Een knapperig korstje maken? Zo lukt het altijd
Da's handigIn de keuken kunnen kleine details vaak een groot verschil maken, weet Ramon Beuk. In de serie Da’s Handig! geeft de kok wekelijks tips die koken voor jou makkelijker maken én je het vertrouwen geven dat het nooit meer kan mislukken. Vandaag: aandacht voor het krokante korstje.
Een krokant korstje geeft altijd iets extra’s, vindt Ramon Beuk, die koken voor thuiskoks graag makkelijker en toegankelijker maakt. ,,Een hap nemen van iets dat krokant van buiten en zacht van binnen is, kan je gerecht iets goddelijks geven.”
Zo’n korst kun je onder andere bereiken door te paneren, legt Beuk uit. ,,Paneren is makkelijk om thuis uit te proberen. Behalve het krokante korstje heeft paneren als voordeel dat het vocht uit bijvoorbeeld vlees of vis in de paneerlaag blijft zitten en voor extra smaak zorgt. Daarnaast kan het paneerlaagje ervoor zorgen dat een product, dat anders makkelijk uit elkaar valt (zoals vis), toch mooi stevig bij elkaar blijft.”
Net even gemakkelijker
De meest gestelde vraag over paneren is: wat kan ik eigenlijk allemaal paneren? weet de kok, die in zijn kookboek Wayooh! zijn kooktips en -trucs geeft. ,,Het antwoord op die vraag is heel simpel: alles wat in je opkomt. Dat is het mooie van koken. Wanneer je de basis begrijpt kun je eindeloos je eigen variaties maken. Ik heb altijd een beetje een hekel aan dingen die hóren. Of dingen die wij als basis opgelegd krijgen. Je zal mij daarom nooit horen zeggen dat dingen op een bepaalde manier moeten. Ik laat je graag weten hoe dingen ook kunnen. En hoe je het voor jezelf net even makkelijker maakt. Want veel dingen kunnen makkelijker en verrassender en uiteindelijk ook leuker worden.”
Eerst de basis. Voor het paneren heb je drie dingen nodig. Bloem, losgeklopt ei en broodkruim of paneermeel. ,,Aan deze basis kunnen we vanuit onze creativiteit allerlei soorten extra ingrediënten toevoegen om de paneerlaag nog lekkerder te maken. Bijvoorbeeld door verse kruiden, specerijen of geraspte kaas door het broodkruim te mengen. Wat je ook kunt doen: je vlees of vis kruiden met heerlijke specerijen en de smaken die je fijn vindt voordat je aan het proces van paneren gaat beginnen.”
Je kunt bakken in pure olie of boter of een combinatie hiervan, omdat olie goed heet wordt en boter voor een extra bruining zorgt. ,,En dan het paneren zelf", vervolgt de kok. ,,Leg je drie basisingrediënten naast elkaar in bakjes. In de eerste doe je bloem, in de tweede het losgeklopte ei en in het laatste bakje het broodkruim of de paneermeel.” In onderstaande video laat Beuk je de handigste stappen zien om paneren leuk en makkelijk te maken. ,,Wees creatief en ga los. Veel kookplezier!”
Meer over het boek Wayooh! vind je hier.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
VIDEO
Mislukt je rijst altijd? Met de tip van chef-kok Ramon Beuk krijg je wel gare, heerlijk geurende rijst
In de keuken kunnen kleine details vaak een groot verschil maken, weet Ramon Beuk. In de serie Da’s Handig! geeft de tv-kok wekelijks tips die koken voor jou makkelijker maken én je het vertrouwen geven dat het nooit meer kan mislukken. Vandaag: zo maak je de lekkerste rijst. -
Da's handig
Als je zo je biefstuk bakt, kan hij niet mislukken
In de keuken kunnen kleine details vaak een groot verschil maken, weet Ramon Beuk. In de serie Da’s Handig! geeft de tv-kok wekelijks tips die koken voor jou makkelijker maken én je het vertrouwen geven dat het nooit meer kan mislukken. Vandaag: de perfecte biefstuk. -
Wat Eten We Vandaag: Pasta ovenschotel met broccoli en gehaktballetjes
Deze pasta met zelfgemaakte tomatensaus bevat veel groenten en staat in een handomdraai op tafel. Je kunt gemakkelijk variëren door het gehakt te vervangen voor kip of de broccoli door courgette. -
Wat Eten We Vandaag: Gevulde zoete aardappel op Mexicaanse wijze
Een avondmaaltijd boordevol groenten? Dan is dit recept een aanrader. De kidneybonen bovendien zorgen voor een voldaan gevoel en zijn een goede bron van vezels en eiwitten. -
PREMIUMVoor jou geproefd
Dit zijn de lekkerste stroopwafels uit de supermarkt: bros van buiten, smeuïg van binnen
De stroopwafel is de populairste koek van Nederland. Niet alleen bij toeristen, ook wijzelf lusten hem graag bij de koffie of thee. Iedere supermarkt heeft zijn eigen merk in het schap. Welke is de lekkerste?
-
PREMIUM
Huis vol ongebruikte aankopen? Zo voorkom je nutteloze uitgaven
Weinig geld hebben en toch flink uitgeven. Sommige mensen hebben een gat in hun hand. Waarom is het voor hen zo moeilijk om financieel pas op de plaats te maken? -
-
-
PREMIUMhuisarts vertelt
Vroeger keken we ’s avonds samen naar Disney+, maar nu wil ze niet meer
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken. Deze week behandelt hij een patiënt met ernstige buikklachten. -
PREMIUMtips
De muren toe aan een likje verf? Zo kies je de juiste kleur
De gemiddelde Nederlander geeft de muren in huis elke drie tot vier jaar een nieuw kleurtje. Maar hoe kies je een goede tint? Heleen van Gent, kleurexpert bij AkzoNobel, geeft advies.