Dit zijn de zes beste kookboeken van het jaar
Koken & etenWelk kookboek van het afgelopen jaar sprong eruit? Waarmee doe je een kookfan plezier. Uit 61 inzendingen heeft een vakjury 6 titels geselecteerd. De nominaties voor Kookboek van het Jaar zijn vandaag bekendgemaakt.
Dit zijn de genomineerden in willekeurige volgorde.
Bistro Manon: Over dit boek schrijft de jury: Deze vrouw met, jawel, een tweeling én drieling schotelt hen dagelijks smakelijke gerechten voor. Zij had al snel door dat je als thuiskok niet moet zwichten voor de smaak van de kinderen, maar je eigen favorieten moet aanpassen. Dat pakt goed uit. Dit boek biedt een ruime keuze aan praktische en gezonde pasta’s, (niet al te pittige) curry’s, gezonde pizza’s, salades, noedels en zelfs twee shakshuka’s. Bijzonder handig zijn de voorraadtips, de vele bijgerechten en de brood met dipjes waarmee je de kindermagen al flink voedt. Wat een verademing dat het geen kleuterkookboek is. Als je kinderen aubergine kunt leren eten, dan kan je alles. De passende fotografie is fris, gezellig en geeft een ready to eat-gevoel.’ (Bistro Manon, Manon Proper, uitgeverij Good Cook).
De Dankbare Keuken ‘Dit is een boek met lef, helemaal van deze tijd en met oog voor duurzaamheid. Fijn dat er variatie is op de ingrediënten en je er ook uit kunt koken als je niet alles in huis hebt. Vanuit Zweden geeft Stefanie een blik op andere wereldgerechten. Het is een mooi boek voor mensen die minder vlees of vis willen eten. Ze legt heel goed uit hoe je duurzaam kunt eten, circulair en lokaal. Tot slot geeft ze je ook nog de tips om een mooi buffet te maken. Voor de beginner maar ook voor de top-kok.’ (De dankbare keuken, Stephanie Verstift, Uitgeverij Brandt)
Een ode aan groenten ‘Eindelijk een groenteboek zonder de hipster-vegan stijl. Dit is een topboek voor mensen die dol zijn op lokaal eten, zodat je uit de voeten kunt met knolselderij of aardpeer. Het is toegankelijk en wij zouden het vaak uit de kast pakken om direct aan de slag te gaan. Prettig dat ze verschillende bereidingsmanieren laat zien en dat je kunt kiezen uit diverse smaken. De fotografie is zeer consistent en met smaak gefotografeerd. Veel verrassingen en de koolcurry is favoriet. (Een ode aan groenten, Alice Zaslavsky, Good Cook)
Hotpot ‘Hotpotten zou het nieuwe gourmetten kunnen worden, want het is dé nieuwe manier om met vrienden en familie samen te eten. Door de sfeerbeelden is het bijna een reisboek dat je meeneemt. De jury vindt het verrassend, zeker omdat dit boek veel toegankelijker is dan de eerste boeken van Bas Robben. Leuk detail zijn de bijpassende drankjes bij de gerechten en desserts. Er is een juiste combinatie gemaakt tussen papier van het boek en de fotografie, waarbij alle foto’s heel consistent genomen zijn met een spannend licht. Het geeft je het gevoel dat je in het land zelf bent en haalt Azië naar je eigen keuken. (Hotpot, Bas Robben, Good Cook)
OTK - shelf love ‘Leuk om uit de voorraadkast te koken. Ottolenghi wordt steeds toegankelijker en laat zien dat iedereen kan koken. Mooi om te zien dat hij podia aan anderen geeft, waaronder Noor Murad, en niet zelf alle credits pakt. Hij is vooral de inspirator in dit boek. Prettig dat je aantekeningen kunt maken en het gerecht tot je eigen versie kunt maken. Het past goed bij deze tijd om voedselverspilling tegen te gaan en is een echt lock down-kookboek. Heldere duidelijke fotografie zonder poespas waarbij het leuk is dat de bereidingswijze eveneens gefotografeerd is.’ (Ottolenghi Test Kitchen - shelf love, Yotam Ottolenghi, Fontaine uitgevers)
Parwana ‘Waanzinnig hoe Durkhanai Ayubi de geschiedenis van Afghanistan belicht en hoe zij in dit kookboek die historische verhalen laat aansluiten bij haar recepten. Het is fascinerend hoe zij haar persoonlijke familiegeschiedenis synchroon laat lopen met de geschiedenis van het land en die verbindt aan gerechten. Ze laat zien dat Afghanistan een land is van onderlinge verbondenheid en een land van gedeelde smaken. Het boek ziet er niet alleen prachtig uit, het zet ook aan tot koken. Het resultaat is gruwelijk lekker. Mooi om, nu er gevluchte Afghanen naar Nederland komen, deze keuken te omarmen. Wat betreft de fotografie: de kleuren en sferen komen heel mooi tot uiting.’ (Parwana, Durkhanai Ayubi, Becht)
De prijs is een initiatief van culinair platform Food and Friends. De jury bestaat dit jaar uit Bart van Berkel, kok en winnaar Masterchef, Bibi Loomans, redactiecoördinator culinair Koffietijd, Dana Ploeger, freelance redacteur Trouw, Jan-Hein Wierts, product manager Nederlands boek bij de Audax group en Lyan van Furth, foodfotograaf en tweevoudig winnaar van de Foodelia Awards, de Oscars voor de beste culinair fotografen ter wereld.
Het was een goed kookboekenjaar, zo maakte CPNB eerder deze week bekend. ‘Na een aantal stabiele jaren zagen we in 2020 het aantal verkochte kookboeken flink stijgen’, meldde de organisatie, die geen omzetcijfers bekendmaakt. ‘Nederlanders kochten 9 procent meer kookboeken dan in 2019.’
CPNB organiseert van 5 november tot en met 14 november de Kookboekenweek. CPNB heeft de nominaties voor Het Gouden Kookboek 2021 ook bekendgemaakt: De bijbel van de Indiase keuken (Carrera Culinair) van Paulami Joshi, Een Kookboek (Lannoo / TerraLannoo) van Seppe Nobels, Homakase (Nijgh Cuisine) van Oof Verschuren, Job & Perry: een klootzak-proof kookboek (Carrera Culinair / Overamstel) van Job Pattinasarany & Perry de Man en Toko Lo (Carrera Culinair / Overamstel) van Lola van Ruler.
Zelf bakken en koken? In de video's hieronder vind je tips, trucs en inspiratie:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat Eten We Vandaag: Zuid-Afrikaanse kip in filodeeg
-
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
Huilen, janken, wenen, snikken en snotteren. Niks fijner dan ongecontroleerd de tranen laten stromen. Maar wat is nu de precieze functie van al die tranen? En waarom huilt de ene persoon al bij een tv-commercial en kan de ander geen traan laten op een begrafenis? Hoogleraar Ad Vingerhoets: ,,Het hormoon testosteron maakt het moeilijker om te huilen.’’ -
Update met video
Michelinsterren: zeventien nieuwe restaurants, één krijgt er twee en andere verliezen beide
Zeventien restaurants in Nederland hebben maandag een Michelinster gekregen. Vinkeles in Amsterdam had er al één en kreeg er een tweede bij. Pure C van de bekende chef-kok en horeca-ondernemer Sergio Herman verloor in één klap zijn twee sterren. -
PREMIUM
Topkok Ottolenghi trekt z’n voorraadkast leeg: ‘Fruit in blik is prima’
Tijdens de lockdown leerde kookboekenkanon Yotam Ottolenghi (52) koken met wat er in z’n voorraadkast en vriezer lag. Hoe maak je toch wat bijzonders? -
Wat Eten We Vandaag: Sambalboter
Ben jij een samballiefhebber? Dan is deze boter echt iets voor jou. Het voegt iets meer pit toe aan je broodje, tijdens de borrel of gebruik de boter bijvoorbeeld eens op gekookte sperzieboontjes.
-
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
-
-
-
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek. -
Wat Eten We Vandaag: Pasta pangrattato met bloemkool
Op het menu: deze heerlijke pasta met pangrattato en bloemkool. De Italianen noemen pangrattato ook wel de Parmezaanse kaas van de armen. Zin in een pasta die je al binnen 20 minuten op tafel zet? Kies voor deze pasta pangrattato met bloemkool.