Dit is de beste plek om aardappelen te bewaren volgens de expert van het Voedingscentrum
Koken & EtenMaryam Ismaili Shekoh is specialist voeding en recepten bij het Voedingscentrum. Zij deelt elke week haar tips. Vandaag: aardappelen koken.
Aardappelen zijn knollen die onder de grond groeien. Ze bevatten vezels, vitamines (C en B6) en mineralen (kalium en ook wat calcium en fosfor). Ze geven volgens het Voedingscentrum energie en zorgen voor een goede darmwerking. Ze passen in de Schijf van Vijf en zijn een goede aanvulling op brood en andere graanproducten.
Nederlanders zijn nog steeds dol op aardappelen. Gemiddeld eten we ze drie à vier dagen per week. Ze zijn meer in trek bij ouderen dan bij jongeren. Als je kijkt naar de verschillende regio's dan zijn noorderlingen echte aardappeleters. In het westen van Nederland zijn ze het minst populair.
Aardappelen zijn vrij goedkoop. Afhankelijk van de soort aardappelen en de aanbiedingen die je vindt, kosten ze meestal nog geen euro per kilo. Online kun je onder andere bij Supermarktscanner.nl en Reclamefolder.nl aanbiedingen vinden.
Bewaar ze het liefst ergens waar het tussen de 8 en 10 graden Celsius is. Dan blijven ze langer goed
Maryam Ismaili Shekoh hoort vaak dat mensen niet weten of ze de schil wel of niet moeten eten. ,,Je kunt de schil gewoon eten. Daar zitten ook vezels en vitaminen in.” Let er daarbij wel op dat je aardappelen alleen in de schil eet als ze vers en onbeschadigd zijn. En snij uitlopers, bruine, groene en beurse plekken ruim weg. Als je de schil opeet, hoef je ook minder weg te gooien.”
Bewaren kun je aardappelen het best op een koele en donkere plaats. Ze hoeven niet per se in de koelkast, volgens de culinair expert. ,,Bewaar ze het liefst ergens waar het tussen de 8 en 10 graden Celsius is. Dan blijven ze langer goed. Bij een hogere temperatuur krijg je sneller uitlopers en die kun je niet eten, want daarin kan een giftige stof zitten.”
Zo kookt Ismaili Shekoh aardappelen:
- Aardappelen wassen.
- Uitlopers en donkere plekjes wegsnijden.
- Aardappelen in gelijke stukken snijden.
- Kleine bodem water in de pan gieten en deksel op de pan doen. ,,Als het water kookt, kun je de warmtebron lager zetten.”
- De aardappelen zijn in 20 tot 25 minuten gaar.
- Je kunt controleren of de aardappelen gaar zijn door met een vork in de aardappelen te prikken. ,,Zijn ze zacht, dan zijn ze gaar.”
- Aardappelen afgieten.
Goede voeding voor schoolgaande kinderen: kinderen halen hun energie uit hun voeding. Wat is goede en gezonde voeding voor je schoolgaande kind? En horen daar aardappelen ook bij? Ouders van Nu legt uit wat goede maaltijden zijn en goede tussendoortjes.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & Eten
Geen patat of ander troosteten haalt je uit de dip, lekker eten dat ook gezond is wél
Vandaag is het Blue Monday: een dag die bekendstaat als een van de meest deprimerende dagen van het jaar. Veel mensen voelen zich somber. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om die winterdip tegen te gaan, van meer bewegen tot gevarieerd eten. -
Wetenschappers ontdekken waarom chocola zo’n onweerstaanbaar gevoel geeft in je mond
Het onweerstaanbare gevoel van smeltende chocolade in de mond komt volgens onderzoekers door de manier waarop het de tong smeert. Met die wetenschap kunnen vetarme producten worden ontwikkeld die een heel romig gevoel nabootsen, zoals ijs en kaas. -
Wat Eten We Vandaag: Hollandse erwtensoep
De klassieker die niet mag ontbreken tijdens koude, winterse dagen: Hollandse erwtensoep, oftewel snert. Perfect na een stevige wandeling. Serveer deze soep met wat roggebrood en katenspek voor een goed gevulde maag. -
Beter Eten
Waarom het tussen je oren zit dat je gelukkig wordt van ongezond eten en drinken
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op gebied van eten en drinken. Met deze tips van psychologen hou je je goede voornemens langer vol dan tot Quitters Day. En de beloning is groot. -
PREMIUMKoken & Eten
Zo houd je je messen het handigst scherp (met bonustip voor je kartelmes)
Met twee, hooguit drie goede koksmessen kun je een heel kokend leven voort. Maar dan moet je ze wel goed verzorgen. Hoe doe je dat?
-
Wat Eten We Vandaag: Vegan havermout bowl met gebakken banaan & noten
Een havermoutontbijt zorgt voor een energieke start van de dag. Havermout is namelijk een bron van eiwitten, vezels en ijzer. Dankzij de gebakken banaan krijgt het ontbijt een zoete, gekarameliseerde smaak. -
-
-
Mijn bevalling
Doete is verloskundige en heeft een ‘droombevalling’: ‘Ik voelde dat ik al op 9 centimeter zat’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Verloskundige Doete Reitsma (33) wist zeker dat ze in het ziekenhuis wilde bevallen, tot ze zwanger werd. -
Met video
Dit is nu de meest verkochte autokleur ter wereld
Chemieconcern BASF heeft uitgezocht wat wereldwijd de populairste exterieurkleuren van nieuwe auto’s zijn. De verrassing is dat er steeds meer bijzondere kleuren bijkomen, zoals bijvoorbeeld ‘violet’. Bij de top 3 is het al jaren stuivertje wisselen tussen zwart, wit en grijs.