, grapt een Nederlandse maker van kombucha met gevoel voor understatement. Maar het friszure drankje veroverde al vele harten. ,,Vooral de gembervariant is een hardloper.'' -
-
-
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen. -
Wat Eten We Vandaag: Speculoos-ontbijttaartje
Begin de dag feestelijk met dit speculoos ontbijttaartje. Lekker en voedzaam dankzij de havermout. Het taartje is warm het lekkerst, maar je kunt ‘m ook eerder afbakken en een paar dagen in de koelkast bewaren.