Eerste asperges al geoogst van de koude grond
Officieel begint de asperge-oogst pas over een paar weken, maar in Dongen zijn de eerste asperges al geoogst. Allemaal dankzij het warme water dat ondergronds langs het witte goud stroomt
Volle kratjes met asperges schieten voorbij. Twaalf medewerkers staan voorovergebogen in de kas. Allemaal maken ze dezelfde stekende beweging. Zweet op het voorhoofd. Zo nu en dan klinkt op de achtergrond een bliepje om aan te geven dat er nieuwe kilo's gewogen zijn.
Antonio (49) en Jolanda (49) van Beek uit Terheijden behoren tot de eerste telers die in West-Brabant die begonnen zijn met het oogsten van hun asperges.
,,Niet alleen uit de kas. Ook de eerste asperges van buiten worden gestoken. Hierin zijn we denk ik wel de eerste'', aldus eigenaar Antonio van Beek. Naar eigen zeggen komt dit, omdat hij al vroeg in het seizoen begonnen is met het opwarmen van de grond. ,,Er liggen verwarmingsslangen in de bodem. Die brengen de grondtemperatuur op 17 graden. Asperges groeien vanaf 14 graden, dus zijn ze snel gegaan dit seizoen.''
Hoewel de temperaturen afgelopen weken tot ver onder nul gingen, vielen de extra kosten voor het verwarmen mee. Antonio: ,,Ik had er eerst schrik van. Maar met 25 procent meerkosten afgelopen maand kan ik leven. Belangrijker is dat de oogst er niet onder geleden heeft. Het was tot het uitsteken spannend. Maar het zijn mooie blanke asperges geworden.''
1.500 kilo per dag
Vijfentwintig jaar geleden zijn hij en zijn vrouw samen het bedrijf begonnen. Met 1 hectare grond. Inmiddels is dit uitgegroeid tot 55 hectare en volgend jaar komt daar nog eens 23 hectare bij. Naast hun bedrijf in Terheijden zijn ze vorig jaar begonnen in Dongen. Hier komen de eerste kilo's vandaan. Gemiddeld 1.500 kilo per dag.
Zwaar werk. Maar volgens de Poolse Justyna Kaminska-Kusior (29) prima te doen. Ze spreekt goed Engels en fungeert daarmee als schakel tussen de eigenaren en hun seizoensarbeiders. ,,De eerste dagen is het zwaar. Maar je went eraan. Het is een goeie work-out, haha. Ik werk hier al zes jaar. Ieder jaar komen Antonio en Jolanda naar Polen. Dan bezoeken ze de mensen thuis. Dit wordt erg gewaardeerd. In Holland noemen jullie dit toch wit goud? Haha, dan is mijn baas zeker een koning?''
Jolanda van Beek is ondertussen samen met Astrid Bruijns (46) haar nieuwe winkel bij de kassen aan het inrichten. Bruijns: ,,Ik werk ook in de winkel in Terheijden, maar ga vanaf donderdag hier drie dagen in de week staan.'' In de shop worden ook andere producten verkocht. Jam, ham, sauzen, boter. Bruijns: ,,Hier kan je een complete maaltijd halen.''
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & Eten
Terrassen voor de eerste lentezon: vaak eet en drink je buiten even goed als binnen
Altijd ergens eind februari is die dag er, de eerste zon die aanvoelt als de lente. Foodtrendwatcher Gijsbregt Brouwer ziet dat dit het moment is dat veel horecaondernemers hun terras weer uit zetten. Klassiekers in de stad bieden een fijne basis voor het opsouperen van de lentezon, maar er gebeurt meer op het terras komend jaar, in de grote stad en erbuiten. -
PREMIUM
Met deze bomen heb je snel een koeler terras
De beste remedie tegen een hete zomer? Onze tuinexpert Laurence Machiels weet raad: plant nu nog bomen! Afhankelijk van de grootte van je tuin, legt ze uit welke bomen het best tot hun recht komen en welke genoeg (maar ook niet te veel) schaduw geven. ,,Strooi een mulchlaag van compost of bladaarde onder de boom, dat houdt de verdamping tegen.’’ -
PREMIUMMet video
Statiegeld op blikjes, zo krijg je je geld terug
Na de kleine plastic flesjes zijn nu de blikjes aan de beurt. Vanaf deze week betaal je daar ook 15 cent statiegeld voor. Maar waar is dat goed voor en ook niet onbelangrijk: hoe krijg je je centjes weer terug? -
Wat eten we vandaag: ovenschotel met rode kool, gehakt en koolrabipuree
Minder koolhydraten eten? Voor deze ovenschotel gebruiken we koolrabi in plaats van aardappel. Dankzij het zoet van de appel en het zuur van de rode kool serveer je een Hollands smaakbommetje. -
Wat Eten We Vandaag: Winterse tomatensoep met tortelloni
Tijd voor een kom dampende tomatensoep: deze variant met tortelloni, ricotta en spinazie volstaat zeker weten als avondmaaltijd.
-
Meer groenten eten? Deze gerechten zijn een vitaminebom
Nu de griep en verkoudheid heerst, kunnen we wel wat extra vitamines gebruiken. Groente zit vol met vitamines, maar inspiratie voor goede combinaties is soms ver te zoeken. Deze gerechten zijn niet alleen heel lekker, maar helpen je ook aan de aanbevolen hoeveelheid groenten per dag. -
-
-
Wat Eten We Vandaag: Bruine bonensoep
Zelf bruine bonensoep maken? Wij hebben gekozen voor de snelle variant met bonen uit blik. Je kunt ook gedroogde bonen gebruiken, deze moeten wel eerst weken en koken. -
2
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties.