Dit eten brengt geluk in het nieuwe Chinese jaar
Het is vandaag Chinees Nieuwjaar en dat betekent dat het jaar van de hond wordt ingeluid. Dit houdt ook in dat Chinezen extra uitgebreide maaltijden eten. Die worden heel zorgvuldig gekozen, omdat de gerechten geluk en voorspoed zouden brengen.
Het eten van vis wordt gezien als een voorbode van geluk, welvaart en overvloed. Om de overvloed in het nieuwe jaar te verwelkomen, eten Chinezen niet hun hele bord leeg. Vis is niet het enige gerecht dat geluk symboliseert tijdens Chinees Nieuwjaar. Ook lange noedels, mandarijnen, loempia's en dumplings doen dat. Lange noedels staan voor geluk en een lang leven, zo meldt South China Morning Post.
Het woord voor plakkerige rijstcake lijkt erg op dat voor 'jaarlijks hoogtepunt' in het Kantonees, waardoor het dessert erg in trek is. Mandarijnen worden niet alleen gegeten, maar ook weggegeven en tentoongesteld om fortuin en geluk te symboliseren.
Tenslotte voorspellen ook loempia's en dumplings weelde voor het nieuwe jaar. Het Kantonese woord voor sla lijkt op het woord voor 'groeiende welvaart' en dat maakt dit product populair. Slabladeren worden ook 'gegeten' door de Chinese draken die langs de huizen gaan vandaag tijdens de viering van het nieuwe jaar.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken&Eten
Van tomatensaus tot kruidenboter: vijf bekende recepten maar dan met minder zout
Eet je te veel zout? Je bent niet de enige: 85 procent van de Nederlanders krijgt dagelijks te veel zout binnen. De Nierstichting lanceert vandaag een campagne om daar aandacht voor te vragen en deelt zoutbewuste recepten. -
Wat Eten We Vandaag: Tortilla’s met gamba’s en gerookte zalm
Fan van vis en schaaldieren? Probeer dan deze tortilla met gamba’s én gerookte zalm. Wij grillen de gamba’s en maïs waardoor de tortilla’s een lichtrokerige smaak krijgen. Geef een pittige twist aan de tortilla’s door ze te bestrooien met chilivlokken of door een rood pepertje toe te voegen. -
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje. -
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen. -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen.
-
Wat Eten We Vandaag: Zelfgemaakte knoflooksaus
Deze heerlijke knoflooksaus maak je gemakkelijk zelf, en wint het absoluut van de kant-en-klare varianten. Dit heerlijke sausje mag niet ontbreken bij de barbecue, een broodje shoarma of is zeer geschikt als dip bij de borrel. -
Dankzij Nijmeegs bedrijf straks overal in Nederland 5G-netwerk
NXP zag twee jaar geleden geen brood meer in de transistorpoot Ampleon. Nu groeien de bomen er weer tot in de hemel. -
Dit kost een schnitzel in de Alpen
We zitten nog midden in de winter, tijd om af te reizen naar wintersportoorden. Daar mag de schnitzel niet ontbreken. Maar wat betaal je daarvoor?