Dure ‘verse’ pangasiusfilet blijkt gewoon ontdooide vis
updatePangasiusfilet, in de volksmond ook wel panga genoemd, is een van de meest verkochte vissoorten uit het vries- en versvak. Voor een kilo uit de diepvries betaal je slechts een paar euro, maar voor een ‘verse’ panga ben je drie tot vier keer zo veel meer kwijt. Best wel raar, aangezien deze vis altijd diepgevroren wordt geëxporteerd. Hoe zit dat?
Delen per e-mail
Een filmpje op de Facebookpagina van het tv-programma Keuringsdienst van Waarde laat zien dat verse pangasiusfilet helemaal niet bestaat in de Nederlandse winkels. Vrijwel alle pangasius wordt volgens het programma gekweekt en verwerkt in Vietnam. De filetjes worden daar eerst gecontroleerd en gaan daarna op de bandvriezer bij 40 graden onder nul. Als ze eenmaal diepgevroren zijn, zijn de zoetwatervisjes klaar voor de export.
In Nederland vind je de pangasiusfilet in de supermarkt of bij de visboer. Hier kun je kiezen uit twee soorten: een diepgevroren panga of een ‘vers’ exemplaar. Voor de verse vis betaal je gemiddeld drie keer zo veel, maar aangezien panga in Vietnam bevroren wordt, is hier in Nederland dus eigenlijk geen écht verse pangasiusfilet te koop.
Hoe komt het dan dat je kunt kiezen uit een bevroren versie of een zogenaamd verse vis? Het antwoord is simpel: de verse panga is gewoon ontdooid. Dit proces heet ‘tempereren’ en kun je heel simpel zelf doen door de bevroren vis even onder de warme kraan te houden. Eigenlijk is een diepgevroren panga dus verser dan een ‘verse’ panga, omdat die al even ontdooid in het schap ligt.
Reacties
De korte aflevering van de Keuringsdienst van Waarde kreeg veel reacties. ‘Wat worden we met z’n allen toch in de maling genomen’, schreef iemand bijvoorbeeld onder de video. Weer iemand anders snapt niet dat mensen de gekweekte pangasiusfilet überhaupt kopen. ‘Er is hier voldoende verse vis verkrijgbaar.’
Toch zien velen de humor er ook van in. ‘Jaren in een bedrijf gewerkt waar mijn taak was om de diepvriespangasius in bakken te doen’, schreef iemand in een reactie. ‘Vervolgens gingen deze naar de ontdooikamers. Moet nog altijd lachen als ik verse pangasius zie liggen.’
De regels zijn helder, zo laat een woordvoerder van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), weten: ontdooide vis mag niet als verse vis worden aangeboden volgens de Europese regels. Als vis in ontdooide staat wordt aangeboden, moet bij de benaming ‘ontdooid’ worden vermeld. Om op te treden tegen ontdooide vis die als verse vis zou worden verkocht zal de NVWA moeten kunnen aantonen dat de vis eerder bevroren is geweest. De NVWA heeft hier volgens de woordvoerder de afgelopen jaren geen onderzoek naar gedaan.
De slechtste slogan van het jaar 2019? Dat was die van een viswinkel:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & Eten
Fabrieksmacaron en verse macaron blijken uit hetzelfde deeg gebakken
Velen zien een macaron als een decadent koekje. De status en allure van deze zoete delicatesse maakt dat we hier flink geld voor willen neerleggen. Met name de macarons bereid door echte patissiers. Is dat terecht? Keuringsdienst van Waarde achterhaalt het verschil tussen een verse macaron en de supermarktvariant uit de fabriek. -
Nederlanders raken tienduizenden eitjes kwijt bij verstoppen
Met Pasen verstoppen veel Nederlanders chocolade-eitjes. Ze verzinnen soms zulke goede plekjes dat een deel niet wordt teruggevonden. De branchevereniging van de snackproducten verzamelde gegevens over onze paasgewoonten. -
Koken & eten
Croissants of paaseitjes over met Pasen? Dit doe je met de restjes
Tijdens Pasen is er bij veel mensen thuis een uitgebreid ontbijt, lunch of brunch. Daar blijft vaak veel van over. Met deze tips zorg je dat je niks hoeft weg te gooien. -
Wat Eten We Vandaag: Snelle tortilla met parmaham en mozzarella
Deze heerlijke tortilla’s zijn in een handomdraai gemaakt. Dankzij de ingrediënten, zoals parmaham, olijven en mozzarella, waan je je even in Italië. De tortilla’s zijn ook leuk om in kleine stukjes te snijden en te serveren bij een borrel. -
Wat Eten We Vandaag: Bietentortilla’s met aardbeien, kwark en gepofte quinoa
Deze heerlijke bieten tortilla’s zijn in een handomdraai gemaakt en ideaal als ontbijt. De combinatie van aardbeien, kwark en gepofte quinoa zorgt voor een goed begin van je dag!
-
Koken & eten
Hierdoor is granola tot wel twintig keer zo duur als muesli
In de supermarkt vind je ontelbare soorten ontbijtgranen. De keuze is immens en wordt elk jaar groter. Waarom zo veel en wat moet je nou kiezen? Keuringsdienst van Waarde onderzoekt de verschillen tussen de diverse soorten ontbijtgranen. -
PREMIUMKoken & eten
Aspergesteker heet straks geen Iwan of Jakub meer, maar Sparter (en dat is een robot)
Aspergestekers krijgen serieuze concurrentie van robots. De machines kunnen het arbeidsintensieve en lastige werk van wel twintig medewerkers overnemen. Landbouwmachineproducenten verwachten op termijn 150 aspergerobots per jaar te kunnen bouwen. -
Koken & eten
Paastradities over de hele wereld: zo vieren ze het elders
Over de hele wereld wordt dit weekend Pasen gevierd en overal doen mensen dat op een andere manier. Lees hier wat elders op de paastafel staat.