Herkomst wijnazijn blijft vaak schimmig: ‘Het is alsof je overgegeven hebt en nog een keer moet’
Koken & etenDe tv-makers van Keuringsdienst van Waarde hebben zich gestort in de wereld van witte wijnazijn. En... rode wijnazijn. Het resultaat, dat gisteren werd uitgezonden, leverde hilarische taferelen op. ‘Vandaar dat ik azijn nooit echt zo lekker vond.’
Achterop flessen wijnazijn uit de supermarkt staat precies wat de ingrediënten van een flesje wijnazijn zijn. Namelijk: wijnazijn (rode, dan wel witte). Huh? Maar van welke wijn is die azijn dan gemaakt? Welke druif zit erin? En hoe is de smaak ervan? Het tv-programma Keuringsdienst van Waarde ging op zoek. De uitzending trok gisteren 452.000 kijkers.
De experts die aan het woord kwamen, hadden weinig lovends te melden over de azijn waarmee half Nederland zijn salade aanmaakt. ,,Je kunt niet iets goed maken als je basis echt prut is", zei de Franse azijnmaker Adrien, die de Nederlandse waren proefde. Wijnexpert Yvo Pieksman schrok toen hij het spul uit het eerste flesje rook. ,,Het slaat op je hoofd”, zei hij tegen Marijn Frank van het tv-programma. Die voegde daaraan toe: ,,Het is alsof je overgegeven hebt en nog een keer moet.” ,,Je hebt gelijk", vond Pieksman. ,,Dat is een goeie.”
Blend van minst goede wijnen
Azijnverkoper Judith van Unen kon er geen chocolade van bakken, van de azijn uit de supermarkt die ze mocht proeven. Ze wist niet eens zeker of het wel van wijn was gemaakt. ,,Het is niet dat je zegt: heerlijk.” Een medewerker van een supermarktketen vermoedde dat de basis een ‘blend van de minst goede wijnen’ is, bekende hij aan de telefoon. ,,Het is een gok.”
Het is al raar dat rode wijnazijn in de flessen helder is, vond de Franse azijnmaker. Dan komt hij geheid uit een fabriek, wist hij te melden. Zelf maakt hij azijn in houten vaten op zijn Franse boerderij. Sophie van Enk proefde in zijn ‘vinaigrerie’ azijn die niet alleen zuur smaakt, maar ook iets zoets in zich heeft, iets fruitigs. Ook Ersin Kiris proefde andere soorten ‘echte’ azijn, die heel anders smaken dan de azijn uit zijn eigen keukenkastje. ,,Totaal anders. Er gaat een wereld voor me open.”
Portugese fabriek
Ersin Kiris reisde af naar Portugal, want daar stond de enige fabriek waar ze het tv-programma toelieten op de werkvloer. Het klopte dat de basis een mengsel van verschillende wijnen is. Welke dat zijn, is een geheim. Feit blijft dat je van echt slechte wijn geen goede azijn kunt maken. Dat resulteert altijd in een nare, bijna nagellakremover-achtige geur, wist azijnkenner Manfred Meeuwig.
,,Als wijn is hij niet goed”, erkende Thiago, de Portugese azijnmaker wiens achternaam niet wordt onthuld. ,,Maar we maken er wel goede azijn van.” Om het ruwe product eetbaar/drinkbaar te maken voegt de fabrikant er water aan toe. Dat maakt azijn lekker goedkoop. Doet de Franse azijnmaker dat ook, water toevoegen? Adrien lachte. ,,Nee, dat is niet nodig.”
Levensmysterie
Leerzaam, aldus sommige volgers van Keuringsdienst van Waarde op Facebook. ‘Vandaar dat ik azijn nooit echt zo lekker vond’, schrijft Martijn Dijkman als reactie. Hij neemt zich voor ‘eens goede azijn te scoren’. Zelf maken kan ook, meldt Dirk Anna van Vuuren-Kloosterman, die zelf fruitbomen en struiken heeft.
Hans van der Meer is het tv-programma dankbaar. ‘Weer een van mijn levensmysteries opgelost. Reed dus 35 jaar geleden langs Banyuls en zag daar enorme wijnvaten buiten liggen, zonder dop erop. What? Nu zie ik Sophie in La France bij zo’n azijnboer langsgaan en jawel!! Die vaten!! Dank jullie weer hartelijk.’
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Verrassend: deze dure SUV was vorig jaar de bestverkochte auto ter wereld
De Toyota RAV4 was vorig jaar de bestverkochte auto ter wereld. De SUV verwees een andere Toyota naar de tweede plaats. Het Japanse merk staat met maar liefst vier modellen in de top 10. -
Koken & Eten
Dit is waarom wij oranje wortelen eten
De wortelen die wij doorgaans kopen zijn feloranje terwijl er veel meer kleuren wortelen bestaan. Waarom eten wij veel oranje exemplaren? Experts over het oranjegevoel, de mythes en de vermoedelijke echte reden waarom wij deze eten. -
PREMIUMGeld & Geluk
Millie en Dolf betalen 100 euro per maand aan energie: ‘Centrale verwarming is luxe’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Dolf geeft makkelijker geld uit dan Millie, maar zorgt er ook voor dat niets uit de ijskast wordt weggegooid. En koopt soms een kofferbak vol wijn. -
PREMIUMKoken & eten
De zelfgemaakte advocaat van Ellie (68) is een hit: ‘Er gaan wel 1500 eieren per week doorheen’
Het begon met een zelfgemaakte advocaat op een feestje, maar is gruwelijk uit de hand gelopen. De lekkernij van Ellie de Kock (68) uit Herwijnen is inmiddels een begrip in de regio en bij veel supermarkten te vinden. -
Koken & eten
Rob (47) viel kilo's af door nieuwe gadget voor diabetici: geen zakken drop meer in de auto
Diabetespatiënt Rob Geerdink kan met minder medicijnen af. Hij viel kilo’s af, heeft zijn bloedsuiker onder controle en voelt zich vooral veel beter. Met de ‘fitbit voor diabetespatiënten’ ziet hij meteen het effect van wat hij eet.
-
Wat Eten We Vandaag: Zalm teriyaki
Deze gebakken zalm heeft het knapperige huidje te danken aan het bakken op de bakplaat. De combinatie met teriyakisaus, gember en sesam zorgt voor een heerlijke oosterse twist. -
Ben je te streng voor jezelf? ‘Zelfcompassie is echt iets wat je moet oefenen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: compassie hebben voor jezelf. -
Video
Oesters, asperges, chocolade: kun je zin krijgen in seks van eten?
We kunnen nog een paar weken genieten van asperges. Een lustopwekkende groente, als je verhalen daarover mag geloven. Maar bestaat er wel zoiets als eten waar je opgewonden van wordt? En hoe werkt dat dan?