Volledig scherm
Normaal worden er dagelijks in de fabriek 600.000 potten choco geproduceerd. © AFP

Grootste Nutella-fabriek ter wereld ligt al bijna een week stil

De grootste Nutella-fabriek ter wereld lag vandaag voor de zesde dag op rij stil door een actie van werknemers die een hoger loon eisen. Kinder Bueno’s worden al bijna een week niet meer geproduceerd.

Honderdzestig werknemers van de fabriek in het Normandische Villers-Ecalles hebben sinds vorige week het werk neergelegd. ,,Geen enkele vrachtwagen is sindsdien nog uitgereden”, zegt Fabrice Canchel van de vakbond FO, die benadrukt dat er een tekort begint te komen van grondstoffen.

,,De productie van Kinder Bueno ligt sinds vorige week dinsdag stil. Op de vier lijnen voor de fabricatie van Nutella werkt er nog één aan twintig procent van de capaciteit”, klinkt het. De stakers eisen een loonsverhoging van 4,5 procent en een premie van 900 euro. De vakbonden hekelen ook een achteruitgang van de arbeidsvoorwaarden.

Elke dag 600.000 potten

De directie heeft in een interne mededeling te kennen gegeven dat ‘de blokkade totaal illegaal is’. De fabriek in het Normandische Villers-Ecalles produceert dagelijks 600.000 potten Nutella, een kwart van de wereldwijde productie van de chocopasta. Er werken bijna vierhonderd mensen

Zo'n drie maanden geleden lag de productie ook al eens een aantal dagen stil. Dat kwam toen niet door stakende werknemers, maar doordat er een probleem was met de kwaliteit van Nutella-chocopasta en Kinder Bueno-chocoladerepen.