Volledig scherm
PREMIUM
Wilma van Grinsven-Padberg ruikt of in de olie een rotte terecht is gekomen.

‘Een fles olijfolie van vier euro? Die kan niet goed zijn’

De supermarkten staan vol met allerlei soorten olijfolie. Maar hoe kies je daar nu de beste uit? De prijs zegt volgens olijfoliesommelier Wilma Van Grinsven-Padberg al iets, maar je belangrijkste gids is je neus. ‘Een goede olijfolie ruikt naar versgemaaid gras, artisjokken, peper, tomaat, walnoten, kruiden.’

Eerst en vooral is het als leek niet zo evident om de kwaliteit van olijfolie in te schatten op basis van de smaak. ,,Er zijn meer dan 1500 olijvensoorten die voor kleur- en smaakverschillen zorgen, en het smakenpalet van olijfolie kan variëren van zachtfruitig tot scherp bitter’’, legt Wilma Van Grinsven-Padberg uit. Zij schreef het boek Olijolie! dat vorig jaar verscheen.

,,Toen ik een opleiding volgde bij The Olive Oil Times, in het New Yorkse International Culinary Center, leerde ik het verschil kennen tussen een goede en de allerbeste olijfolie. Goede olijfolie kriebelt sowieso in de keel: een paar keer kuchen of de neiging om de keel te schrapen, is een teken dat je goed zit.”