Hierdoor is granola tot wel twintig keer zo duur als muesli
Koken & etenIn de supermarkt vind je ontelbare soorten ontbijtgranen. De keuze is immens en wordt elk jaar groter. Waarom zo veel en wat moet je nou kiezen? Keuringsdienst van Waarde onderzoekt de verschillen tussen de diverse soorten ontbijtgranen.
Het ontbijt zit veel mensen hoog. Diëtist Karine Hoenderdos krijgt veel vragen over ‘de belangrijkste maaltijd van de dag’. ,,En dus ook over ontbijtgranen, want er is ongelooflijk veel keuze.’’ Om maar vast iets te verklappen uit de uitzending van vanavond: muesli, krokante muesli, granola, cruesli. En volgens de diëtist is het eigenlijk allemaal hetzelfde. ,,Maar wel met verschillende imago’s’’, zegt ze in het tv-programma.
Voegt de komst van granola dan niets toe? Ontbijtchef Maya Daniels van Raw Press, bedenker van de granola, zegt dat er veel soorten granola’s zijn. ,,Ze hebben allemaal verschillende ingrediënten met verschillende functies’’, legt ze uit. In de winkel van Raw Press zijn ook veel variaties te vinden: beauty granola, chill granola of bijvoorbeeld happy granola.
,,In de beauty granola zitten ingrediënten die het lichaam helpen en gelinkt zijn aan natural beauty voor je huid’’, vertelt Daniels. De zakjes die het granolabedrijf verkoopt hebben ook kleine extraatjes op de verpakking. ,,Bijvoorbeeld een gezichtsmasker dat bevorderlijk is voor de huid.’’
Is het dan wetenschappelijk bewezen dat je je door granola ook echt beter gaat voelen? ,,Wij zeggen niet dat alles wetenschappelijk onderbouwd is, we voegen slechts ingrediënten toe die hiernaar linken, waardoor het een lekkere, functionerende granola wordt’’, verklaart Daniels. Het ligt er volgens haar ook aan waar je op dat gebied in gelooft en hoe je erover denkt. ,,De meeste van onze klanten houden van de smaak en de verpakking. En ze houden van het feit dat het wellicht iets kan doen voor ze.’’
Gebakken muesli
Hoenderdos legt uit: ,,In de ‘ouderwetse muesli’ zitten alleen havervlokken. Die zijn bij elkaar gegooid met wat rozijntjes en dan is het klaar.’’ Als je granola maakt, dan neem je de havervlokken uit de muesli als basis, volgens de diëtist. ,,Maar dan doe je het met een beetje suiker of olie in de oven, zodat het wat knapperiger of zoeter wordt.’’ Hoenderdos vergelijkt het effect met het bakken van een koekje. Volgens de diëtist is granola dus gewoon gebakken muesli. ,,En cruesli ook.’’
In de krokante-mueslifabriek laat Martin Eras zien hoe de producten worden gemaakt. ,,In het zogenaamde siroopstation gaan de havervlokken in de siroopmachine’’, legt Eras uit. ,,De muesli wordt gemengd met de suiker en de siroop, hierdoor wordt het de klassieke crunchy muesli.’’ Doordat de havervlokken aan elkaar blijven plakken door de suiker, worden het de brokken die we kennen van de muesli en blijft er een knapperig eindproduct over.
Gezond
Alle ingrediënten in de granola hebben een soort magische kracht
Granola is op de markt gekomen als ‘gezonder alternatief’ voor het ontbijt, maar de aflevering laat zien dat er in granola maar liefst 22 gram suiker zit per 100 gram. Bij cruesli is dit ‘slechts’ 12 gram en bij de krokante muesli 18 gram. ,,Dat is niet slecht’’, zegt Eras over de krokante muesli.
Matthew Faucher, granola-chef van Raw Press, zegt dat granola ‘niet zomaar een saaie muesli’ is. ,,Alle ingrediënten in de granola hebben een soort magische kracht.’’ Op de vraag wat er dan zo speciaal is aan deze ingrediënten, heeft Faucher dan weer geen antwoord.
Grote prijsverschillen
Voor normale muesli betaal je 2 euro per kilo, maar bij granola ligt de prijs schrikbarend veel hoger: hier tel je per kilo soms wel 40 euro neer. ,,De ingrediënten van granola kun je niet zomaar in de supermarkt kopen’’, verklaart Faucher het grote prijsverschil. Maar wanneer hij de prijs van de ingrediënten op Google opzoekt, ziet hij tot zijn verbazing dat die helemaal niet zo duur zijn, zeker niet om een prijs van 40 euro per kilo te rechtvaardigen.
,,De prijsverschillen zijn niet te verklaren door de ingrediënten’’, zegt Hoenderdos dan ook. ,,Het is echt marketing.’’ Dus hoe kom je nu tot de juiste keuze? De dure varianten ontbijtgranen worden vaak gezien als ‘verwenproducten’. Met een zak havermout ben je dus uiteindelijk beter uit dan met een zak granola.
De aflevering van Keuringsdienst van Waarde wordt vanavond uitgezonden om 20.25 uur op NPO 3.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat Eten We Vandaag: Thaise groene curry met tilapiafilet
Groene curry dankt zijn naam aan de groene pepers die erin verwerkt zijn. Thaise groene curry is ontzettend populair dankzij de gebalanceerde, licht pittige smaak. -
eigen tuin eerst
Plant nu een vlinderstruik in je tuin voor meer bijen en vlinders
Meer vlinders in je tuin? Met een paar vlinderstruiken heb je dat zo voor elkaar. Nu is de ideale tijd om ze te planten. Tuingoeroe Romke van de Kaa heeft een paar mooie exemplaren voor je uitgezocht. -
Dirk beschermt klanten en caissières met schermen en vloerstickers
Beschermend plexiglas moet klanten en personeel van supermarktketen Dirk van den Broek beschermen tegen de verspreiding van het corona-virus. De schermen komen bij de kassa’s van de 123 filialen van Dirk. Ook krijgen klanten het nadrukkelijke advies om anderhalve meter afstand te houden van de andere klanten, zo maakt de keten bekend. -
PREMIUMEnergierekening
Robert: ‘Afgelopen jaar verbruikten we 21.000 kWh aan stroom en wekten we 18.900 kWh op’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Robert Schrijvers (53) uit Maria Hoop in Limburg. -
In de supermarkt alles op? Hier kun je ook terecht
Zelfbedieningsgroothandels zoals die van de Sligro en de Makro openen in de loop van donderdag tijdelijk hun deuren voor de consument. Dat meldt het CBL, de koepelorganisatie van supermarkten en foodservicebedrijven.
-
Zwitserse berg mag niet meer worden afgebeeld op chocoladereep Toblerone
De herkenbare verpakking van een Toblerone-chocoladereep zal er binnenkort anders uitzien. De Zwitserse berg Matterhorn mag er namelijk niet meer op worden afgebeeld, melden Zwitserse media. -
-
-
PREMIUM
Horeca-voorzitter Robèr Willemsen stopt: ‘Het is balanceren geweest’
Hij werd het gezicht van de horeca in coronatijd: Robèr Willemsen. Na zeven jaar legt de 50-jarige ondernemer het voorzitterschap van Koninklijke Horeca Nederland neer en gaat hij zich richten op zijn eigen horecazaken én zijn familie. ,,Ik ga linksom of rechtsom wel weer iets oppakken.” -
PREMIUM
‘Ga niet met de hogedrukspuit over het terras met groene aanslag’
Last van algen op tegels, schutting en bloempotten in de tuin? Wacht even met de hogedrukspuit, zegt hovenier Bert Moelee van De Tuinexpert. Hij heeft een betere oplossing.