Eten verkopen op de vrijmarkt: waarom je kind misschien met zijn cake naar huis terugkeert
Koken & EtenIn het hele land verkopen kinderen en volwassenen morgen de spullen van hun zolder, uit hun kelder of hun schuur vanaf een kleedje. Maar wat als je geen gebruikt speelgoed of puzzels, maar zelfgemaakte etenswaren wilt verkopen? Dat mag lang niet altijd. 'Veel gemeenten zeggen: doe maar niet'.
Liedjes spelen of je dwarsfluit, een tombola houden of je oude speelgoed verkopen. Op Koningsdag mogen we morgen weer los. Een leuke manier om een centje bij te verdienen, maar als je van plan bent om nog honderd cupcakes te bakken vanavond, dan moet je even opletten.
Het verkopen van etenswaren is lang niet overal toegestaan, aldus Lex Benden van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. ,,Het hangt ervan af of je wilt verkopen als particulier of als bedrijf. Bedrijven zijn gebonden aan allerlei regels als ze voedingsmiddelen verkopen.”
Voor particulieren zijn er geen landelijke regels, maar bepaalt het gemeentebestuur zelf of de verkoop is toegestaan. Het hangt er maar net vanaf waar je woont of je je lekkers kunt verkopen, aldus Benden. Amsterdam stelt de verkoop van particulieren bijvoorbeeld niet toe. ,,Heel veel gemeenten zeggen: doe maar niet”, weet Benden. ,,Zeker als het om bederfelijke waren gaat. Die gemeentes zeggen: we willen dat het feest blijft.”
Particulieren moeten zich dus ook aan regels houden. Die regels vind je hier.
Het is anders of je met duizend bakjes aardbeien komt of je bent een kind dat pakketjes met snoep of ranja verkoopt
Geven is anders dan verkopen
Het klinkt misschien gek: je mag je buren wel cakejes geven die je zelf hebt gebakken, maar als je ze verkoopt dan gelden er andere regels. ,,Als je buren ziek worden na een etentje bij jou thuis dan is het anders dan als je ze het eten hebt verkocht. Dan heb je een extra probleem.”
Toch zal het toezicht niet overal even streng zijn. Zo zegt Tjeerd van der Zwan, de burgemeester van Heerenveen dat de gemeente ‘normaal’ zal doen. ,,Het is anders of je met duizend bakjes aardbeien komt of je bent een kind dat pakketjes met snoep of ranja verkoopt. Dan gaan we echt niet met een boa erheen en zeggen: pak in die spullen.”
Geen rare fratsen in zijn gemeente, belooft Van der Zwan. ,,We doen normaal. In de geest van het feest.”
Bekijk hier onze video’s over Koken & Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
video
Een tompouce eten lastig? Zo lukt het zonder knoeien
Eerst de bovenkant eten? Of juist het dakje voor het laatst bewaren? Over de manier waarop je een tompouce moet eten, ontstaan altijd veel discussies. In deze video laten experts zien hoe zij te werk gaan. -
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen. -
Koken & eten
Dit is waarom je moet oppassen met het gebruik van bakpapier
Groente grillen zonder aangekoekte bakplaat: velletje bakpapier, oven aan en gaan. Maar bakpapier kan een kleine hoeveelheid PFAS bevatten. Deze chemische stoffen breken vrijwel niet af in het milieu en zijn schadelijk voor de gezondheid. -
PREMIUM
Prijst het pilsje zich met de nieuwste prijsverhoging uit het café? ‘Brouwerijen jagen consument de kroeg uit’
Wéér een prijsverhoging voor het pilsje. Grote brouwerijen rekenen sinds 2020 ruim 20 procent meer voor hun fusten en ze worden nóg duurder. De horeca klaagt. En de consument? ,,Die blijft drinken en dat weten de brouwers ook.”Breda -
PREMIUMVoor jou geproefd
Dit zijn de lekkerste stroopwafels uit de supermarkt: bros van buiten, smeuïg van binnen
De stroopwafel is de populairste koek van Nederland. Niet alleen bij toeristen, ook wijzelf lusten hem graag bij de koffie of thee. Iedere supermarkt heeft zijn eigen merk in het schap. Welke is de lekkerste?
-
Koken & Eten
Terrassen voor de eerste lentezon: vaak eet en drink je buiten even goed als binnen
Altijd ergens eind februari is die dag er, de eerste zon die aanvoelt als de lente. Foodtrendwatcher Gijsbregt Brouwer ziet dat dit het moment is dat veel horecaondernemers hun terras weer uit zetten. Klassiekers in de stad bieden een fijne basis voor het opsouperen van de lentezon, maar er gebeurt meer op het terras komend jaar, in de grote stad en erbuiten. -
-
-
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa. -
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.”