Dit is waarom vette vis zo goed is voor je hart en vaten
Het beste dieet is een leefstijl, vinden de zussen Jansen & Jansen. Ze koken mediterraan en schreven daarover boeken. Vandaag: het ene vet is het andere niet.
,,We zijn nog niet klaar met de vetten”, vallen de zussen Annemieke en Janine Jansen met de deur in huis. Vorige week vertelden ze alles over enkelvoudig onverzadigde vetzuren. ,,Waar de eerder besproken olijfolie dus veel van bevat.”
Daarnaast zijn er meervoudig onverzadigde vetzuren. ,,Een deel daarvan kan ons lichaam niet zelf aanmaken en moeten we daarom via voeding tot ons nemen”, legt cardioloog Annemieke uit. ,,Dit zijn de zogenoemde essentiële vetzuren. Het belangrijkste meervoudig onverzadigde vetzuur is omega 3. Daarnaast is er ook nog het evenmin onbelangrijke omega 6, waarvan linolzuur de bekendste variant is.”
Janine: ,,Verrijkt met extra linolzuur en omega 3!’ en meer van dat soort kreten zie je tegenwoordig op allerlei verpakkingen in de supermarkt staan. De voedingsindustrie smijt te pas en te onpas met zulke termen, voor producten die in hun geheel niet altijd even gezond zijn.”
Het gaat om de verhouding omega 3 en 6
Op zich zijn deze vetzuren nuttig, erkennen de zussen. ,,Omega 3 bijvoorbeeld is goed voor je cholesterol”, legt Annemieke uit, ,,met als gevolg dat je aderen minder snel dichtslibben.” Omega 6 is ook gezond, maar er is een maar: de verhouding tussen 3 en 6 moet wel ruim in het voordeel van nummer 3 zijn. ,,Rijstolie, door ons vaak gebruikt als bakolie, bevat relatief veel omega 6.”
Met een mediterraan voedingspatroon krijg je veel onverzadigde vetten binnen. Dat wil zeggen: als je inderdaad regelmatig (een keer of twee per week) verse vette vis of schaal- en schelpdieren nuttigt. Vette vissen zijn bijvoorbeeld zalm, makreel, haring en sardientjes.
Tekst gaat verder onder de foto...
Daar zitten twee varianten van omega 3 in: EPA en DHA, weet Annemieke. De derde variant is ALA en die is vooral te vinden in plantaardige producten. In sojabonen en andere peulvruchten, lijn- en koolzaad en walnoten. Maar ook in bladgroentes, zoals spinazie, postelein, waterkers, veldsla en verschillende koolsoorten, zoals broccoli.
,,Daarom pleiten wij voor maaltijden met verschillende soorten groente”, vervolgen de zussen. ,,En met olijfolie, dus graag die andere pijler van het mediterrane voedingspatroon, waarover we de vorige keer schreven.”
,,Vandaag maken we een prima vetzuren-rijke maaltijdsalade met als hoofdbestanddeel een topper onder de vette vis: de makreel”, zegt Janine. ,,Zo’n gewone gerookte, kant-en-klaar in de winkel verkrijgbare. Die combineren we met een paar omega 3-rijke groentes, waaronder waterkers.”
Speciaal voor de eventuele kindertjes aan de dis hebben ze er stukjes appel aan toegevoegd. ,,Die de salade extra fris en knapperig maken. En let er vooral voor de kinderen op dat de vis echt graatvrij is.”
Maaltijdsalade met makreel
Ingrediënten
350 gram krieltjes (met schil)
200 gram doperwten (vers, of uit de diepvries)
200 gram edamame (vers, of uit de diepvries)
2 knoflooktenen
rijstolie
1 el mierikswortel (uit een potje)
2 el (echt lekkere) mayonaise
2 el kwark
1 tl mosterd
½ citroen
2 el kappertjes
olijfolie
75 gram waterkers
1 appel
Bereiding
- Was de krieltjes en snij ze halfdoor. Wij schillen ze niet, wel snijden we de eventuele lelijke plekjes weg. Kook de krieltjes, de doperwten en edamame in 10 minuten beetgaar. Onze krieltjes waren erg klein en daarom konden ze bij ons prima mee met de erwten en edamame. U kunt ze natuurlijk ook altijd apart koken. Giet de groentes af en spoel ze even na met koud water.
- Snij de knoflook heel fijn en bak hem even aan in rijst- of gewone olijfolie. Roer er de krieltjes, doperwten en edamame doorheen, vervolgens een flinke eetlepel mierikswortel. Als u denkt dat de eventuele kinderen dat niet trekken, hou dan wat mierikswortelloos groentemengsel apart. Laat afkoelen.
- Maak in een kom de dressing door de mayonaise met de kwark en de mosterd te mengen. Knijp er een citroenhelft boven uit, doe de kappertjes erbij en kruid met peper en als het moet een beetje zout. Roer er een scheut olijfolie doorheen.
- Maak de makreel schoon en let daarbij dus goed op de graten. Schil de appel en snij hem in blokjes.
- Ontdoe de waterkers van de dikste takjes en drapeer de rest op een schaal. Meng de afgekoelde groentes door de dressing en verdeel ze over de waterkers. Tot slot mogen de appelblokjes en de makreel erbij.
Annemieke en Janine Jansen schreven Hart voor je lijf (2020), Mooi mediterraan (2020) en Hartstikke mediterraan (2018). Zij noemen zich pleitbezorgers van de mediterrane keuken: maaltijden met de goede vetten en koolhydraten en met minder zout en suiker.
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Voor trucjes en tips in de keuken ben je bij de serie Keukenheks aan het goede adres:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Ruben opent groot ontbijtrestaurant in Rotterdam: ‘Mensen ontbijten steeds vaker buiten de deur’
Rotterdam -
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek. -
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
Frank Deleij (44) uit Alphen aan den Rijn investeerde flink en ging van het gas af: ,,Het geeft soms bijna een soort schuldgevoel.’’ Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
Wat Eten We Vandaag: Broccoliwafels met cherrytomaten en mozzarella
Broccoli: je houdt ervan of helemaal niet. Om toch wat groenten binnen te krijgen, hebben wij deze groente verwerkt in wafels. En geloof ons: het is verrukkelijk. Ook voor de moeilijkste eters onder ons is het lekker. Zo krijgen ze toch wat extra groenten binnen, terwijl ze genieten van broccoliwafels. -
Koken & eten
Misverstand over mediterraan eten: ‘De nadruk ligt niet op pasta’
Het beste dieet is een leefstijl, vinden de zussen Jansen & Jansen. Ze koken mediterraan en schreven daarover boeken. Vandaag: mediterrane courgettelasagne.
-
Koken & Eten
Dit gezonde stofje zorgt ervoor dat je 'bijna nooit te veel' olijfolie gebruikt
-
-
-
Wat Eten We Vandaag: Vegetarische empanadas met kastanjechampignons
Empanadas zijn pasteitjes uit de Argentijnse keuken die zowel met een hartige als zoete vulling worden gemaakt. Empanadas kun je gemakkelijk zelf maken met kant-en-klaar bladerdeeg. Over het algemeen worden ze gevuld met gehakt, maar wij gaan voor een vegetarische vulling en dat is net zo lekker. -
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
Huilen, janken, wenen, snikken en snotteren. Niks fijner dan ongecontroleerd de tranen laten stromen. Maar wat is nu de precieze functie van al die tranen? En waarom huilt de ene persoon al bij een tv-commercial en kan de ander geen traan laten op een begrafenis? Hoogleraar Ad Vingerhoets: ,,Het hormoon testosteron maakt het moeilijker om te huilen.’’
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer