Fruit en groenten: bij deze supermarkten ben je het goedkoopst uit
Koken & etenLidl is veel goedkoper dan de andere supermarkten als het gaat om groente en fruit. Aldi is ook goedkoper dan gemiddeld, net als Vomar en een deel van de Hoogvliet-winkels, Dirk en Plus. Dat blijkt uit een prijspeiling die de Consumentenbond heeft gedaan bij 16 ketens.
Delen per e-mail
De prijsverschillen tussen supermarkten zijn groot als het om groente en fruit gaat. Uit de peiling die de Consumentenbond deed voor 112 verse producten kan de prijs van een zak witlof van een halve kilo variëren van 1,95 euro bij Spar tot 0,89 euro bij Lidl.
Op vijf dagen in juli vergeleken de onderzoekers de prijzen. In hun peiling keken zij uitdrukkelijk niet naar aanbiedingen, omdat deze niet altijd voor iedereen relevant zijn. Om te voorkomen dat appels met peren werden vergeleken, zijn alleen artikelen van klasse 1 vergeleken. Dat zijn de appels zonder plekjes, de rechte komkommers en de paprika's van standaard grootte.
Duurste ketens
De belangrijkste conclusie uit de peiling is dat de discount-supermarkten Lidl en Aldi qua prijs het best scoren. Gemiddeld liggen de prijzen bij Lidl 16 procent onder het gemiddelde, bij Aldi is dat 12 procent en bij Vomar 9 procent. In de categorie net onder het gemiddelde zitten ook Hoogvliet-filialen (-5 procent), Dirk (-3 procent) en Plus (-3 procent). Andere Hoogvliet-filialen, Albert Heijn en Coop zitten rond het gemiddelde, Jumbo, Picnic, Jan Linders net daarboven.
De duurste ketens in deze vergelijking zijn Deka (+7 procent), Poiesz (+7 procent), Deen (+13 procent) en Spar (+18 procent).
Opvallend is dat Albert Heijn en Plus een relatief duur imago hebben, terwijl ze geen bovengemiddelde prijzen blijken te vragen voor hun groente en fruit. Plus is begin dit jaar met ‘Laagblijvers’ gekomen: populaire groenten en fruit die blijvend laag geprijsd zijn. Dat is terug te vinden in de vergelijking: de prijs liggen onder het gemiddelde.
Wie het stempel biologisch belangrijk vindt, kan overigens beter bij Albert Heijn shoppen dan bij Aldi en Lidl. Van de 112 gepeilde producten had AH van 51 soorten een biologische variant. Bij Jumbo lag dat aantal op 45 en bij Plus 35. Lidl en Aldi bungelen in dat opzicht onderaan met 11 en 5 soorten.
Bekijk hier de video's van Koken&Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Aantal horecazaken stijgt: 2670 nieuwe ondernemingen sinds eerste lockdown
Ondanks de coronacrisis stijgt het aantal horecaondernemingen. Sinds de eerste lockdown in maart zijn er 2670 horecazaken bij gekomen. ,,Slechter dan nu kan het niet, dus dan kan het alleen maar beter gaan.” -
Horeca blij dat avondklok niet geldt voor maaltijdbezorgers
De horecabranche is blij dat maaltijdbezorgers uitgezonderd worden van de door het kabinet beoogde avondklok. Dat laat voorzitter Robèr Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) weten. Hij hoopt daarbij dat de aanscherping van de maatregelen het mogelijk maakt dat de regels snel weer versoepeld kunnen worden. -
Antwerpenaar fietst perfecte Duvel-glas bij elkaar en wordt beloond door brouwerij met bak van zijn lievelingsdrank
Bavo Deneckere uit Antwerpen is een fervent fietser en legde op 19 september maar liefst 277 kilometer af. Van Mechelen door en rond Brussel, langs Waterloo en Halle richting Dendermonde. Niets bijzonder zou u denken, ware het niet dat Bavo zijn fietstocht de (quasi) perfecte weergave is van een Duvel-glas. Zijn favoriete dorstlesser na een helse fietstocht. -
Koken & eten Met deze tip knoei jij nooit meer met fastfood in de auto
Nu we niet meer in het restaurant kunnen zitten, eten we ons eten na het afhalen steeds vaker in de auto op. TikTok-gebruiker Mariale Marrero deelde een video hoe je je McDonald's eet zonder rommel achter te laten én je hele menu in één hand vasthoudt. -
PREMIUM
Fijn Spul Dit zijn de favoriete hebbedingen van Herman den Blijker: ‘Deze olie heelt snijwondjes snel’
De favoriete hebbedingen van chef-kok, horeca-ondernemer en televisiepersoonlijkheid Herman den Blijker (62). Hij is elke dinsdagavond te zien in Crisis in de Tent (SBS6, 21.30), waarin hij met Annemarie van Gaal noodlijdende restaurants helpt te overleven.
-
PREMIUM
open brief ‘Leningen houden ziek voedselsysteem met dierenleed in stand’
De financiële sector moet stoppen met de financiering van dierenleed. Dat staat in een open brief van World Animal Protection Nederland, die vandaag in verschillende kranten verschijnt en is ondertekend door een aantal BN’ers. Volgens de dierenbeschermer houdt de sector met leningen een ziek voedselsysteem overeind. ,,Banken, verzekeraars en pensioenfondsen, stop hiermee”, luidt de boodschap van directeur Dirk-Jan Verdonk. Boeren willen nu in gesprek -
PREMIUM
Boer Matthijs wil de witte motor weer sexy maken: ‘Dit is de ‘single malt’ onder de melk’
Hij werd voor gek verklaard, stuitte op onbegrip van boeren en de banken stonden nou niet meteen te trappelen. Toch liggen anderhalf jaar na de lancering van ElkeMelk de schappen van Albert Heijn dagelijks vol met flessen van Metha 101, Geertje 72 en van zo’n 100 andere koeien uit zijn stal in Molenaarsgraaf. En het buitenland lonkt. ,,Melk moet weer sexy worden’’, zegt ondernemer Matthijs Baan (40). -
PREMIUM
Koken & eten Diëtisten over ondervoede ouderen: ‘Sommigen nemen wel een wijntje om twaalf uur’
Bijna een op de vijf 70-plussers is ondervoed. Bij kwetsbare ouderen die afhankelijk zijn van thuiszorg is dat zelfs veertig procent. Dat was al een probleem, want de gezondheid kan er ernstig onder lijden en daarmee ook de levensvreugde, maar nu komt corona het nóg erger maken.