Frankrijk verbiedt plastic verpakkingen om groente en fruit
Vanaf 2022 zullen zo'n dertig soorten groenten en fruit in Frankrijk niet langer in een plastic verpakking worden verkocht. De bevoegde Franse ministers hebben die ‘anti-verspillingswet’ vandaag aangekondigd.
Het gaat bijvoorbeeld om groenten als aardappelen, aubergines, bloemkool, courgettes, komkommers en wortels, en fruit als appels, peren en sinaasappels. Met het verbod wil de Franse regering de hoeveelheid plasticafval verminderen.
De wet zal volgens de ministers leiden tot een besparing van meer dan een miljard plastic verpakkingen per jaar. Het verbod zal gaandeweg uitgebreid worden; het is de bedoeling dat er vanaf 2026 helemaal geen groenten en fruit meer in plastic worden verkocht.
Voor kleinere fruitsoorten als frambozen en bosbessen moet nog een oplossing gevonden worden vóór 30 juni 2026. Er wordt een uitzondering gemaakt voor ladingen van anderhalve kilo of meer, bijvoorbeeld een zak aardappelen, en voor pakketten die het risico lopen te beschadigen tijdens de verkoop. Het verbod geldt niet voor verwerkte groenten en fruit.
Ook in Nederland
Ook in Nederland zijn we al een tijdje bezig met het in de ban doen van plastic op de groente- en fruitafdeling van de supermarkt. Zo stopten supermarktketens Albert Heijn en Aldi afgelopen jaar al met de plastic opbergzakjes. Ook de Jumbo en Plus doen experimenten met het verminderen van hun plasticgebruik, bijvoorbeeld door het laseren van etiketten in de groenten zelf. Albert Heijn heeft gezegd voor 2025 van alle plastic verpakkingen bij groente en fruit af te willen zijn.
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
'Hoewel ik duizend keer mijn excuses heb gemaakt voor mijn slippertje, blijft mijn vrouw boos’
-
PREMIUM
Hoeveel zoet eet jij? Een week geen toegevoegde suiker kan wel 99 suikerklontjes schelen
In koekjes, chocolade en frisdrank, maar ook in pastasaus: toegevoegde suiker zit in meer producten dan je zou verwachten. Zo eten we onbewust (veel) meer suiker dan we zelf inschatten. Met de Nationale Suiker Challenge (5 t/m 11 juni) daagt het Diabetes Fonds alle Nederlanders uit om een week lang geen toegevoegde suikers te eten. Hoe pak je dat aan, en hoe houd je dat als echte zoetekauw vol? -
Wat Eten We Vandaag: Vegetarische empanadas met kastanjechampignons
Empanadas zijn pasteitjes uit de Argentijnse keuken die zowel met een hartige als zoete vulling worden gemaakt. Empanadas kun je gemakkelijk zelf maken met kant-en-klaar bladerdeeg. Over het algemeen worden ze gevuld met gehakt, maar wij gaan voor een vegetarische vulling en dat is net zo lekker. -
PREMIUMhuisarts vertelt
Niet zelden ga ik op zoek naar gevonden voorwerpen in de vagina
Een patiënt komt in paniek de spreekkamer van huisarts Rutger Verhoeff binnen. Het condoom is kwijt en zou nog in haar vagina moeten zitten. Hij schrijft erover in de rubriek Huisarts Vertelt. -
McDonald's stopt met plastic Happy Meal-speeltjes
Fastfoodbedrijf McDonald's zet een belangrijke stap in het verkleinen van zijn ecologische voetafdruk: plastic speeltjes in Happy Meals zijn wereldwijd vanaf 2025 verleden tijd. In Nederland zien we eind dit jaar al duurzaam speelgoed in de kindermenu's.
-
Wat Eten We Vandaag: Wrap met sticky aubergine en sriracha mayonaise
-
-
-
Wat Eten We Vandaag: Vegetarische wok met glasnoedels
Een vegetarische wok met veel groenten die ideaal is voor een doordeweekse dag, want je zet dit gerecht al in 20 minuten op tafel. Wokken is trouwens gunstig, door groenten kort te wokken behoud je zoveel mogelijk vitamines. -
Wat Eten We Vandaag: Pittige makreelcouscous met sugar snaps
Met dit recept voor couscous zet je binnen twintig minuten een heerlijke maaltijd vol groenten op tafel. We mengen de couscous met sugar snaps, komkommer, mais en een olie van peterselie. Voeg er nog makreel in tomatensaus aan toe en je hebt je portie Omega 3 weer binnen.