Dit zijn de ‘kruiden’ die speculaas en kruidnoten hun kenmerkende sinterklaassmaak geven
Koken & EtenStap een bakker of supermarkt binnen en de speculaas vliegt je in vele vormen om de oren. Of het nu om kruidnoten, koekjes voor bij de koffie, poppen of lekkere grote brokken gaat: de speculaaskruiden vinden we overal terug. Maar wat zit er eigenlijk in die ‘kruiden’, waar komen ze vandaan en hoe maak je ze zelf?
Om maar meteen een misverstand de wereld uit te helpen: ‘speculaaskruiden’ zijn eigenlijk helemaal geen kruiden, maar specerijen. Een mengsel dat bijna altijd uit kaneel, kruidnagel, kardemom, nootmuskaat en gember bestaat om precies te zijn. En soms ook koriander of anijs.
,,Zo’n mengsel is de basis van de speculaas”, legt bakker Erwin van den Heuvel van Bakkerij van Barneveld uit Zeist uit. ,,Je moet het eerst malen en dan laten staan. Zo krijg je speculaaskruiden.”
Van den Heuvel weet waar hij het over heeft. Hij won vorig jaar de Beko Speculaaskeuringen, de jaarlijkse wedstrijd voor beste speculaas van Nederland – en het was niet de eerste keer dat hij met de hoofdprijs thuiskwam. Een geheim ingrediënt heeft hij niet: ,,Het gaat allemaal om de verhoudingen. De meeste bakkers kopen standaard speculaaskruiden. Wij kopen een gedeelte, maar voegen daar zelf een bepaalde hoeveelheid kruiden aan toe waardoor de smaak en de lucht langer blijven hangen. Als je helemaal zelf speculaas wil maken, zul je jouw eigen soort samenstelling moeten vinden.”
Dat maakt de speculaaskruiden tot een bijzonder soort mix: iedereen weet hoe het hoort te smaken en ruiken, maar de precieze samenstelling en ingrediënten verschillen van bakker tot bakker. Wat wel zeker is, is dat het recept voor deze melange al zeker 400 jaar oud is. De eerste recepten voor ‘koekkruiden’ komen uit de 17e eeuw, de hoogtijdagen van de VOC.
De Vereenigde Oostindische Compagnie specialiseerde zich in de specerijhandel. De specerijen kwamen van de vele handelsposten en kolonies. Daardoor waren er in Nederland plots specerijen beschikbaar om koekjes mee te bakken die voorheen veel te kostbaar waren. Het duurde niet lang voordat uit die stortvloed aan nieuwe kruiden en spijzen de eerste speculaasmelanges ontstonden.
Als je als leek geen verstand van spijzen of bakken hebt, is het vrij lastig
Dat gebeurt niet alleen in Nederland en België, maar ook in andere landen als Duitsland, Frankrijk en de Europese kolonies. Denk bijvoorbeeld aan de Duitse Speculatius, of de Amerikaanse Pumpkin spice. Die laatste is eigenlijk weinig meer dan een versimpelde versie van speculaas, met kaneel, nootmuskaat, gember en kruidnagel.
Hoe maak je speculaaskruiden?
Je kunt je speculaaskruiden bij de supermarkt kopen, maar met een beetje moeite maak je zo je eigen samenstelling. Hiervoor neem je acht delen kaneel, twee delen kruidnagel en nootmuskaat en één deel kardemom, gember, koriander en anijs. Dit is een goede basismix, waar je later naar eigen smaak op kunt variëren met verschillende hoeveelheden en extra ingrediënten.
Om al deze onderdelen door elkaar te mengen, kun je het beste een vijzel en stamper gebruiken. Blijf malen en stampen tot je een mooi egaal poeder hebt. Nu kun je jouw melange testen. Daar zit veel tijd in, weet bakker Van der Meulen.
Klinkt dit als veel te tijdrovend? Je kunt ook altijd een pakje of potje kant-en-klaar kopen: ,,Als je als leek geen verstand van spijzen of bakken heeft, is het vrij lastig. Je moet denken aan de percentages en procenten van de specerijen, en je moet al die specerijen aanschaffen. Dat zijn toch de duurdere ingrediënten, en je hebt er veel van nodig om speculaasmix te maken.”
Gezonder snoepen met sinterklaas? We zijn gewend om veel pepernoten, chocoladeletters, marsepein en gevuld speculaas te snoepen als Sinterklaas in het land is. Ouders van Nu heeft gezonde(re) alternatieven voor sintsnoep gevonden.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Met video
M&M’s stopt met bekende figuurtjes uit tv-reclames na rel in VS
Snoepmerk M&M’s zegt te stoppen met de geanimeerde chocoladefiguurtjes uit zijn reclames vanwege ophef die er in de Verenigde Staten is ontstaan over de karakters. Met name de rechtse nieuws- en opiniezender Fox News noemde het merk ‘woke’. -
PREMIUM
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
Koken & Eten
Oproep om frikpics te maken: ‘Het is een beetje ordinair, maar frikandel is dé Nederlandse streetfood’
Een oproep van de frituurbranche: of we massaal foto's van onze vleesstaven willen delen. Frikandellen, voor alle duidelijkheid. Frikpics. -
PREMIUMKoken & Eten
Een maand lang alleen maar vlees eten: het ‘leeuwendieet’ trekt online de aandacht
Enkel vlees, hoogstens afgewisseld met een eitje: het ‘leeuwendieet’ is populair op sociale media. Zijn we helemaal de weg kwijt met onze voeding of heeft het dieet toch voordelen? Diëtiste Tanja Callewaert geeft haar visie.
-
PREMIUMKoken & Eten
Bij de sushischool van Rik kun je gratis leren sushi maken: ‘Je moet gewoon dingen uitproberen’
Je hebt mensen ‘die er wel van houden’ én mensen die helemaal gék zijn van sushi. Rik Keijzer uit Amersfoort behoort tot de laatste categorie. Maar ja, goedkoop is het niet. Daarom leerde hij tijdens de lockdowns zichzelf hét Japanse gerecht te maken. Die liefde deelt hij nu met de wereld via zijn School of Sushi. ‘Ik ga de wereld veroveren, geloof mij maar.’ -
-
-
Ceo van Schotse bierbrouwer betaalt ontevreden winnaars reclamestunt 470.000 pond uit eigen zak
James Watt, ceo van de Schotse bierbrouwerij BrewDog, heeft 470.000 pond uit eigen zak betaald aan de ontevreden winnaars van een ‘massief gouden bierblikje’ uit een reclamecampagne. Nadat de Engelsen massaal het bewuste bier hadden gekocht, bleken de blikjes niet van massief goud. -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen.