Gooi je gerimpelde appeltje niet weg; zo maak je er heerlijke cake mee
Koken & etenZijn de appels op je fruitschaal gerimpeld of hebben ze lelijke plekken? Niet weggooien. Je kunt er appelmoes van maken of cake. Als ze in een cake zitten, merk je niets van zijn rimpeltjes. Eigenlijk is zo’n overschotje juist een goed excuus om iets lekkers te bakken.
Delen per e-mail
Soms kom je er gewoon niet aan toe, om al je appels op te maken. Ligt er bij jou ook nog een stel die een beetje is ingedroogd en niet meer zo knapperig om zo uit je vuistje te eten? Dan kun je er heel makkelijk deze cake mee maken. Snij eventuele bruine plekken wel weg.
Let op: dit recept is voor appels en niet geschikt voor zacht en sappig fruit, want dan wordt je cake erg zompig.
In de podcast Achter het Verhaal duikt Kevin Goes in de wereld achter de artikelen op onze site. Redacteur Koken&Eten Ellen den Hollander vertelt in onderstaande aflevering over haar recept van deze cake:
Appelcake met rozijnen
Ingrediënten
200 gr boter
200 gr amandelmeel
100 gram rozijnen
1 à 2 appels, geschild en in kleine blokjes gesneden (circa 200 gr)
4 eieren
1 eetlepel kaneel
2 zakjes vanillesuiker
100 gr witte basterdsuiker
3 theelepels bakpoeder
Bereiding
-Verwarm de oven voor op 150 graden Celsius. Doe een stuk bakpapier in de cakevorm. Dan komt hij er straks makkelijker uit.
-Doe de rozijnen in een kom of beker en schenk er warm water bij totdat ze net onder staan.
-Smelt de boter: doe de boter in een bakje boven een pan heet water: au bain-marie. Niet direct in de pan doen, want de boter mag niet bruin worden.
-Breek de eieren in een kom. Voeg de gesmolten boter en de basterdsuiker toe. Mix tot het zacht en romig is en eruit ziet als zijdezachte vla. Voeg het amandelmeel en het bakpoeder toe en klop door tot je een egaal deeg hebt.
-Voeg de vanillesuiker bij de appelblokjes in de kom. Strooi de kaneel erover heen en schud de kom zodat de suiker en kaneel gelijkmatig op de appel terecht komt.
-Zeef de rozijnen. Doe de rozijnen bij de appelstukjes. Roer door elkaar zodat de rozijnen door het mengsel komen.
-Voeg de appels met rozijnen bij het deeg en roer door elkaar.
-Stort je deeg in de cakevorm. Strijk gelijkmatig door de kom zodat de cake overal even hoog wordt.
-Bak ongeveer 40-50 minuten in de oven. Check of je cake gaar is door er een satéprikker in te steken. Als die er droog uitkomt, is je cake gaar.
-Lekker met een bolletje ijs. Je kunt er ook honing overheen sprenkelen. Of poedersuiker. Of alledrie. Leef je uit.
Meer zin in appeltaart? Danny Jansen en Miljuschka Witzenhausen maakten ter ere van het 5-jarig bestaan van 24Kitchen - een klassieke:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMde Pollepel thuis
Met een plantaardige burger van Jack Bean verbeter je de wereld (een klein beetje)
Alles van fastfood-restaurant Jack Bean op het Kruisplein is plantaardig, veganistisch dus, zonder dierlijke producten. Niet meteen afhaken nu, want ze weten er ook vleeseters over de drempel te trekken met hun prijswinnende burgers. -
Met deze baktips kom je het lange weekend door
In het dessertboek van Janneke Phillipi staan makkelijke recepten voor zoetigheid: van puddinkjes tot taart waarin groenten zijn verwerkt. Twee ervan zijn zo makkelijk dat ook thuiskoks met weinig ervaring ze kunnen proberen in dit lange weekend. -
Koken & eten
Deze kruidenmixen maken zout in je gerechten overbodig
Koks in opleiding krijgen tegenwoordig steeds vaker aangeleerd hoe ze gerechten kunnen bereiden zónder zout. Dat kan best, weten ervaren koks. Hoe dan? Door slim gebruik te maken van andere smaakmakers natuurlijk. En: goedkoper dan een potje van de supermarkt. -
PREMIUMKoken & eten
Olijfolie, suiker en zout: zo lang blijft eten in je voorraadkast eetbaar
De voorraadkast puilt vaak uit. Wanneer is het tijd voor een grote schoonmaak en vervang je dan de hele inhoud? Professor en expert chemische voedselveiligheid Bruno De Meulenaer geeft adviezen. -
Koken & eten
Janny van der Heijden proeft echt Chinees eten en dit vindt ze van een gefermenteerd ei met sterke smaak
Zes weken trekt Janny van der Heijden door het land om te achterhalen hoe Nederland eet. De culinaire alleskunner gaat in het nieuwe programma De Smaak van Nederland op zoek naar onze eeuwenoude eetcultuur. In aflevering 2 duikt zij in de Chinees-Indische keuken.
-
PREMIUMKoken & eten
Elf mannen laten zien dat anorexia geen meisjesziekte is
Dat anorexia geen meisjesziekte is, laten elf mannen zien op een expositie in de Melkweg in Amsterdam. Fotograaf Mafalda Rakoš volgde een jaar hun buitenkant en binnenwereld. -
Deze tiramisu met twee soorten drank zou ook helpen tegen een kater
Hoe serieus je de claim moet nemen, is de vraag. Maar culinair auteur Letitia Clark zegt dat dit Italiaanse dessert elk moment van de dag geschikt is. Ook als je een kater hebt. Hoe dan ook: deze klassieker, met zijn romige vulling en lange vingers die nét nog bite hebben, is erg lekker. -
Wat Eten We Vandaag: Preitaart met pangasiusfilet
Een hartige taart vinden wij minstens zo lekker als de zoete variant. In dit recept gaan wij voor een hartige preitaart met een vulling van pangasiusfilet, ricotta en erwten. De preitaart is goed gevuld waardoor deze perfect is als avondmaaltijd.