Deze ouderen moestuinieren lekker binnen
Koken & etenGroente- en kruidenplantjes zien groeien en bloeien, de geur opsnuiven, even proeven of wat oogsten voor de avondmaaltijd. Bewoners van twee verzorgingshuizen in Velp hebben vanaf volgende week een binnenmoestuin.
Het hele jaar rond gaan de binnenmoestuinen voedsel produceren, dat direct in de keuken van de oudereninstellingen gebruikt kan worden. Bewoners, verzorgenden en het team van de keuken gaan samen aan de slag met indoor gardening. Het is bijzonder dat verse producten direct naast de keuken worden geoogst, maar het sociale aspect is zeker zo belangrijk, zegt Marie-José de Dreu.
De Dreu houdt zich als manager huisvesting en facilitair bezig met het eten van de bewoners. In de vier locaties van verpleeghuis en woonzorgcentrum Innoforte in Velp wordt de bewoners tijdens de maaltijd niet zo maar wat voorgezet. Met zorg wordt omgegaan met de kwaliteit van de voeding, de bereiding en ook de beleving van de maaltijd. ,,Food is care”, zegt ze daarover.
De binnenmoestuin past bij de visie op voeding van Innoforte. De Dreu: ,,We hebben er geen onderzoek naar gedaan maar ik weet zeker dat het een meerwaarde gaat hebben.’' Ze kwam in contact met Paulien van de Vlasakker, die met het idee voor Vegger kwam toen ze op haar studentenflat de moestuin van thuis miste. ,,Toen ik dit systeem zag dacht ik meteen: ja, dit triggert de mensen,’' zegt De Dreu.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & eten
Stop met bolognese-gerechten, ze zijn fake news, zegt burgemeester van Bologna
Het moet maar eens afgelopen zijn met al die gerechten die de indruk wekken uit Bologna te komen. Het beroemdst is natuurlijk spaghetti bolognese. De burgemeester van de Italiaanse stad voert actie om aan die nepbenamingen een einde te maken. -
Koken & eten
Haring en zalm beter voor milieu dan vegaburger
Wie tijdens de Week zonder Vlees de steak of het kipkluifje links laat liggen kan deze het beste vervangen door noten of haring. Uit een nieuwe berekening van Milieu Centraal en Sintef blijkt dat die eiwitrijke producten minder belastend voor het milieu zijn dan een vleesvervanger met kaas. -
Lidl past afbeelding op kroepoekverpakkingen aan vanwege ‘racistische’ elementen
Als je kroepoek koopt bij supermarkt Lidl, dan zie je op de verpakkingen een man met een lange snor en een rijsthoed. Dat is racistisch, vindt Asian Raisins, een belangenorganisatie die mensen bewust wil maken van discriminatie tegen Aziaten. De organisatie stuurde eind vorig jaar een mail naar de supermarkt, met als resultaat dat Lidl nu de illustraties aanpast. -
PREMIUMvraag & antwoord
Alles wat je (niet) wilt weten over de hybride warmtepomp
Wie vanaf 2026 zijn cv-ketel wil vervangen, moet een hybride warmtepomp installeren, zo maakte het kabinet vandaag bekend. Maar past een warmtepomp in elk huis, wat kost-ie en zijn er wel voldoende monteurs? -
PREMIUMKoken & Eten
Michelle (nog maar net 17) spaarde jarenlang voor haar droom; nu heeft ze een eigen wafelkraam
Michelle Hoorn (nét 17) spaarde jarenlang om haar droom waar te maken: een eigen wafelkraam. Nu toert ze het land door met verse Brusselse wafels met slagroom, chocolade en toppings.
-
Foodtrucks steeds populairder, aantal in vijf jaar tijd meer dan verdubbeld
Het aantal foodtrucks in Nederland is de afgelopen vijf jaar meer dan verdubbeld, meldt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2017 waren in Nederland bijna 1200 foodtrucks geregistreerd, nu zijn dat er bijna 2500, zo blijkt uit cijfers van het KVK Handelsregister. Het gaat om een toename van 110 procent. -
Zo verdwijnen je WhatsAppberichten automatisch
Wil je voorkomen dat jouw berichten voorgoed terug te vinden zijn door (oud-)gesprekspartners? Of wil je wat opslagruimte vrijhouden op je smartphone? WhatsApp kan nieuwe berichten na een bepaalde tijd automatisch laten verdwijnen. -
Superbespaarder
Jasmina: ‘Door onze buffer hebben we het altijd gered en geen dag zonder eten gezeten’
Sommige mensen kunnen enorm goed met geld omgaan. Of ze nu veel of weinig hebben, ze zijn creatief en mét resultaat. Hoe doen ze dat toch? Elke week laten we hier een superbespaarder aan het woord. Deze keer Jasmina Borgeld (36), die van haar moeder leerde om creatief met geld te zijn.