Volledig scherm
Etienne Naude (links) vond een compagnon in het zuiden van Spanje die een boterham wilde neerleggen op de juiste locatie. © rv Etienne Naude

Etienne (19) uit Nieuw-Zeeland maakt ‘sandwich’ van de wereld

Koken & etenEen universiteitsstudent uit Auckland in Nieuw-Zeeland heeft wellicht de grootste sandwich ter wereld gemaakt: eentje met maar liefst 12.724 kilometer aarde ertussen. 

Het leek Etienne Naude (19), een informaticastudent uit Auckland, een leuk idee om een sandwich te maken. Een bijzonder exemplaar weliswaar, want er zou een behoorlijk stuk aarde tussen zitten. Etienne ging aan de slag met de lengte- en breedtegraad en bepaalde op die manier de exacte locatie van beide sneden brood. 

Quote

Het was moeilijk om op poten te zetten

Etienne Naude

Om zijn bijzondere dubbele boterham te realiseren, zocht hij een partner die de snee brood aan de andere kant van de wereld wilde vasthouden.

En terwijl Naude in Auckland stond met zijn boterham, legde een tweede persoon een boterham neer op de berekende positie zo’n 20.000 kilometer verderop, ergens in het zuiden van Spanje. Dat gebeurde overigens op exact hetzelfde moment. Geen makkelijke klus: ,,Het was moeilijk om het op poten te zetten omdat er een tijdverschil is van 12 uur.” 

Niet alleen het tijdstip moest overeengekomen worden, ook hetzelfde type brood moest gevonden worden. Naude decoreerde zijn boterham nog met een afbeelding van een aardbol tussen tweede sneden brood. 

Even enthousiast

Uiteindelijk vond Naude een compagnon aan de andere kant van de wereld die even enthousiast was als hijzelf. De Spanjaard legde een afstand van 11 kilometer af om de boterham op de juiste plaats neer te leggen. Hij legde zelfs 9 sneden brood neer om er zeker van te zijn dat minstens één exemplaar juist lag. En zo ontstond de ‘aardesandwich’ met bijna 13.000 kilometer aarde ertussen.

De Spanjaard Angel Sierra vertelde aan de Britse BBC dat hij op de boodschap van Naude antwoordde omdat ,,het kan helpen om te tonen hoe mensen over de hele aardbol samen kunnen werken. Ik voelde dat ik deel uitmaakte van iets dat groter was dan ik.”  

Mr Bean heeft een bijzondere manier om zijn lunch te verorberen: