Volledig scherm
PREMIUM
© Shutterstock

Deze zoete alternatieven zijn (ietsje) beter dan suiker

Suiker is lekker, maar niet erg gezond. Wat zijn de mogelijkheden als we graag op iets zoets kauwen zonder veel geraffineerde suiker te gebruiken?

Waarom loopt het water ons in de mond bij het zien van citroen-meringuetaartjes of bolletjes chocolade-ijs? Omdat we allemaal suikerliefhebbers zijn. Dat heeft zijn oorsprong in de tijd dat we ons voedsel rechtstreeks uit de natuur aten. Een bittere smaak duidde vaak op iets giftigs, terwijl zoete vruchtjes eetbaar en voedzaam waren.

De laatste decennia zijn we echte suikeradepten geworden. Aan veel voorgeproduceerde producten is suiker toegevoegd; voor de houdbaarheid, maar ook voor de smaak. En: suiker werkt verslavend.

  1. HAK voert als eerste voedselfabrikant Nutri-Score in: ‘waar wachten we nog op?’

    HAK voert als eerste voedselfa­bri­kant Nu­tri-Sco­re in: ‘waar wachten we nog op?’

    Als eerste in Nederland voert groentefabrikant HAK het voedselkeuzelogo Nutri-Score in. Of het nu een pot appelmoes, doperwtjes, kersen of rode kool is, de etiketten van de HAK-producten worden vanaf 1 september voorzien van het nieuwe logo dat aan de hand van kleuren en lettercodes aangeeft hoe gezond drinken of eten is. Timo Hoogeboom, algemeen directeur van HAK, legt uit waarom zijn bedrijf het voortouw neemt.