Dit is de kracht van kersen van Nederlandse bodem: 'Ze zijn uitzonderlijk goed dit jaar’
Koken & EtenZe zijn er weer! De roodzwarte vruchten zijn inmiddels rijp genoeg om geplukt te worden, dus de kersenstallen hebben hun deuren geopend.
Het kersenseizoen kwam vroeg dit jaar. Door de vele zonuren waren de kersen sneller rijp en zijn ze ook smaakvoller, zegt kersenteler Jo Schaepkens. Op zijn familiebedrijf telen ze maar liefst zeventien verschillende rassen. ,,De oogst van de vroege en middenrassen is goed, maar de oogst van de late rassen, zoals de Regina, valt iets tegen. Dat komt omdat we een paar nachten met vorst hebben gehad in het voorjaar.”
Liever geen nachtvorst dus en juist wel veel zonuren in het voorjaar: dat is het meest gunstig voor een goede oogst. ,,En tijdens de plukmaanden willen we geen regen of een hoge luchtvochtigheid. De kans op vruchtrot en het barsten van de kersen is dan namelijk groter”, legt Schaepkens uit.
De kracht van de Nederlandse kers is dat hij heel kort na de oogst al in de winkels ligt. Een Nederlandse teler kan zijn kersen volledig rijp laten worden aan de boom
Dit kersenseizoen is er eentje om niet te missen. ,,Vorig jaar waren de kersen door het erg sombere weer wat minder zoet en daardoor minder vol van smaak”, zegt fruitteeltexpert Jan Peeters van adviesbureau Fruitconsult. ,,Maar dit jaar zijn de kersen van een uitzonderlijk goede smaak. De warme maanden mei en juni maken het tot een erg goed kersenseizoen en er is dan ook een relatief grote oogst van Nederlandse kersen dit jaar.”
Nederlandse kersen zijn het lekkerst
Eenmaal verse Hollandse kersen geproefd, wil je niks anders meer. De kersen in de supermarkt komen vaak uit Griekenland, Italië of Frankrijk. Die hebben er dus al een lange reis op zitten voordat ze hier in de schappen liggen en worden daarom vroeg geplukt, als ze nog niet rijp zijn. Dat komt de smaak niet altijd ten goede.
Peeters: ,,De kracht van de Nederlandse kers is dat hij heel kort na de oogst al in de winkels ligt. Een Nederlandse teler kan zijn kersen volledig rijp laten worden aan de boom.” De vruchten van kersenbedrijf Schaepkens worden iedere ochtend geplukt. ,,We kijken, proeven en keuren iedere dag opnieuw, zodat ze op het juiste moment geplukt worden”, aldus Schaepkens.
De meeste kersentelers vind je in de Betuwe, waar het fruit op kleibodem groeit. Het bedrijf van Jo Schaepkens zit echter in Zuid-Limburg, en ook in Noord-Brabant en Zuid-Holland zitten hier en daar grote kersenbedrijven. Zit er verschil in de kersen uit verschillende provincies? ,,Door de verschillende soorten grond zal er zeker verschil zijn qua smaak en bijvoorbeeld hardheid van de kers”, zegt Schaepkens. ,,In Zuid-Limburg hebben we kalkrijke lössgrond, waardoor we heel smaakvolle kersen kunnen telen. Ik zou zeggen: kom langs en proef het verschil!”
Groene stelen en donkere kersen
Van medio juni tot en met augustus kun je bij telers terecht voor verse kersen. ,,Ook bij groentespeciaalzaken en markten zullen Nederlandse kersen goed vertegenwoordigd zijn, er zijn steeds meer retailers die Nederlandse kersen in het assortiment hebben”, aldus Peeters.
Waar kun je als consument op letten bij het kopen ervan? ,,Vaak zijn de wat blekere kersen een teken van een onrijpere oogst”, aldus Peeters. ,,Donkere kersen zijn over het algemeen voller van smaak. Daarnaast is het goed om op de frisheid van de stelen te letten. De stelen moeten groen zijn.” Een tip van Schaepkens: ,,Ze moeten er smaakvol uitzien, glanzend.” Kersen zijn heel kwetsbaar, dus je koopt ze het liefst zonder beschadigingen.
En eet ze snel op: buiten de koelkast kun je kersen één tot twee dagen bewaren. Stop je ze in de koelkast, dan zijn ze soms tot wel vijf dagen houdbaar, maar dat gaat wel ten koste van de smaak. Was de kersen voor je ze gaat eten en verwijder pas na het wassen de steeltjes.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & Eten
Zo maak je de perfecte nasi goreng
Er is geen standaardrecept voor nasi goreng. Maar houd je aan deze basisregels van Maureen Tan, auteur van de Bijbel van de Indonesische keuken, en je gebakken rijst kan niet mislukken. En heb je een restje rijst in de koelkast, dan ben je helemaal snel klaar. -
Getest: Dit is het beste koffiezetapparaat
Wat is het beste koffiezetapparaat? En welke heeft de beste prijs-kwaliteit verhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
Rauwe groenten, kaneel, ananas: wat kun je écht beter laten staan als je zwanger bent?
Eten wordt een tikkeltje ingewikkelder als je zwanger bent. ,,Sommige vrouwen zijn zo bezorgd dat ze rauwe groenten negen maanden lang van hun bord bannen”, vertelt gynaecoloog Ronald Devlieger. Maar zijn die groenten dan echt zo slecht voor de baby? En hoe zit het met kaas, koffie, alcohol en voedingssupplementen? Devlieger zet alles op een rijtje. -
Wat Eten We Vandaag: Biefstuk in pittige marinade
Het geheim van een lekker stukje vlees is een goede marinade én rust - zodat alle smaken in het vlees trekken. De marinade in dit recept is kruidig en leent zich uitstekend voor verschillende vleessoorten. De mosterd maakt de marinade wat scherp van smaak en de gerookte paprikapoeder zorgt voor een pittige en rokerige smaak. -
Vraag het ons
Deze groenten kunnen je darmen in de war brengen
Ons panel van deskundigen beantwoordt al je persoonlijke vragen. Over lijf en leden, hart en ziel. Ook een vraag? Mail naar zo@dpgmedia.nl. Deze keer beantwoordt onze expert voedingsdeskundige Karine Hoenderdos de vraag: kunnen groenten je darmen irriteren?
-
Koken & Eten
Dit gebeurt in je lichaam als je 's avonds nog aan het snaaien slaat
We houden er allemaal van om zo nu en dan 's avonds laat een snack te nemen. Sommige mensen beweren dat het niet goed is om heel laat nog iets te eten, omdat je er sneller dik van zou worden. Klopt die bewering? Deskundigen geven het antwoord. -
Koken & Eten
Waarom je aardbeien beter niet in de koelkast kunt bewaren
Julius Jaspers, bekend als kok, jurylid en kookboekenauteur, staat erom bekend dol te zijn op eten. En hij vertelt er graag over. Aardbeien brengen hem terug naar zijn jeugd, vertelt hij in zijn nieuwste podcast. -
We moeten meer bewegen
Waarom het helemaal niet erg is om je tijdens je vakantie te laten gaan
We moeten meer bewegen. Hoe vind je de sport die het best bij je past? Gezondheidsjournalist Tijn Elferink en gedragswetenschapper Johnny Buivenga gaan op zoek naar de voor- en nadelen van verschillende sporten. In deel 20: met deze tips van Arie Boomsma kom je je vakantie leuk en actief door.