Dit is ‘fish and chips’ zoals de Queen het graag eet
Darren McGrady, ex-chefkok van de Britse koninklijke familie, heeft zijn recept gedeeld voor fish and chips, zoals goedgekeurd door de Queen.
McGrady was lange tijd de privé-kok van onder andere prinses Diana, prins Harry én koningin Elizabeth II. Via zijn eigen YouTube-kanaal deelt hij een online video, waarin hij laat zien hoe hij fish and chips maakt, maar dan op de manier zoals de koningin de klassieker enorm kan waarderen.
Vet
McGrady serveerde het bekende gerecht naar eigen zeggen ‘heel vaak’ in Buckingham Palace. Meestal tijdens de lunch, als de koningin gasten ontving. Maar niet op de manier zoals je de vis met patat in menige pub of eetcafé kunt eten. Koningin Elizabeth houdt namelijk niet van vette vis, gefrituurd in een dik bierbeslag, volgens McGrady, want: ‘Dat is te machtig voor haar. Zij eet graag een ietwat verfijnde versie van het populaire gerecht’.
Al wijkt de versie van koningin Elizabeth niet extreem af van de klassieke variant. Volgens de meeste recepten dompel je een witvis (dat kan een goedkope seizoensvis zijn, zoals wijting of koolvis) onder in een beslag van bier, bakpoeder, bloem, azijn en eieren. Daarna verdwijnt het in de frituur.
Voor het recept van de koningin gebruikt McGrady graag kabeljauw en laat hij het bier achterwege. McGrady haalt de kabeljauw door de bloem, een mengsel van eigeel en geklaarde boter en tot slot door de panko (een Japanse variant van broodkruimels). Die laatste laag moet uiterst dun zijn, benadrukt McGrady. Hij gebruikt geen frituur, maar bakt de vis tien minuten lang gaar in de oven op 400 graden.
Patat
Fish and chips wordt traditioneel gegeten met een tartaarsaus, een erwtenpuree (mushy peas), of een scheut azijn. De koningin eet haar vis graag met een frisse hollandaisesaus, gemaakt van dragon, ei, limoen, zout, peper en geklaarde boter. En de chips, oftewel patat, snijdt McGrady in gelijke stukken, voor hij ze vier tot vijf minuten bakt in de frituur op 180 graden. De kok stapelt zes losse frieten als een bouwwerk op elkaar en serveert deze zonder mayonaise (dat serveren de Britten zelden bij fish and chips).
‘Lekker’, zegt McGrady over het eindresultaat, maar zelf geeft hij toch voorkeur aan de vettige traditionele vis in bierbeslag. Hij houdt van dikke randjes die er een beetje afvallen, zegt hij. Bovendien eet hij zijn friet graag met een beetje extra saladesaus.
In de onderstaande video zie je hoe McGrady zijn traditionele fish and chips maakt:
Overgebleven frietjes? Zo maak je ze weer lekker knapperig.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat Eten We Vandaag: Spareribs met honing en balsamico
-
Koken & eten
Op deze kaarten zie je waar jouw favoriete bier volop verkrijgbaar is
Het ene bier is populair in de stad, het andere juist op het platteland. Sommige biermerken hebben veel Limburgse fans, andere weer veel Zeeuwse. Wil je weten waar jouw bier volop te krijgen is? Bekijk dan de kaarten hieronder. -
autotest
Zo gaat de Renault Espace met zijn tijd mee: van MPV naar SUV
De zesde generatie van de Renault Espace heeft weinig gemeen met de praktische busjes van de eerste vier generaties. De multifunctionele indeling uit het verleden is verdwenen en soepele zescilinders maakten plaats voor haperende hybrides. -
Wat Eten We Vandaag: Luikse gehaktballen
‘Boulets à la Liégeois’, ofwel Luikse gehaktballen, is een traditioneel streekgerecht uit het Belgische Luik. De gehaktballen worden langzaam gegaard in een zoetzure saus van azijn, bier en stroop. Lekker met verse frieten en een frisse salade. -
Wat Eten We Vandaag: Quiche zonder deeg met lentegroenten
Een quiche maar dan zonder deeg en met veel lentegroenten: een koolhydraatarme maaltijd dus.
-
PREMIUM
Filosoof over de kunst van het uitstellen: ‘Doe nooit een taak die morgen verdwenen kan zijn’
-
-
-
Wat Eten We Vandaag: Oreo cheesecake bars
Met deze makkelijke no-bake Oreo cheesecake bars zet je een goddelijk dessert op tafel waar je niet vanaf kan blijven. Je hebt er wat geduld voor nodig, maar het resultaat is verrukkelijk. Ook lekker als zoet tussendoortje. -
PREMIUMGeldvraag
Banken vragen geld voor betaalrekening, maar bieden nauwelijks spaarrente: zo zit het
Elke maand gaan er een paar euro’s naar je bank voor het gebruik van een betaalrekening. Op jaarbasis kan dat best aantikken. ‘Waarom zijn de kosten van mijn bankrekening zo hoog’, vraagt lezer Jos Couwenberg zich af. In deze rubriek leggen we elke week een lezersvraag over geld voor aan een deskundige.