Dit gebeurt in je lichaam als je een maand de alcohol laat staan

VideoOf je nu alcohol voorgoed in de ban doet of een maand vast: je lichaam ondervindt daarvan veel positieve gevolgen. In deze video van de Universiteit van Nederland leggen twee wetenschappers uit hoe je brein en je lijf profiteren.

Een maandje niet drinken is populair. Er hebben al 37.000 Nederlanders deelgenomen aan IkPas. Ze maken met zichzelf de afspraak 30 of 40 dagen de alcohol te laten staan. Sommige mensen koppelen het aan de vastenmaand die katholieken traditioneel in acht nemen in de periode voor Pasen. Anderen vinden het gewoon een uitdaging om hun drinkgewoonten tegen het licht te houden. 

Wat begon in Engeland is in enkele jaren uitgegroeid tot een grotere beweging van mensen die het belang van stoppen en minderen inzien.  

Wat zo’n maand droog staan met je lijf doet, leggen psychiater en gedragswetenschapper Arnt Schellekens en leverarts Eric Tjwa uit in de video van Universiteit van Nederland.  Bekijk ‘m hierboven!

Volledig scherm
© Shutterstock

Deze zomer publiceren we  in de late uurtjes op deze site onze best gelezen artikelen van dit jaar. Dit artikel verscheen eerder op 1 januari 2019.