Voor op de boterham, een cracker of een toastje.
Volledig scherm
Voor op de boterham, een cracker of een toastje.

Hoe gezond zijn de nieuwe, magere salades van Optimel echt?

FrieslandCampina is groot met zuiveldrankjes van Optimel, maar de voedselproducent maakt sinds kort opvallend genoeg ook broodbeleg. Met nieuwe salades op basis van yoghurt en groente wil het zuivelbedrijf een alternatief bieden voor vetter broodbeleg zoals kerrie- of eiersalade. Maar is het ook een gezonde keuze?

Drie soorten ‘frisse salade’ liggen sinds kort in de winkel. De landelijke campagne voor Optimel Salades op tv, in abri's en via sociale media benadrukt dat het beleg 0 procent vet bevat en geen toegevoegde suikers. En in de salades zouden ook nog eens 50 procent minder calorieën zitten dan in de slaatjes die al op de markt zijn voor op brood of een toastje. De belangrijkste ingrediënten zijn yoghurt en groenten.

Op gewicht letten

Diëtist Berdien van Wezel van Gezondlevendiëtisten.nl proefde voor deze site de kerrie-madrasversie, de paprikavariant en de salade met selderij en appel. De officiële namen zijn Paprika-Komkommer, Gele Curry en Sellerie-Appel-Krent. ,,In vergelijking met Farmer Salade van Johma of de Sandwichspread bevatten de salades minder calorieën, dus dat is gunstig voor mensen die op hun gewicht willen letten’’, merkt Van Wezel op.

Nadeel is wel dat het eiwitgehalte in de salades nogal laag is, aldus Van Wezel, terwijl juist eiwitten voor een vol gevoel zorgen. ,,Dat betekent dat je wellicht snel weer honger krijgt als je bij de lunch twee sneden brood neemt met deze salade. Ik vraag me dus af hoe lang mensen ermee vooruit kunnen. Ik heb de neiging om te zeggen: doe er nog een plakje kipfilet, kalkoen of rookvlees onder, ook voor de smaak.’’ Van Wezel denkt dat het product te weinig calorieën bevat voor veel mensen. ,,Hoewel het natuurlijk afhangt van hoe snel iemand vol zit.” 

De salades zien er wel goed uit, vindt de diëtist. ,,Het uiterlijk is goed. Ze hebben een goede bite, maar zijn wel een beetje aan de zure kant. Het hoofdbestand is yoghurt, maar ze smaken wel een beetje kunstmatig. Maar dat is niet helemaal eerlijk, want ten opzichte van een vers product steekt dit altijd schril af.’’ Van Wezel vindt de salades daarnaast veelzijdig. ,,Je kunt ze op een boterham smeren, maar je kunt ze ook bij de borrel op een toastje of als een caloriearm hapje gebruiken.’’

De drie soorten frisse salades.
Volledig scherm
De drie soorten frisse salades. © Optimel

Het is in elk geval een heel mager product en dat zal veel mensen aanspreken, denkt Van Wezel. In de variant met kerriesmaak zitten per portie van 30 gram maar 16 kilocalorieën, in die met selderij 14 kilocalorieën en in de paprikaversie zelfs maar 11 calorieën. 

De Optimel Salades zijn ontwikkeld, meldt FrieslandCampina, in samenwerking met een eigen ‘community’ bestaande uit consumenten die geselecteerd werden uit ruim 1500 aanmeldingen. Veel consumenten gaven volgens FrieslandCampina aan dat ze thuis regelmatig zelf gezondere salades op basis van yoghurt of kwark en groenten maakten, omdat het huidige assortiment verse brood- en toastsalades doorgaans veel vet en calorieën bevat. Op basis daarvan ontwikkelde de fabrikant de drie salades.

Dagkeuze

Passen de salades in de Schijf van Vijf? Bij het Voedingscentrum is het antwoord duidelijk: nee. ,,Het is een samengesteld product, waar ingrediënten in zitten die niet in de Schijf van Vijf staan, zoals zout’’, meldt woordvoerder Patricia Schutte. Maar ze zijn ook weer niet extreem slecht. ,,Ze bevatten per portie weinig calorieën en weinig of geen verzadigd vet en minder dan 0,5 gram zout. Wij delen ze daarom in als een dagkeuze buiten de Schijf van Vijf.’’

Dagkeuze is de aanduiding die het Voedingscentrum gebruikt voor kleine zondes zoals een koekje, een waterijsje, een stukje chocolade, honing voor in de yoghurt of een eetlepel tomatenketchup. Grote eters, zoals tieners in de groei, mogen maximaal vijf porties van zulke extraatje per dag nemen. Minder grote eters mogen maximaal drie tot vier porties.

De potjes kosten en liggen in de supermarkt in het gekoelde schap bij  de broodsalades.

Bekijk hier hoe scholieren uit Losser hun eigen Johma-salade ontwikkelen: