Een vollere smaak aan je saus? Pas dit trucje toe
Da's handigIn de keuken kunnen kleine details vaak een groot verschil maken, weet Ramon Beuk. In de serie Da’s Handig geeft de kok wekelijks tips die koken voor jou makkelijker maken én je het vertrouwen geven dat het nooit meer kan mislukken. Vandaag: inkoken voor een vollere smaak.
Als je een recept exact volgens de richtlijnen van de omschrijving hebt gemaakt kan het resultaat altijd nog afwijken, weet Ramon Beuk. ,,’Proef!’ is het eerste advies dat ik geef”, zegt de kok die in zijn kookboek Wayooh! uitlegt hoe je koken makkelijker en toegankelijker maakt. ,,Zonder proeven kun je simpelweg niet koken. En vaker een bestaand recept volgen betekent niet dat het resultaat elke keer hetzelfde is.”
Hoe een gerecht uitpakt, hangt van veel dingen af, aldus de kok. ,,Maar een hele belangrijke is de hoeveelheid vocht dat aan het einde van de bereiding in ons gerecht zit. Dit vocht is het gevolg van de ingrediënten die we gebruiken. De ene keer bevat dezelfde groentesoort meer vocht dan de ander keer. Maar vooral iets langer of korter koken maakt een groot verschil. Vocht toevoegen of juist vocht eruit halen is heel bepalend voor de smaak van een goed gerecht.”
In een eerdere aflevering van Da's Handig gaf Beuk uitleg over het maken van bouillon’s en de vele voordelen daarvan. Met een goede bouillon kunnen we eenvoudig soepen maken, zei hij. ,,Maar het is ook de basis voor het maken van een goede saus. Maar dan moeten we de bouillon wel eerst in koken om vocht te laten verdampen uit de pan.”
Hoe dat werkt? Beuk: ,,Als door het verhitten vocht uit je pan verdampt, blijven de smaken in de pan achter. Natuurlijk niet alle smaken. Want ook bij het verdampen van vocht gaan er aroma’s de pan uit. Maar de meest geconcentreerde smaken blijven in de pan achter. Zo kun je bij het bereiden heel veel verschillende gerechten er ook voor zorgen dat de saus dikker, voller en geconcentreerder wordt.”
Dit doe je heel simpel door na de bereiding van bijvoorbeeld stoofgerechten het vuur hoger te zetten en het vocht te laten verdampen. ,,Het liefst niet te hoog want hoe langzamer je het vocht laat verdampen hoe mooier het resultaat wordt.”
Mocht je een keer ontmoedigd raken als het resultaat van je gerecht net niet is wat het de vorige keer was, begin dat niet direct met het toevoegen van extra smaak-gevende ingrediënten, tipt Beuk dus. ,,Maar denk aan het inkoken van je gerecht. Denk niet te moeilijk en trek niet direct de conclusie dat je gerecht vandaag niet helemaal gelukt is. Maar laat vocht verdampen of voeg vocht toe. En blijf proeven. Veel kookplezier!”
Heb jij een tip om een vollere smaak te krijgen?
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Meer tips en trucs van Ramon Beuk vind je hieronder. In het boek Wayooh legt hij stap voor stap uit hoe je je keuken én vriezer het handigst gebruikt.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat Eten We Vandaag: Gestoofde kabeljauw met meergranenrijst en broccoli
-
Wat Eten We Vandaag: Quiche zonder deeg met lentegroenten
Een quiche maar dan zonder deeg en met veel lentegroenten: een koolhydraatarme maaltijd dus. -
lezersvraag
Mijn moeder (75) slikt al jaren elke dag vijftien pillen, zijn die echt allemaal nodig?
Passen de medicijnen die je slikt nog wel bij jou? Want van sommige neemt de werking af, of er zijn pillen gekomen met minder bijwerkingen. Als je je zorgen maakt om je vader of moeder dan kan het zeker geen kwaad om de medicatie met je apotheker of huisarts te bekijken, zegt apotheker Sander van den Bogert. In deze rubriek beantwoorden onze deskundigen elke week een lezersvraag over relaties, gezondheid, voeding en andere onderwerpen. -
Komt een kok bij de dokter
Met dit ontbijt krijg je een goede stoot vitamine B binnen
In de rubriek Komt een kok bij de dokter gaat kok Ramon Beuk op bezoek bij huisarts Rutger Verhoeff. Hij vraagt hem naar de beste ingrediënten om de verschillende momenten van de dag door te komen. Vandaag: een goede start van de dag. -
Wat Eten We Vandaag: Gegrilde asperges met burrata en amandel-knoflookkruim
Het is weer tijd voor asperges. Om dit te vieren hebben wij een recept met gegrilde asperges, burrata en amandel-knoflookruim. Genieten.
-
Vraag naar tweedehands dieselauto’s stijgt: dit is de reden
-
-
-
Da's handig
Een knapperig korstje maken? Zo lukt het altijd
In de keuken kunnen kleine details vaak een groot verschil maken, weet Ramon Beuk. In de serie Da’s Handig! geeft de kok wekelijks tips die koken voor jou makkelijker maken én je het vertrouwen geven dat het nooit meer kan mislukken. Vandaag: aandacht voor het krokante korstje. -
PREMIUM
Zo ben je de buxusmot te slim af: ‘Timing van de behandeling is cruciaal’
Buxusliefhebbers, let op, de rupsen van de buxusmot zijn al volop aan de vraat. Rond deze tijd verpoppen ze tot mot, met een nieuwe generatie tot gevolg. Ingrijpen is de boodschap! Hoe roep je de plaag een halt toe en houd je je geliefde planten gezond? Tuinexpert Laurence Machiels weet raad: ,,Een feromoonval lokt de mannetjes en kan voorkomen dat de buxusmotten paren.’’
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer