Deze groenten kosten nu een prikkie
Wie over een klein budget voor de maaltijd beschikt of gewoonweg graag goedkoop eet, die kan deze maand veel groenten voor weinig kopen. Andijvie, boerenkool en pompoen zijn enkele van de seizoensgroenten die ruim verkrijgbaar zijn in de supermarkten en de groentewinkels.
Voor de liefhebbers van stamppot is er genoeg te beleven. Een heel populaire groente deze maand in andijvie. Supermarkten buitelen over elkaar heen met aanbiedingen, zoveel aanbod is er van de gezonde groenten. Andijvie bevat veel vitamine K en wordt als supergezond beschouwd. Een zak van 400 gram kost nu circa 1 euro, voorgesneden en al. Wie een hele kool koopt op de markt is natuurlijk nog goedkoper uit.
Boerenkool is ook zo’n winterklassieker, die ook nog iets duurzamer is want boerenkool groeit in de Nederlandse grond, niet in Spanje. Een zak van 300 gram voorgesneden boerenkool kost ongeveer 1,20 euro. Bovendien is het een superfood, want deze kanjer bevat veel ijzer, vitamine K, vitamine A en C en ook calcium. Spinazie bevat ook al lekker veel vitaminen (A, E en K) en een boel antioxidanten die ziekten op afstand houden. Een zak met 450 gram verse spinazieblaadjes kosten rond de 1,50 euro.
Een andere typische wintergroente is de koolraap. Een bol kost bij de super nu ook rond 1 euro, voorgesneden groenten zijn wat duurder. Ook nog steeds verkrijgbaar – ook al is Halloween allang achter de rug – is de pompoen. Een flespompoen kost zo’n 2 euro en bekende oranje exemplaren kosten ook ongeveer zoveel. Daarmee valt al gauw een pan vol soep te maken.
De klassieker is natuurlijk de winterpeen. Een kilo kost in de meeste supers nog geen euro. De wortel past in de soep, in de hutspot, in salades en talloze eenpansgerechten. Knolselderij - ook ongeveer 1 euro in de super - is veelzijdig. In de plaats van aardappelen in een stamppot of gewoon in de soep.
Deze maand zijn verkrijgbaar abrikozen (vitamine E en antioxidant), avocado’s (onverzadigde vetzuren, veel vezels, veel vitaminen), kiwi’s (vitamine C, B en E) en perziken (veel vitamine C) te koop. Op de fruitschaal liggen veel peren (vitamine A, B, C en E), appels (voedingsvezels, kalium) en citrusvruchten zoals mandarijnen en sinaasappels (vitamine maar ook foliumzuur en vitamine B11).
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat Eten We Vandaag: Speltpizza met ricotta en gerookte zalm
Deze pizza met gerookte zalm is een verantwoorde keuze, ook voor doordeweeks. Helemaal als je kiest voor een speltbodem met meer vezels. Extra makkelijk: je koopt een verse speltbodem gewoon kant-en-klaar in de supermarkt. Voeg geen zout toe, de kappertjes zijn al zout genoeg van zichzelf. -
PREMIUMvoor jou geproefd
Groentechips: is het een goed alternatief voor een gewoon chippie?
Groentechips lijken gezond. Er zit immers groente in, toch? Maar is dat wel echt zo? En voor welke fiets je nét dat blokje om? We trekken vijf zakken open en laten ons deskundige, driekoppig panel testen op kraak en smaak. -
Fred maakt al vanaf 1974 elke dag stamppot
Restaurant Den Boerenstamppot in Breda bestaat 45 jaar. Fred van Weerd werkt er sinds 1974 en werd in 1984 samen met zijn vrouw eigenaar van de zaak. ,,Sommige mensen komen hier elke dag.'' -
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje. -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen.
-
Rauwe kip afspoelen verspreidt juist meer bacteriën dan dat het wegneemt
Meer dan een kwart van de kip etende Nederlanders spoelt rauwe kip af onder de kraan om bacteriën weg te krijgen. Logisch, denk je misschien, maar juist door de spetters en het sap van de rauwe kip verspreiden de bacteriën zich door de keuken. Het Voedingscentrum raadt dan ook af om rauwe kip te wassen. -
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim. -
Hartige tortellini-spinazie soep
Dit is een winterclassic van Jord Althuizen voor op een gure doordeweekse dag na het werk. Op werkdagen is het in alle hectiek een lekker vullende soep die vlug klaar is en bij jong en oud goed in de smaak valt.