Diabetes Fonds helpt Nederland een maand lang gezond en betaalbaar(!) te eten
Koken & etenHet is vaak goedkoper om iets ongezonds te eten dan iets gezonds. Toch kán het wel, gezond eten en toch op de euro's letten. Het Diabetes Fonds laat de hele maand oktober zien hoe je lekkere, gezonde en betaalbare maaltijden maakt. Pascal, ondernemer en moeder van twee puberdochters, doet mee.
Delen per e-mail
Het valt niet mee om elke dag weer een gezonde maaltijd op tafel te krijgen, weet Pascal de Waal (37) uit Roden uit ervaring. Ze is druk met haar eigen bedrijf als medisch pedicure, getrouwd met een ondernemer en heeft twee puberdochters die veel eten nu ze zo hard groeien. ,,Ik vind het belangrijk om zo gezond mogelijk te koken, maar aan het einde van de maand wordt het wel krapper. Dan is het lastiger en kies ik vaker een potje dan verse groenten.”
Belangrijk is het wel, beseft de Groningse, gezond eten. ,,In de stoel zitten bij mij veel mensen met diabetes type 2 en in zowel mijn mans familie als in die van mij komt het voor. Het is erfelijk en de kinderen hebben dus een grotere kans om het te krijgen.”
Het probleem is dat gezonde voeding de afgelopen jaren meer in prijs is gestegen dan ongezondere voeding, signaleert het Diabetes Fonds. Daarom lanceert het fonds vandaag het programma Appeltje-Eitje, waarbij mensen tips en recepten krijgen om gezond én betaalbaar te koken. Pascal doet mee. ,,Ik doe het voor mezelf en voor mijn cliënten, want die hebben vaak weinig te besteden. Dan is gezond eten helemaal lastig. Soms zijn ze gebonden aan kant-en-klaarmaaltijden. Laatst zei een klant dat hij bami uit de supermarkt zou eten. Met extra groenten, dus gezond. Maar daar zit vaak wel veel zout in en dat is helemaal niet goed. En soms ook suiker. Dat etiket ‘extra groenten’ is misleidend. Dat maakt het lastig goede keuzes te maken.”
Diëtist Kim Brouwers onderstreept het belang van een goede weerstand. Zij stelde het receptenboek samen met Philips-chef Martin Senders,,Nu de winter voor de deur staat, is het goed om op je weerstand te letten. Vanwege het weer, maar ook ook vanwege corona.” Brouwers weet dat gezond eten niet altijd de makkelijkste keuze is. ,,Maar we willen laten zien dat het wel kan.” Wie meedoet met de actiemaand, kan gratis vijftien recepten downloaden en heel oktober tips, adviezen en video’s verwachten.
Brouwer: ,,We geven zoveel mogelijk variatietips. Want iedereen heeft wel dat in een huishouden niet iedereen alles eet.” Om die reden zijn de recepten ook gevarieerd: sommige zijn koolhydraatarm, in andere gerechten zijn wel pasta, rijst of aardappelen verwerkt. Ook is een groot deel vegetarisch. ,,Bij elk gerecht staat een aanduiding van de prijs: met één, twee of drie eurotekens. De gerechten kosten tussen de 0,80 euro tot maximaal 3 euro per persoon.” Appeltje-Eitje richt zich op alle Nederlanders. ,,Het is voor iedereen belangrijk om gezond te eten.”
Pascal de Waal kijkt vooral uit naar de hoe-houd-je-eten-goed-tips. ,,Hoe houd je sla bijvoorbeeld lang goed? Ik doe worteltjes al in een bakje om ze langer goed te houden. Het is zonde als je eten moet weggooien. Het is allemaal al duur genoeg.” Ze werkt al gestructureerd door eenmaal per week naar de supermarkt, de bakker en de slager te gaan. ,,Ik kies zeven gerechten uit en 's morgens kunnen de kinderen en mijn man er een uitkiezen.”
Diabetes type 2 Ruim 1 miljoen Nederlanders hebben diabetes type 2. Daarbij krijgt in Nederland een derde van de huidige volwassen vanaf 45 jaar diabetes type 2. Directeur Etelka Ubbens meldt in een bericht van het Diabetes Fonds: ,,Uit een wetenschappelijke notitie van Lifestyle4Health – dat het Diabetes Fonds steunt – komt naar voren dat een gezondere leefstijl de gezondheid en weerstand van mensen met en zonder diabetes kan verbeteren. Terwijl inmiddels de helft van de volwassenen in ons land overgewicht heeft en daardoor een verhoogde kans op het krijgen van diabetes type 2. Overgewicht (en obesitas) zijn namelijk verantwoordelijk voor 40 procent van de gevallen van diabetes type 2.”
Boerenkoolstamppot met zoete aardappel / 4 personen /
bereidingstijd: 40 minuten Prijsindicatie: €€
Ingrediënten
800 g zoete aardappels
1 rode paprika
150 g chorizo
1 ui
500 g gesneden boerenkool
1 theelepel witte-wijnazijn
2 eetlepels olijfolie
200 g geitenkaas
2 eetlepels mosterd
Bereiding
1. Schil de aardappels, snijd in gelijke stukken en doe in een pan met water. Breng aan de kook en kook op middelhoog vuur gedurende 15 tot 20 minuten, totdat de aardappels gaar zijn.
2. Halveer ondertussen de paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd in blokjes. Snijd de chorizo in blokjes en pel en snipper de ui.
3. Bak de chorizo, paprika en ui glazig in een pan (zonder olie). Voeg vervolgens de boerenkool en de azijn toe en bak tot de boerenkool goed is geslonken.
4. Giet de aardappels af en stamp tot een puree. Meng de olijfolie en het boerenkoolmengsel door de puree.
5. Brokkel de geitenkaas over de stamppot en serveer de stamppot met de mosterd.
Voedingswaarde per persoon
Energie 570 kcal
Koolhydraten 51,2 g waarvan suikers 14,4 g
Vet 28,7 g waarvan verzadigd 11,6 g
Eiwit 21,9 g
Vezels 9,0 g
Groente 365 g
Zout 1,8 g
Variatietips
Liever vegetarisch? Vervang dan de chorizo en geitenkaas eens voor 2 pittig gekruide grote rode uien (bijvoorbeeld met chilipoeder of cayennepeper) in halve ringen gesneden en wat plantaardige zuivel.
Budgettips
Koop boerenkool uit de diepvries.
Bekijk hier de video's van Koken&Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat Eten We Vandaag: Varkensfilet in mosterdkorst met geroosterde pompoen
Een varkensfiletlapje is op het eerste gezicht niet zo’n spannend stukje vlees, maar in dit recept komt de smaken perfect tot zijn recht door de zelfgemaakte mosterdkorst. De varkensfiletlapjes worden geserveerd met geroosterde pompoen uit de oven; een heerlijke maaltijd die binnen een uur op tafel staat. -
Koken & eten Deze vijf gewoonten helpen je gezonder te eten
In de dagelijkse drukte kan je gezond eten uit het oog verliezen. Een snelle hap onderweg of een kant-en-klare maaltijd zijn zo gemakkelijk als je niet veel tijd hebt. Toch zijn er enkele eenvoudige gewoonten die je jezelf kan aanleren om gezonder te eten. Ze vragen een minimale inspanning maar hebben een groot effect op je voedingspatroon. -
Salmonella aangetroffen in spekreepjes van Lidl
Klanten van supermarktketen Lidl wordt verzocht om gerookte spekreepjes terug te brengen naar de winkel. Tijdens een kwaliteitscontrole van de Nederlandse Voedsel- en Waardeautoriteit (NVWA) is er salmonella in het product aangetroffen, wat voor kwetsbare groepen gevaarlijk is om te consumeren. -
PREMIUM
Koken & eten Met dit slimme bord krijgen kinderen tussen 4 en 8 jaar makkelijker hun groente binnen
Een grote groenteproducent ontwikkelde een slim bord dat kinderen helpt meer broccoli, erwtjes en witlof te eten. In het bord zijn vijf trucjes verwerkt. -
Koken & eten Krankzinnig duur dieetboek bevat 40 heel gezonde recepten
Met elke hap die je eruit zou nemen, ben je een godsvermogen kwijt. Het eerste op zoete aardappel gedrukte boek ter wereld kost een slordige 11.000 euro. Vanaf eind deze maand zijn er vijf van te koop. Twee exemplaren zijn gereserveerd voor musea.
-
Koken & eten Diëten is uit, gezond eten is in: zes pleidooien voor vers eten (dat niet uit de fabriek komt)
‘Gezond is het nieuwe slank’ en ‘fit is het nieuwe dun’: die slogans zie je steeds vaker opduiken. Ze luiden een hele nieuwe dieetcultuur in, of eerder een anti-dieetcultuur. Nadat jarenlang de focus lag op kilo’s verliezen, wordt nu de omslag gemaakt naar je gezondheid optimaliseren, ongeacht je maat. -
PREMIUM
Voor jou getest Deze instantnoedels uit de supermarkt komen als beste uit de test
Ze zijn hartig, supergoedkoop én snel klaar: instantnoedels. Welke het lekkerst wegslurpen? Onze panelleden geven hun ongezouten mening. -
PREMIUM
Boer Matthijs wil de witte motor weer sexy maken: ‘Dit is de ‘single malt’ onder de melk’
Hij werd voor gek verklaard, stuitte op onbegrip van boeren en de banken stonden nou niet meteen te trappelen. Toch liggen anderhalf jaar na de lancering van ElkeMelk de schappen van Albert Heijn dagelijks vol met flessen van Metha 101, Geertje 72 en van zo’n 100 andere koeien uit zijn stal in Molenaarsgraaf. En het buitenland lonkt. ,,Melk moet weer sexy worden’’, zegt ondernemer Matthijs Baan (40).