Dit is ‘fish and chips’ zoals de Queen het graag eet
Darren McGrady, ex-chefkok van de Britse koninklijke familie, heeft zijn recept gedeeld voor fish and chips, zoals goedgekeurd door de Queen.
McGrady was lange tijd de privé-kok van onder andere prinses Diana, prins Harry én koningin Elizabeth II. Via zijn eigen YouTube-kanaal deelt hij een online video, waarin hij laat zien hoe hij fish and chips maakt, maar dan op de manier zoals de koningin de klassieker enorm kan waarderen.
Vet
McGrady serveerde het bekende gerecht naar eigen zeggen ‘heel vaak’ in Buckingham Palace. Meestal tijdens de lunch, als de koningin gasten ontving. Maar niet op de manier zoals je de vis met patat in menige pub of eetcafé kunt eten. Koningin Elizabeth houdt namelijk niet van vette vis, gefrituurd in een dik bierbeslag, volgens McGrady, want: ‘Dat is te machtig voor haar. Zij eet graag een ietwat verfijnde versie van het populaire gerecht’.
Al wijkt de versie van koningin Elizabeth niet extreem af van de klassieke variant. Volgens de meeste recepten dompel je een witvis (dat kan een goedkope seizoensvis zijn, zoals wijting of koolvis) onder in een beslag van bier, bakpoeder, bloem, azijn en eieren. Daarna verdwijnt het in de frituur.
Voor het recept van de koningin gebruikt McGrady graag kabeljauw en laat hij het bier achterwege. McGrady haalt de kabeljauw door de bloem, een mengsel van eigeel en geklaarde boter en tot slot door de panko (een Japanse variant van broodkruimels). Die laatste laag moet uiterst dun zijn, benadrukt McGrady. Hij gebruikt geen frituur, maar bakt de vis tien minuten lang gaar in de oven op 400 graden.
Patat
Fish and chips wordt traditioneel gegeten met een tartaarsaus, een erwtenpuree (mushy peas), of een scheut azijn. De koningin eet haar vis graag met een frisse hollandaisesaus, gemaakt van dragon, ei, limoen, zout, peper en geklaarde boter. En de chips, oftewel patat, snijdt McGrady in gelijke stukken, voor hij ze vier tot vijf minuten bakt in de frituur op 180 graden. De kok stapelt zes losse frieten als een bouwwerk op elkaar en serveert deze zonder mayonaise (dat serveren de Britten zelden bij fish and chips).
‘Lekker’, zegt McGrady over het eindresultaat, maar zelf geeft hij toch voorkeur aan de vettige traditionele vis in bierbeslag. Hij houdt van dikke randjes die er een beetje afvallen, zegt hij. Bovendien eet hij zijn friet graag met een beetje extra saladesaus.
In de onderstaande video zie je hoe McGrady zijn traditionele fish and chips maakt:
Overgebleven frietjes? Zo maak je ze weer lekker knapperig.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Salderingsregeling zonnepanelen wordt pas vanaf 2025 afgebouwd
Huizenbezitters met zonnepanelen kunnen hun teveel aan opgewekte stroom langer tegen markttarieven terugleveren aan het net. Het kabinet wil de zogeheten salderingsregeling pas vanaf 2025 versoberen, waar dat eerder al vanaf 2023 het geval zou zijn. -
PREMIUM
Deze broers willen heel Nederland aan de bonen krijgen: ‘Koffie is gewoon veel lekkerder als je het vers drinkt’
Koffie van vers gebrande bonen, dàt is de toekomst, zeggen de Rotterdamse broers Harun en Sefa Bingul. Ze timmeren met hun Brandzaak stevig aan de weg, ook buiten Nederland. Het pand in Rotterdam werd te klein, nu werken ze vanuit Vierpolders, op Voorne-Putten. -
Wat Eten We Vandaag: Gegrilde paprikasoep met geroosterde cashewnoten
Dit is een heerlijke soep met geroosterde groenten, die ook nog eens gemakkelijk is om te maken, want de oven doet het meeste werk voor je. De soep krijgt een lekkere romige smaak door de geroosterde cashewnootjes. Kortom: een verrassend gerecht om te serveren. -
Koken & Eten
Met dit trucje van Julius Jaspers maak je je taaie BBQ-vlees lekker zacht
Een goede BBQ’er of grillmaster zorgt voor niet te veel variëteit op het vuur, schrijft barbecue-expert Julius Jaspers in zijn nieuwe boek. Want dan kun je zelf ook genieten van de gezelligheid aan tafel. -
PREMIUM
Is een video echt of een deepfake? Zo kun je het zien
De politie zette er deze week een in om de dader van een cold case-moord op te sporen: een deepfake-video. Daarmee kun je mensen van alles laten zeggen of laten doen. Maar dat brengt risico’s met zich mee. Hoe herken je zulke nepfilmpjes?
-
Koken & eten
Op deze kaarten zie je waar jouw favoriete bier volop verkrijgbaar is
Het ene bier is populair in de stad, het andere juist op het platteland. Sommige biermerken hebben veel Limburgse fans, andere weer veel Zeeuwse. Wil je weten waar jouw bier volop te krijgen is? Bekijk dan de kaarten hieronder. -
PREMIUMKoken & Eten
Is opeten de oplossing voor de kreeftenplaag? 'Vissers gooiden tot wel 50 kilo per week terug'
De Amerikaanse rivierkreeft vormt een ware plaag in onze Nederlandse sloten. Maar als het aan twee ondernemers uit Moordrecht ligt, wordt deze kreeft een lekkernij op ons bord. Het jonge bedrijf maakt de schadelijke beestjes klaar voor consumptie. -
PREMIUMVijf vragen
Waarom sommige mensen grof geld over hebben voor een digitaal eigendomsbewijs
Wereldwijd schaffen steeds meer mensen NFT's aan. Dit zijn unieke, digitale eigendomsbewijzen, vaak aangeschaft met cryptomunten. En ze zijn al lang veel meer dan kunstwerken of kattenplaatjes. Waarom zou je ze kopen en wat zijn de risico's? Vijf vragen over NFT’s.