Volledig scherm
Thee drinken is goed voor je. © Shutterstock

Extra reden ontdekt waarom je vaker thee moet drinken

Koken & etenThee drinken is goed voor je stofwisseling, je tanden en je bloedvaten. Het helpt je bovendien je rustiger te voelen. Een nieuwe studie heeft nog een extra voordeel ontdekt. De drank zou je brein ook een boost geven.

Een groep van 36 proefpersonen die allemaal minstens 60 jaar oud waren beantwoordde vragen van onderzoekers over hun gezondheid, levensstijl en psychologisch welzijn. Daarnaast moesten ze ook neuropsychologische proeven uitvoeren en werden er MRI-scans gemaakt. Het ging om een samenwerking van drie universiteiten: National University of Singapore, University of Essex en University of Cambridge. 

,,Deze studie is het eerste bewijs dat theedrinken je brein beschermt tegen achteruitgang op latere leeftijd”, stelt hoofdauteur Feng Lei, professor van de National University of Singapore. 

Uit een grondige analyse blijkt dat mensen die vier keer per week groene thee, oolong thee of zwarte thee drinken - en dat de afgelopen 25 jaar - er de voordelen van plukken. Hun hersengebieden zouden op een meer efficiënte manier verbonden zijn met elkaar. 

Wat dat betekent? Vergelijk het met verkeer op straat, zegt Lei. ,,Stel dat hersengebieden bestemmingen zijn, en de verbindingen ertussen straten. Als alle straten beter georganiseerd zijn, dan kan een voertuig ook gemakkelijker en sneller bewegen. Hetzelfde geldt voor de verbindingen tussen je hersengebieden: hoe beter die gestructureerd zijn, hoe efficiënter informatie verwerkt kan worden.” Hersengebieden die goed georganiseerd zijn, worden ook geassocieerd met gezonde cognitieve functies. Oók op latere leeftijd. 

Het onderzoeksteam wil nog verder onderzoek uitvoeren om het effect van thee op het brein uit te pluizen. Zo willen ze onder meer nagaan wat de impact is op het geheugen. 

Er zijn heel veel soorten thee. Hoeveel, dat vertelt theesommelier Karin Dat in deze video: