Dit vlees mag je niet vergeten als je erwtensoep maakt
Koken & EtenHet is winter en dus is het weer tijd voor oer-Hollandse wintergerechten. Een van de populaire gerechten tijdens de donkere dagen is erwtensoep. Maar hoe maak je die nou eigenlijk? En welk vlees hoort er allemaal in? Twee kenners vertellen.
,,Vroeger was erwtensoep echt een armeluisgerecht. Mensen bewaarden thuis alle kliekjes en die deden ze dan in de erwtensoep”, vertelt Michel Rekers, viervoudig wereldkampioen snertkoken en ambassadeur van de snert en Immaterieel Erfgoed, waar snert koken sinds 2019 toe behoort. ,,Voor mensen die weinig geld hadden was erwtensoep dus een hele goedkope voedselverrijker. Met één kop erwtensoep zit je namelijk al aardig vol, het is dus echt een maaltijdsoep.”
Waarom eten we erwtensoep in de winter?
Dat erwtensoep vooral in de winter zo populair is, komt volgens Rekers dus ook doordat de soep goed vult. ,,Het is een echte warme, dikke soep. Hoe lekker is dat? Veel mensen aten het ook altijd tijdens de Elfstedentocht, daar wordt het daardoor ook mee geassocieerd.”
Als je erwtensoep maakt en je laat hem een dag staan, kun je hem snert noemen
Wat erwtensoep verder zo populair maakt zijn de producten die lang houdbaar en ook altijd te verkrijgen zijn, weet Nicoline Vaalburg. Zij organiseert met haar knolselderijbedrijf jaarlijks het NK Snertkoken tijdens het SnertEvent. ,,Denk bijvoorbeeld aan erwten, winterpeen, knolselderij en eventueel aardappelen.”
Wat is het beste recept voor erwtensoep ?
Die groentesoorten zijn slechts een paar van de producten die onmisbaar zijn bij het maken van een goede erwtensoep. ,,Maar het begint natuurlijk met heel veel liefde en tijd”, zegt Rekers. ,,Vervolgens maak je voor de basis een goede bouillon, gemaakt van knolselderijen.
Daarna gaan de spliterwten erin. Die kan je een dag van tevoren laten weken, maar je kan ze ook gelijk opzetten in de bouillon. Blijf wel altijd goed roeren, want het brandt heel snel aan. Dan gaan de prei, ui en wortel erin. De wortel zou je eventueel weg kunnen laten.”
Welk vlees gebruik je in erwtensoep?
Van origine hoort er varkensvlees in de erwtensoep. Vaalburg: ,,Tijdens onze wedstrijden zie je dus ook zo af en toe de harige varkenspoten uit de soeppannen steken. Maar ook wel de procureur of gewoon hamlappen. Maar het moet in ieder geval wel van dat lekkere vette varkensvlees zijn.”
De meeste mensen houden er wel van als er een grote homp vlees en een flink stuk rookworst in zit
,,De rookworst mogen we natuurlijk ook niet vergeten”, aldus Rekers. ,,De lekkerste rookworst vind je echt gerookt bij de slager, dan komt ook die geur goed in de soep. Qua varkensvlees kun je ook gaan voor een varkenspoulet, maar er zijn ook mensen die er varkensoren of -wangetjes in doen. Zelf doe ik er altijd nog een ossentong of kalfstong in, dat smelt dan helemaal weg en dat genereert nog meer smaak.”
Met erwtensoep kun je veel verschillende kanten op, zeggen beide erwtensoep-kenners. ,,Sommige mensen voegen er bijvoorbeeld nog spruitjes aan toe, of ze maken een variant met citroengras”, zegt Vaalburg. ,,Je ziet ook steeds meer vegetarische varianten voorbijkomen. Maar de meeste mensen houden er wel van als er een grote homp vlees en een flink stuk rookworst in zit.
Uiteindelijk gaat het om je eigen smaak, je kan er je eigen draai aan geven en dat maakt het ook wel weer leuk, want zo wordt de soep toegankelijk voor iedereen.”
Wat is het verschil tussen erwtensoep en snert?
Wanneer heet de soep nou erwtensoep en wanneer is het snert? Daarover is Rekers heel duidelijk: het verschil is de dikte. ,,Bij snert is de soep zo dik dat de lepel rechtop in de soep kan staan. Bij erwtensoep is hij nog roerbaar. Als je erwtensoep maakt en je laat hem een dag staan, kun je hem snert noemen, want na een dag wordt hij sowieso dikker. Maar in snert zitten oorspronkelijk meer spliterwten, waardoor hij dus dikker wordt. Er zit dus ook een klein verschil in de bereiding.”
Eet je kind geen soep of spruitjes? Dit zijn zeventien smoesjes die Ouders van Nu verzamelde van kinderen. ‘Ik wil geen spruitjes! Daar krijg je groene tanden van.’
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat Eten We Vandaag: Preistamppot met gember, kerrie en garnalen
Met stamppotten kun je eindeloos variëren: probeer eens deze variant met gember, kerrie en garnalen. Tip: gebruik bij voorkeur kruimige aardappelen, want deze vallen goed uit elkaar na het koken. -
PREMIUMEnergierekening
Robert: ‘Afgelopen jaar verbruikten we 21.000 kWh aan stroom en wekten we 18.900 kWh op’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Robert Schrijvers (53) uit Maria Hoop in Limburg. -
PREMIUM
‘Ga niet met de hogedrukspuit over het terras met groene aanslag’
Last van algen op tegels, schutting en bloempotten in de tuin? Wacht even met de hogedrukspuit, zegt hovenier Bert Moelee van De Tuinexpert. Hij heeft een betere oplossing. -
Wat Eten We Vandaag: 3 in 1 pan oud-Hollandse pannenkoekjes met rozijnen
‘Drie in de pan’ is een oud-Hollands gerecht. Drie kleine, dikke pannenkoekjes worden met zijn drieën in de pan gebakken. Traditioneel wordt het beslag met gist gemaakt en gist moet rijzen. Voor deze snelle variant gebruiken we daarom zelfrijzend bakmeel, dan kun je meteen aan de slag. -
PREMIUM
Open Huizen Dag: zo prik je door de verkooptrucjes heen
Wil je meerdere huizen die in de buurt te koop staan bekijken? Dat kan op 1 april tijdens de Open Huizen Dag van NVM. Met de tips van Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis ga je goed voorbereid op huizenjacht.
-
PREMIUM
Insecten op het menu: ‘Ik gooi weleens krekelballetjes in de oven als borrelhap. Net een bitterbal’
Ze worden het voedsel van de toekomst genoemd, maar we lopen nog niet echt warm voor een gebakken eitje met meelwormen of salade met gefrituurde sprinkhaan. Toch kunnen we er maar beter aan wennen. -
-
-
PREMIUM
Als vleesliefhebber meedoen aan vleesloze week: ‘Voorzichtig vertel ik het mijn slager’
Het lijkt de baas wel een leuk idee. Vleesverslaafde verslaggever doet mee met de Nationale week zonder vlees & zuivel en brengt daarvan dagelijks verslag uit. Maar waarom hij?Breda -
Met video2
Roep om statiegeld op álle drankverpakkingen: ‘Alles waar een dop of deksel op zit’
Op alle drankverpakkingen zou statiegeld moeten zitten, niet alleen op blikjes en plastic flessen. Dit zeggen milieuorganisatie Recycling Netwerk Benelux (RNB) en zwerfafvalexpert Dirk Groot naar aanleiding van de invoering van statiegeld op blikjes.