Hans van Heel Holland Bakt brengt eerste kookboek uit
Als Hans Spitsbaard is hij niet heel bekend, want bijna iedereen kent hem als Hans van Heel Holland Bakt. Vandaag komt zijn eerste boek uit: Leren koken met Hans.
In het boek leert Hans ons te bakken als een Heel Holland Bakt deelnemer. Hiervoor gebruikt hij een combinatie van lekkere producten en leuke technieken. ,,Als je met dit boek aan de slag gaat, weet ik zeker dat je jezelf zult uitdagen. Laat je niet afschrikken door ingewikkelde technieken! Volg nauwkeurig alle stappen en probeer het gewoon... " aldus Hans Spitsbaard.
Om de smaak alvast te pakken te krijgen leert hij ons een tarte tatin à la Hans te maken.
Ingrediënten:
Stoofperen
- 2 kg stoofperen (Gieser Wildeman)
- 750 ml rode wijn
- 100 g fijne kristalsuiker
- 3 kaneelstokjes
- 3 stuks steranijs
Bretons zanddeeg
- 100 g boter, op kamertemperatuur + extra om in te vetten
- 100 g fijne kristalsuiker
- 3 eidooiers
- 175 g bloem
- 8 g bakpoeder
- 2 g zout
Frangipane
- 100 g amandelmeel
- 80 g boter
- 100 g fijne kristalsuiker
- 30 g bloem
- rasp van 1 citroen
- 2 eieren mespuntje zout
Karamelsaus
- 100 g fijne kristalsuiker
- 80 g boter, op kamertemperatuur
Benodigdheden:
- Staande tafelmixer
- Taartpan (Ø 23 cm)
- Taartring (Ø 23 cm)
- Spuitzak
Bereidingswijze:
1 Stoofperen
- Schil de peren en zet ze rechtop in een grote pan.
- Voeg de wijn en de suiker toe.
- Vul de pan aan met water tot de peertjes helemaal onder staan.
- Breek de kaneelstokjes doormidden en voeg deze samen met de steranijs toe.
- Breng de stoofperen aan de kook en stoof ze 1 uur op laag vuur.
- Haal de peertjes uit het vocht en laat ze uitlekken in een vergiet.
2 Bretons zanddeeg
- Meng de boter, de suiker en de eidooiers met een garde.
- Zeef de bloem en het bakpoeder en voeg dit toe aan het botermengsel.
- Voeg tot slot het zout toe en verkruimel het deeg tussen je vinger- toppen tot een samenhangend deeg.
- Probeer zo min mogelijk te kneden; zo blijft het deeg bros van structuur.
- Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur in de koeling rusten.
3 Frangipane
- Doe het amandelmeel, de boter, de suiker, de bloem, de citroenrasp, de eieren en het zout in de kom van de staande tafelmixer en meng het geheel tot een egaal beslag.
- Doe de frangipane in de spuitzak.
4 Karamelsaus
- Vet de taartpan in met boter.
- Kook de suiker met 50 ml water tot een goudbruine karamel.
- Zorg dat er geen suikerkristallen aan de rand van de pan zitten; veeg deze eventueel weg met een natgemaakte kwast.
- Voeg de boter in stukjes toe en roer tot een gladde karamelsaus.
- Giet de karamelsaus in de taartpan.
- Zorg dat de hele bodem bedekt is met een laagje saus.
5 Opbouw
- Verwarm de oven voor op 200 °C en vet de taartring in.
- Rol het zanddeeg uit tot 0,5 cm dikte en leg het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Druk de taartring in het deeg en haal het overtollige deeg van de bakplaat.
- Verdeel een laag frangipane over de bodem.
- Houd rondom een rand van 2 cm vrij.
- Bak de bodem in de taartring in ongeveer 25 minuten goudbruin en gaar.
- Verlaag de oventemperatuur na het bakken tot 175 °C.
6-7 Peren toevoegen
- Verwijder de klokhuizen van de peren met een appelboor en snijd ze in vieren.
- Leg de parten met het snijvlak naar beneden waaiervormig in de taartpan.
- Leg de partjes zo dicht mogelijk tegen elkaar aan, want de peren zullen in de oven nog iets slinken.
- Bak de stoofperen ongeveer 30 minuten in het midden van de oven.
- Laat ze vervolgens ongeveer 5 minuten afkoelen.
- Leg de bodem met frangipane omgekeerd op de peren en keer de taart vervolgens om.
- Garneer met steranijs.
Tip van Hans: de ene peer is de andere niet. Laten de peren behoorlijk wat vocht los tijdens het bakken? Giet dit dan af voor je de taart omkeert. Deze taart is heerlijk als hij nog warm is! Serveer hem met vanille- of kaneelijs.
Eet smakelijk!
Na het winnen van Heel Holland Bakt werd Hans als een popster onthaald:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat Eten We Vandaag: Krokante Parmezaan aardappeltjes met chipolata worstjes
-
Wat Eten We Vandaag: Gevulde snoeppaprika’s met cottage cheese en tomaat
Serveer jij meestal een blokje kaas met toastje bij de borrel? Lekker, maar er zijn genoeg alternatieven. Verras je bezoek met deze gevulde snoeppaprika’s met cottage cheese en tomaat. Ze staan binnen een handomdraai op tafel, zien er smaakvol uit, en zijn ook nog eens voedzaam. -
Wat Eten We Vandaag: Bloemkoolsteak met linzensalade
Deze bloemkoolsteaks zijn een leuk alternatief voor vlees, vanwege de geroosterde smaak. Het roosteren geeft de bloemkool een zoete smaak, zoeter dan wanneer je bloemkool zou koken. -
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
Een op de drie huiseigenaren krijgt het niet voor elkaar subsidie aan te vragen voor het verduurzamen van de eigen woning. Het hele aanvraagproces voor de Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) is voor veel huiseigenaren onbegrijpelijk, ontoegankelijk en zeer tijdrovend. Met deze tips wordt het iets eenvoudiger. -
Wat Eten We Vandaag: Paratha met pulled oesterzwam en riata
Een avond Indiaas genieten? Dat doe je met dit recept voor paratha met pulled oesterzwam en riata. Het gerecht bevat veel groenten en de oesterzwammen zijn een goede vervanger van vlees.
-
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
-
-
-
Wat Eten We Vandaag: Churros met chocoladesaus
Churros: de Spaanse lekkernij met kaneelachtige geur. De zoetige snacks zijn enigszins vergelijkbaar met donuts. We bestrooien de churros met kaneelsuiker en traditioneel serveer je ze met chocoladesaus. -
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
Wat is de beste wasmachine voor een gezin van 5 personen of meer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.