Volledig scherm
© Shutterstock

Exclusieve éclair van de patisserie wint het van de ordinaire slagroomtaart

De slagroomtaarten en soezen van de banketbakker zijn vervangen door de mille-feuille en een éclair van de patisserie. ,,We zijn van groot en veel naar klein en verfijnd gegaan”, zegt foodwatcher Anneke Ammerlaan. 

Quote

Vroeger aten mensen alleen gebak bij speciale gelegenhe­den

Kelly Koopmans

Je vindt in de grote steden steeds meer patisseries die exclusieve tartelettes, chocoladeproducten of macarons verkopen. De hippe patissiers verdringen de banketbakker. ,,Supermarkten verkopen nu de soezen en slagroomtaarten, en er is een nieuw soort bakkers of patisserieën opgekomen”, zegt Ammerlaan. ,,In een echte patisserie wordt alles vanaf de basis zelf gemaakt. Dat proef je terug in de verfijnde smaken en spannende smaakcombinaties’’, zegt Kelly Koopmans, eigenaresse van patisserie Delicious Sweetness in Den Haag. 

De trend van de patisserie is uit Frankrijk komen overwaaien. ,,In Frankrijk is op elke hoek van de straat een patisserie of banketbakker’’, zegt Koopmans. ,,In Nederland zie je dat mensen steeds bewuster met eten bezig zijn. Ze kiezen speciaal voor een product dat ze écht lekker vinden. Daarbij zie ik een verandering in de huidige generatie. Vroeger aten mensen alleen gebak bij speciale gelegenheden. De jongere generatie eet steeds vaker buiten de deur. Ze komen even ontbijten of halen wat op. Dat is hetzelfde bij een patisserie. Mensen willen graag genieten.’’

Trend 

Volledig scherm
© Shutterstock

,,Ambachtelijke, mooie en eerlijke producten zijn gewoon in. Dat is een duidelijke trend’’, zegt Frank Janssen van het Nederlands Bakkerij Centrum. Consumenten zijn daarnaast op zoek naar transparantie. Iedereen weet dat banket niet per se gezond is, maar dan kan er nog wel gewerkt worden met eerlijke producten, zoals volle melk en échte boter.’’ 

Vooral de werkende millennial eet veel, vaak en graag buiten de deur, blijkt uit cijfers van de FSIN FoodShopper Monitor 2019, een jaarlijks onderzoek naar consumenten en hun eetgedrag, dat deze week verscheen. Zij beschikken over de financiële mogelijkheden om dit te doen. Daarnaast is er een breder aanbod aan winkels die hun eigen brood en banketbakkersproducten maken, blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel. Vooral in grote steden als Rotterdam en Amsterdam nam het aantal banketbakkers in de periode 2015 -2017 sterk toe. Het aantal winkels dat niet zelf hun lekkernijen maakt is juist licht afgenomen. 

,,Ondernemers die een patisserie beginnen, zijn vaak mensen zijn die een carrièreswitch hebben gemaakt, zegt Martijn Verkerk van de Nederlandse Brood- En Banketbakkers Ondernemers Vereniging. Mensen laten zich omscholen, omdat ze een enorme voorliefde voor het ambacht hebben.”

Bakcultuur 

Quote

De gemiddelde thuisbak­ker bakt geen ingewikkel­de taartjes of macarons

Anneke Ammerlaan, trendwatcher

,,Het mag allemaal weer wat meer kosten”, zegt Ammerlaan. ,,Je ziet dat mensen best 2,50 euro willen neerleggen voor een exclusief taartje.” Daarbij hebben we volgens Ammerlaan in Nederland niet echt een bakcultuur, ondanks de populariteit van bakprogramma’s als Heel Holland Bakt. ,,De gemiddelde thuisbakker bakt geen ingewikkelde taartjes of macarons. Los van de eigen gemaakte appeltaart is het vrij gebruikelijk dat je iets buiten de deur haalt voor het dessert. Net als in Frankrijk.” 

,,Ik blijf wel van de oude stempel”, zegt Koopmans. ,,Het is belangrijk dat de nieuwe, jonge bakkers het vak leren vanaf de basis. Room begint bij eigeel en melk, in plaats van poeder met water. De echt goede vakmensen mis ik soms een beetje. Ik ben altijd op zoek naar smaken die in balans zijn. Laatst had ik enorm veel zin in een moccapunt. Dus die ging ik halen bij de oud-Hollandse bakker en toen dacht ik wel: oei, wat zoet. Dat heb je bij een echte patisserie gewoon niet.”

Recept van de dag: brownie oreo chocolate chip cookie cheesecake

Voor de thuiskok zijn er natuurlijk ook spectaculaire, zoetige desserts om te maken. Het recept van de brownie oreo chocholate chip cookie cheesecake is daar een goed voorbeeld van. 

Gun jezelf een ultiem genietmomentje met deze brownie oreo chocolate chip cookie cheesecake.

Ingrediënten (voor 10 personen):
Chocolate chip cookie
- 275 g bloem
- 0,5 tl baking soda
- 200 g roomboter op kamertemperatuur
- 150 g suiker
- 1 tl zout
- 2 tl vanille-extract
- 2 eieren
- 160 g chocolate chips

Brownie
- 30 g chocolade
- 30 g roomboter op kamertemperatuur
- 15 g cacao
- 75 g kokend water
- 70 g zonnebloemolie
- 1 ei
- 1 eidooier
- 1 tl vanille-extract
- 250 g suiker
- 125 g bloem

Cheesecakevulling
- 800 g roomkaas
- 125 g suiker
- 1 ei
- 40 oreo’s

Roomtoefen
- 200 g roomkaas
- 100 g poedersuiker
- 25 g gesmolten boter
- 1 tl vanille-extract

Benieuwd hoe je het gerecht maakt? Bekijk het recept op www.24Kitchen.nl

Wil je meer recepten van de dag zien? Klik dan hier.

Eet smakelijk!

Powered by 24Kitchen.

Volledig scherm
© 24Kitchen