Deze tien bakkers mogen bakken in de tent van Heel Holland Bakt
Koken & etenHet zevende seizoen van Heel Holland Bakt is begonnen met een serie taarten die vijftig bakkers lieten proeven aan de jury. Er bleven er tien over. Eentje probeerde het vorig jaar al, maar kwam nu wél door de voorronde.
Hoopvol toonden ze. En een tikkie zenuwachtig. De vijftig amateurs die afgelopen zomer hun allerlekkerste lekkers meenamen naar het landgoed van Kasteel Maarsbergen. De eerste wankelende drielagentaart werd door Sarah, Liek en Pascal - kandidaten in spe - in bedwang gehouden. ‘Mutsenman’ Arjen is er voor de tweede keer. ,,Ik ben gek op wintersport, mijn vriend noemt me weleens een muts en ik loop vaak te mutsen”, vertelt hij over de reden om allemaal taarten en taartjes mee te nemen die sprekend op gebreide mutsjes leken. ,,Ik ga het weer proberen.”
Het applaus en de ontlading na het nerveuze aankleden van de kraampjes kwam op het moment dat André van Duin met de golfkar arriveerde. Hij had zijn kar volgeladen: juryleden Janny van der Heijden en Robèrt van Beckhoven. ,,Ja hoor, hier zijn ze’’, roeptoeterde Van Duin door zijn megafoon. ,,Janny en Robèrt!”
Van Duin zou Van Duin niet zijn als hij niet met een originele binnenkomer zou beginnen. Hij zegt verbaasd dat hij Janny ‘bijna niet herkent'. ,,Wat één jaar geen taartjes eten doet.” Robèrt is hetzelfde gebleven. ,,Ik blijf taartjes eten.” De juryleden hebben er weer zin in: Van der Heijden loopt met haar hondje langs de kramen van de taartenbraderie. Ze hoopt op 'nog meer kleur’, ‘nog meer smaakexplosies’ en ‘nog meer technieken’ dan vorig jaar. Van Beckhoven is benieuwd of het hoge niveau van vorig jaar wordt geëvenaard of zelfs overtroffen. ,,Het is kerst. Of eigenlijk: we doen vandaag of het kerst is”, legt Van Duin uit.
Er is al veel moois: cosmetisch arts Shai maakte een taart met opgespoten rozen. ,,Ik hou van perfectie", aldus de deelnemer die hoopt één van de bakkers te worden die met negentien andere bakkers naar het ‘bakkamp’ mag, waarna de beste tien overblijven. Van der Heijden ziet wel overeenkomsten met zijn professie: je maakt iets met je handen en je moet precies werken. ,,En niet over de top gaan.” ,,Precies", zegt Shai en beschrijft zijn doel van zijn vak en zijn baksels. ,,Een natuurlijk, fris resultaat.”
Joep heeft een taartje gemaakt van mango en witte chocolade dat bij Van Beckhoven in de smaak valt. Het duurt even voordat de prof de jasmijn proeft. ,,Gelukkig niet te veel, want dat kan heel smerig zijn.” Dat had Joep ook al gemerkt. ,,Dat was de eerste batch.” Paul zet meteen zijn beste beentje voor met een spektakel: met dennengeur en de nevelen van het Zwarte Woud. ,,Er zit genoeg kirsch in. Als ik meer neem mag ik geen auto meer rijden.”
Saral maakte een Turks-Nederlandse taart als hommage aan zijn vader en moeder: een deel is gemaakt met pistache en een deel is stroopwafel. ,,Een taart met een dubbel paspoort", grapt Van Duin. De verrassing zijn de bloemen van Tom. Zo leuk, vindt de jury. Van Duin gebruikt hem meteen als microfoon. Lizette neemt een risico door iets mee te nemen dat ze nog nooit heeft gemaakt.
Een taart met een dubbel paspoort
Na vijftig taarten vindt de jury het peil hoog. ,,En veel bloemen.” Van Duin: ,,En dat zie je haast niet met de kerst.” De beste mogen door naar de volgende ronde: bakkamp. Aline, Arjen, Jeanette, Shai, Esther, nog een Esther, Nina, Chiel, Johan, Ben, Laurine, Ingmar, Paul, Esther, Saral, Anouk, Warsha, Pauline, Marietje en Joep, Jeroen.
Ze gaan aan de slag met een recept voor amandelsoufflés en ze moeten proeven voor een smaaktest: ‘juffrouw Janny’ laat de bakkers een taartje proeven. Ze moeten het ontleden en een boodschappenlijstje maken voor als je het zou moeten namaken. Nog knap lastig, vinden ze allemaal. Ben is zout vergeten. ,,Dat moet er altijd bij.”
Robèrt geeft hen een kijkje in de wereld van de chocolaterie. De meester doet voor hoe je een taart decoreert met chocolade. ,,Het ziet er bij Robèrt zo simpel uit", zegt Joep. ,,Maar als je het zelf moet doen...” De meester-patissier is tevreden. ,,Ze kunnen allemaal zo de winkel in.” Intussen zaagt Van Duin een boompje om. ,,Met de achterkant van de zaag", stelt hij de boom gerust. ,,Dan doet het minder zeer.”
De slotopdracht is een chocoladetaart. Zoals in alle afleveringen van Heel Holland Bakt is de spanning soms te veel. De ene trilt. Warsha: ,,Je wil niet weten wat er met mijn knieën gebeurt.” Deeg is niet gaar, er zakt her en der wat in. Damage control bij Joep. ,,Niet precies wat ik voor ogen had”, geeft hij toe. ,,Ploeteren. Hij is in elkaar gevallen.” Bij Warsha is de vulling niet stijf geworden. ,,Hè", zegt Van Duin meelevend.
Dit zijn de tien bakkers de komende acht weken in de tent mogen strijden om de titel Beste Thuisbakker van Nederland van 2019 - 2020, maakt Van Duin bekend. Ze krijgen hun eigen schort: Anouk, Jeroen, Nina, Aline, Ingmar, Jeanette, Pauline, Arjen (,,Gelukt, nooit opgeven", zegt Van der Heijden), Esther en Johan. De uitzending met deze tien bakkers begint volgende week zondag vroeger: om 20.20 uur op NPO1.
Wil je weten hoe jouw kennis is over Heel Holland Bakt? Test hier je kennis en maak kans op een topdiner:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier? -
Koken & Eten
Maaltijdboxen: zoveel ben je jaarlijks per persoon echt kwijt
HelloFresh, Marley Spoon of Ekomenu: in Nederland bestellen we steeds vaker een maaltijdbox. Toch is het een serieuze kostenpost: uit onderzoek van Foodboxen.nl, een onafhankelijke foodboxvergelijker, blijkt dat de gemiddelde prijs voor een gezin van vier personen op 2477 euro per jaar ligt, bij een abonnement van drie maaltijden per week. -
Koken & Eten
Klaar voor Heel Holland Bakt? Test hier je kennis
Komende zondag komt de eerste aflevering van het zevende seizoen van Heel Holland Bakt eindelijk weer op tv. Ben jij goed voorbereid? Doe de test en maak kans op een bijzonder diner. -
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden? -
Koken & eten
Dit zijn de beste bakboeken van 2019 (volgens de experts)
Er kwamen dit jaar genoeg nieuwe bakboeken uit, maar welke zijn echt de moeite van het kopen waard? Experts en andere veelbakkers vertellen over hun favorieten van 2019.
-
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’ -
PREMIUMKoken & Eten
Zet je vetzuren aan het werk: waarom periodiek vasten ook goed is voor je hersenen
Wanneer je aan intermittent fasting doet, oftewel periodiek vasten, kies je ervoor om op gezette tijden niet te eten. Je begint bijvoorbeeld pas om 12 uur ’s middags met je ontbijt en eet niet meer na 8 uur ’s avonds. Aanhangers van deze manier van vasten doen het om af te vallen of om zich gezonder te voelen, maar er lijkt nu ook een positief effect te zijn op het brein. -
Koken & Eten
Is het echt nodig om 1,5 tot 2 liter water te drinken per dag?
Minstens 1,5 of zelfs 2 liter water per dag drinken, die aanbevelingen hoor je geregeld. Maar waarop is dat idee gebaseerd en hebben we écht minimaal 2 liter water per dag nodig om voldoende gehydrateerd te blijven? Wetenschapsexpert Martijn Peters zoekt het uit.