Volledig scherm
© Shutterstock

Een rode wijn op kamertemperatuur is tegenwoordig 'not done'

Bij hogere temperaturen, zoals de afgelopen weken, lijkt een glaasje rode wijn het vaak af te leggen tegen de gekoelde witte wijn of rosé. Toch kan ook een rode wijn prima gekoeld worden geserveerd, maar hierbij zijn een aantal voorwaarden wel van groot belang.

Jarenlang werd het gezien als heiligschennis: het koelen van een rode wijn. Maar ook steeds meer sommeliers geven aan dat je een rode wijn prima kunt koelen. Dit wil niet zeggen dat je de rode wijn meteen in de koelkast moet zetten. De temperatuur is namelijk afhankelijk van het type wijn, maar de vuistregel is dat rode wijn twee graden gekoeld kan worden zonder dat het ten koste gaat van de smaak en soms komt het de smaak zelfs ten goede. 

Een soepele, lichtfruitige wijn kun je het beste koelen op 12 à 16°C. Terwijl je een vollere, krachtigere rode wijn juist moet koelen op 16 à 18°C.

Tekst gaat verder onder de poll...

Poll

Drink jij rode wijn met deze temperaturen?

  • Ja hoor, gewoon op kamertemperatuur (32%)
  • Ja, maar wel gekoeld (31%)
  • Nee, ik stap over naar een ander fris drankje (37%)
8688 stemmen

Koele rode wijn in trek

Koelen van rode wijn
Het advies van de Consumentenbond is om je koelkast in te stellen tussen de 3 en 4 graden. Deze temperaturen remmen de groei van bacteriën en schimmels het beste
16-18 °C +/- 0,5 uur in de koelkast
14-16 °C +/- 1 uur in de koelkast
12-14 °C +/- 1,5 uur in de koelkast
10-12 °C +/- 2 uur in de koelast 

Job Seuren, een van de beste sommeliers van Nederland, sluit zich hierbij aan. Een rode wijn op kamertemperatuur drinken is vooral met dit weer niet aan te raden. ,,Het begrip kamertemperatuur is sowieso achterhaald, sinds de meeste woningen in Nederland centrale verwarming hebben. Rode wijnen moet je eigenlijk helemaal niet boven de 18 °C drinken. Het koel drinken zie je ook steeds meer in restaurants, waar de vraag naar gekoelde rode wijnen groeit," aldus Seuren. ,,Wijnen die zich goed lenen om tot een graad of 12 gekoeld te worden, zijn  Beaujolais, Pinot Noir en "jongere" wijnen met veel fruit tonen, denk hierbij aan wijnen uit 2016 en 2017 bijvoorbeeld."

Voor het koelen van je wijnen kun je de fles gewoon in de koelkast doen. ,,Je kunt de temperatuur terugbrengen naar koelkast temperatuur en daarna buiten de koelkast opwarmen. Binnen een kwartier is je wijn dan al op goed temperatuur en in een koeler zal de fles deze temperatuur ook ongeveer behouden. Het is echter wel belangrijk om je wijn niet langer dan drie maanden in de koelkast te bewaren, aangezien dit de smaak zal aantasten. Twee dagen tot een week in de koelkast kan echter wel prima." Maar ook wijnkoelers kunnen uiteraard gebruikt worden om je wijn te koelen.

Wijnkoelers voor een prikkie

Goed koelen kan extreem goedkoop, zelfs bijna gratis. Een emmer met water en ijsblokjes volstaat al om je favoriete fles te koelen of koud te houden. Maar een wijnkoeler heeft zeker z’n voordelen. Het scheelt vooral een hoop ‘gehannes’, je haalt ’m uit de vriezer en klaar ben je. En voor minder dan twee tientjes heb je er al één.

Besteproduct.nl testte diverse roestvrij stalen emmertjes, gekoelde sticks en coolpacks die om de fles heen gaan. Laatstgenoemde categorie presteerde het beste, terwijl de sticks met een kater afdruipen. Alle wijnen vingen aan op een temperatuur van 8,6 graden. Hier de drie best geteste koelers op een rijtje.

IJskoud de beste
Vacu Vin Rapid Ice
Prijs: 16 euro

De kampioen van de geteste koelers. In een omgeving van 25 graden en uit de zon weet hij witte wijn nog een uur onder de 10 graden te houden. Een stijging van minder dan 1,5° C. Na twee uur is de wijn 12,6 graden, waar sommige koelers de teller al op 15 of zelfs 18 hebben staan. De combinatie van een kunststof behuizing en een koelelement werkt goed. Ziet er met het elegante ‘zwarte jasje’ nog leuk uit ook.

Volledig scherm
© RV

Flexibele optie
AdHoc Quick Cool
Prijs: 14 euro

Hield zich vooral tijdens de test in de zomerzon van 28 graden knap staande. Gaat het eerste half uur gelijk op met de Rapid Ice, maar verliest daarna wat van zijn kracht. Uit de zon bij een temperatuur van 25 graden tikt de wijn na zo’n 40 minuten de 12 graden aan. Je hebt dus nog wel even de tijd als het om een volle wijn gaat, maar voor zoete wijn niet ideaal. Het koelelement sluit je met klitteband om de fles heen. Zo kun je de koeler altijd strak om de fles klemmen.

Volledig scherm
© RV

Koel en cool

Vacu Vin Actieve Wijnkoeler (hout)
Prijs: 11 euro

Deze wijnkoeler koelt niet alleen goed, hij ziet er nog cool uit ook. Oké, misschien een beetje kitsch, maar het houten printje heeft wel wat. Bij een omgevingstemperatuur van 25 graden blijft de wijn na een uur nog onder de 12 graden. Is met een prijskaartje van 11 euro ook nog eens een van de goedkoopste die je kunt vinden.

Volledig scherm
© RV

Klik hier voor video’s met handige keukentips, snelle trucs en makkelijke recepten.