Hamstergedrag leidt tot run op uien: lekker lang houdbaar
Koken & etenHet hamstergedrag als gevolg van het coronavirus leidt nu ook tot een run op uien en peen. ,,Mensen kopen massaal uien omdat het een gezond en lang houdbaar product is. Uienbedrijven moeten alle zeilen bijzetten om de supermarkten te beleveren’, zegt Gijsbrecht Gunter van het Comité Uien van het GroentenFruit Huis in de PZC.
Delen per e-mail
Vrachtwagens rijden af en aan bij de Zeeuwse uienbedrijven. Daar wordt ruim vier vijfde van de Nederlandse uien verhandeld. Bij sommige uienhandelaren zoals Monie in Nieuwdorp staan vrachtwagens in de rij te wachten. De vraag is zo sterk gestegen dat bedrijven het bijna niet meer gesorteerd krijgen. Volgens Gunter is het transport geen probleem, ondanks dat supermarkten vaker moeten worden bevoorraad. Het feit dat restaurants zijn gesloten heeft weinig effect op de vraag, omdat de horeca maar een klein segment van de totale afzet beslaat.
De supermarkten slaan nu al meer uien in, aldus De Boerderij, de website van de agrarische sector, eerder deze week. Sommige supermarkten worden tot vijf maal per dag bevoorraad. Dat is merkbaar voor de verwerkers van deze producten. Het coronavirus veroorzaakt een grote vraag en daarom wordt producenten gevraagd snel -en het liefst morgen- te leveren.
Hoe strikt de regels rondom corona ook zijn voor particulieren, de vrachtwagens blijven af- en aanrijden. ,,Grenzen gaan dicht, maar nooit voor voedsel”, zo stelt een uienverwerker, die niet met naam wil worden genoemd. Vooral de gele uien (wit vanbinnen met een lichtbruine schil) zijn populair. De prijs is voor consumenten - vooralsnog - niet gestegen. Volgens Inprijsverhoogd.nl ligt die tussen de 90 cent en de 1,10 per kilo. Thijs van der Tuin voegt daaraan toe dat hij niet verwacht dat de prijs nog gaat stijgen. ,,Niemand wil nu als profiteur overkomen en profiteren van maatschappelijke problemen.”
Groenteboer
De groenteboer is ook populair, zien ze bij website AFG.nl die zich richt op nieuws uit de wereld van groenten, fruit en aardappelen. ‘De consumenten weten de groenteman weer te vinden', meldt de site. Dat komt ook door het hamsteren bij de supermarkten. ‘Omdat de schappen in de supermarkt vaak leeg zijn, is het extra druk bij de zelfstandige AGF-ondernemers.’
De consumenten weten de groenteman weer te vinden
Minister Carola Schouten (Landbouw) heeft Nederlanders vanochtend opgeroepen om de komende dagen eens wat vaker naar de groenteboer, notenboer, visboer, bakker of slager te gaan. ,,Dat zijn allemaal mensen die heel hard aan het werk zijn om ons van voedsel te voorzien”, zegt de minister. Vooral de vissers hebben het zwaar rond de coronacrisis. Veel van hen komen van hun boot af en staan opeens oog in oog met nieuwe maatregelen. Daarover staat de minister nauw met hen en de Eurocommissaris in contact.
Volgens de minister gaat er nu veel aandacht naar de supermarkten, ,,maar er zijn ook heel veel andere mensen die prachtige producten verkopen. Laten we daar af en toe eens binnenlopen.”
Iets te veel uien gekocht? In deze hachee kun je ze goed gebruiken:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & eten
Oudste ‘supermarkt’ van Moskou sluit de deuren: lege vitrines na 120 jaar geschiedenis
De winkel overleefde de laatste tsaar, alle Sovjet-leiders, Twee Wereldoorlogen en twee Russische presidenten. Maar morgen valt het doek voor Jelisejevski, de oudste en bekendste supermarkt van Moskou. -
Frietboeren eisen lagere toeslag aan Thuisbezorgd.nl: ‘We dragen nu 13 procent af’
Veel friettenten die door de coronacrisis gedwongen zijn te sluiten, bezorgen nu. Maar tegen een te hoge prijs, vinden ze zelf. Eddy Couwenberg van de organisatie Onafhankelijk Klankbord Cafetaria ondernemers is gisteren een petitie gestart met als doel dat bestelplatform Thuisbezorgd.nl de toeslag voor horecabedrijven verlaagt van dertien naar vijf procent. -
Koken & eten
Dit doen supermarkten voor de veiligheid van ouderen
Ouderen die veilig en op hun gemak boodschappen willen doen, kunnen dat in een groeiend aantal supermarkten op speciale ouderenuurtjes doen. Albert Heijn maakte vanochtend bekend dit in de vroege morgen voordat de winkels opengaan. Een aantal Jumbo-vestigingen opende eerder deze week al de deuren speciaal voor ouderen. En Lidl begint maandag met een aparte kassa in de ochtenduren. -
PREMIUMGouden Pollepel thuis
Een portie oud-Rotterdamse gezelligheid op bestelling; in Old Dutch is de klant nog altijd koning
Restaurant Old Dutch is een oer-Rotterdams horeca-monument, een icoon. Met een vaste klantenkring van welgestelde families, zakenmannen en bekende Rotterdammers. Ook tijdens de lockdown weet gastheer en eigenaar Aad van der Stel hoe hij het zijn klanten naar de zin moet maken. -
PREMIUM
Opticiens beginnen in crisistijd aan avontuur in de horeca: ‘Anders kak je zo in’
Je moet het maar durven; tijdens de coronacrisis een horecabedrijf opzetten. Andre de Jong en Mirjam Lammerse zien vooral de uitdaging, zoals ze dat hun hele ondernemersbestaan al doen. Als alles volgens planning verloopt opent Brasserie De Schie aan de Kandelaarweg net over de grens van Schiedam-Kethel met Rotterdam rond Kerst.
-
Franse boeren vrezen voor mislukte wijn- en fruitoogst na strenge vorst
Na een reeks nachten met strenge vorst vrezen veel Franse wijnbouwers en fruittelers voor hun oogst. De omvang van de schade wordt momenteel vastgesteld, zei de Franse premier Jean Castex tijdens een bezoek aan getroffen boeren in Colombier-le-Cardinal in de zuidelijke regio Ardèche. -
PREMIUMKoken & eten
Jij wilt afvallen, maar je partner eet de hele tijd chips? Diëtiste geeft haar negen beste tips
Hoe moeilijk is gezond proberen te eten, als je partner niet meedoet? Voor veel mensen herkenbaar. De ene probeert gezond te eten, terwijl de ander ongezonde kost verorbert. Of de ene houdt van vlees en de ander wil plantaardig. Het kan frustraties opleveren, weet diëtiste Sanne Mouha. -
PREMIUM
Sandra’s zelfbedachte kruidenpasta’s liggen nu bij de Jumbo: ‘Ik ben met de lepel in mijn hand geboren’
Je producten in de schappen van tientallen filialen van een enorme supermarktketen zien te krijgen: de Rotterdamse Sandra van Houwelingen–Ramadhin (58) kreeg het met haar drie zelfbedachte Surinaamse kruidenpasta’s voor elkaar. ,,Ik ben met de lepel in mijn hand geboren.’’