Hoe koop je veilig bij de supermarkt of een afhaalrestaurant? Een viroloog geeft tips
VideoHoe doe je veilig boodschappen bij de supermarkt tijdens de coronacrisis? En hoe veilig zijn de alternatieven, zoals afhaalmaaltijden en leveringen aan huis? De Vlaamse viroloog Marc van Ranst ging met VTM Nieuws naar de supermarkt en geeft tips.
Delen per e-mail
Supermarkten hebben allerlei maatregelen genomen om het boodschappen doen voor de klanten zo veilig mogelijk te maken: er zijn schermen bij de kassa, klanten moeten een winkelwagen gebruiken en caissières dragen handschoentjes.
Hoe groot is het risico nu nog in winkels? ,,Het coronavirus verspreidt zich als een besmette persoon kleine druppeltjes in de lucht hoest", legt viroloog Marc van Ranst uit. ,,Adem je deze druppeltjes in, of raak je een oppervlak aan waarop ze beland zijn en komen ze vervolgens op je gezicht terecht, dan kun je mogelijk besmet raken. Winkelen in een drukke supermarkt houdt dus een risico in.’’
Dat is volgens Van Ranst de reden waarom supermarkten soms maar een beperkt aantal mensen gelijktijdig binnenlaten. ,,Omdat mensen in supermarkten vaak producten aanraken en verplaatsen, kun je het beste nog een paar extra maatregelen handhaven om besmetting via de producten te voorkomen”, aldus Van Ranst.
Tips
Van Ranst geeft de volgende tips:
• Was je handen grondig met zeep en water voor én na het winkelen.
• Behandel elk oppervlak alsof het mogelijk besmet is: raak zo weinig mogelijk aan en voorkom dat je met je handen je gezicht aanraakt tijdens het winkelen.
• Maak gebruik van contactloos betalen.
Tips voor thuis
Er zijn geen aanwijzingen dat het coronavirus doorgegeven wordt via voeding en de ingrediënten koken of bakken doodt het virus. Maar verpakkingen zijn mogelijk wel aangeraakt door anderen. Hoewel voedselbedrijven stellen dat de verpakkingen geen risico met zich meedragen, kun je enkele voorzorgsmaatregelen treffen:
• Was niet-verpakte verse producten grondig onder stromend water en laat ze daarna drogen.
• Laat verpakte producten 72 uur staan voordat je ze gebruikt of maak de verpakking schoon met water en zeep of verdund bleekmiddel.
Eten bestellen
Omdat je met minder mensen in contact komt, houdt een levering aan huis over het algemeen minder risico in dan een bezoek aan de supermarkt. Een mogelijke besmetting kan enkel van de verpakking komen, of van de bezorger.
De meeste thuisleverdiensten houden hier rekening mee en hebben contactloze leveringen ingevoerd. Dat betekent dat de bezorger de bestelling op de grond neerzet, aanbelt en vervolgens enkele stappen naar achteren zet. Een handtekening zetten voor ontvangst is niet meer nodig.
Voor de zekerheid kun je met een briefje op de deur duidelijk maken dat je de levering graag contactloos ontvangt.
Eten afhalen
Omdat ze geen klanten meer kunnen ontvangen, zijn veel restaurants met afhaalmaaltijden gestart. Restaurantkeukens hanteren doorgaans een strikte hygiëne, dus is de kans om hier besmet te raken beperkt. Het risico schuilt vooral in de aanwezigheid van andere klanten, aldus Van Ranst. Afstand houden is hier dus weer de boodschap.
Het risico op besmetting via de verpakking kan vermeden worden door de inhoud – met een vork of lepel, niet met je handen – in een schoon bord te scheppen en vervolgens de verpakking weg te gooien en je handen grondig te wassen.
Op Twitter laat Van Ranst zich ook niet onbetuigd. Hij roept wielrenners op een beetje hygiënisch te fietsen.
Het ouderenuurtje bij supermarkten bevalt veel ouderen wel, zie je in onderstaande video:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Bij Bavaria stroomt nu de handgel uit de kranen: ‘Iedereen werkt mee, een actie uit het hart’
De Nederlandse bierdrinker neemt het ervan: nu hij thuiszit, schakelt hij over naar speciaalbiertjes. De brouwerijen schakelen echter ook over. Met Bavaria voorop produceren ze nu hand-alcohol en vloerontsmetter. -
Koken&Eten
Van 20 glazen wijn per week naar 0: 'Ik slaap beter en ik ben mentaal sterker’
Half januari worden de goede voornemens op het gebied van eten en drinken massaal in de ijskast gezet om vervolgens zoet of vet voedsel te bestellen. Ook de drank komt weer op tafel, zo blijkt uit cijfers van een grote bezorgservice. Ervaringsdeskundige Esther ten Hove vermoedt dat mensen met te veel voornemens tegelijk beginnen. ‘Je lichaam draait op routine.’ -
Wat Eten We Vandaag: Kokos Laka met koriander visballetjes
Laksa is een currysoep afkomstig uit Singapore. Een pittige, romige noodlesoep die vaak gecombineerd wordt met vis. Wij gebruiken in dit recept witvis. Je kunt de currypasta zelf maken maar als je weinig tijd hebt, kun je ook kant-en-klare currypasta gebruiken. -
Horeca blij dat avondklok niet geldt voor maaltijdbezorgers
De horecabranche is blij dat maaltijdbezorgers uitgezonderd worden van de door het kabinet beoogde avondklok. Dat laat voorzitter Robèr Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) weten. Hij hoopt daarbij dat de aanscherping van de maatregelen het mogelijk maakt dat de regels snel weer versoepeld kunnen worden. -
Video
NIEUWE SERIE - Koken met Blik: ‘Koken uit de voorraadkast maakt je creatief’
Als we toch moeten thuisblijven en niet mogen hamsteren, dan moeten we de voorraadkast en de vriezer maar plunderen. Danny Jansen laat in tien afleveringen van Koken met Blik zien hoe je lekker kookt met van alles dat je al in huis hebt. In deze eerste aflevering maakt hij een ovenschotel met nacho’s.
-
Koken & eten
Deze zes vegarestaurants hebben nog geen Michelin-ster, maar verdienen er wel een
In Frankrijk heeft voor het eerst een veganistisch restaurant een Michelin-ster gekregen. Of een vegan- of vegarestaurant in Nederland dit jaar óók een ster zal krijgen? Als het aan de Vegetariërsbond ligt zijn er zeker kanshebbers. -
Koken & eten
Deze makkelijke tosti scoort miljarden views op TikTok
Op TikTok is een truc om makkelijk met een tortilla een tosti te maken een grote trend. De video’s scoren bij elkaar miljarden views. -
Druif of stukje worst: zo kun je verslikking bij kinderen voorkomen
Je moet er als ouder niet aan denken: je kind verslikt zich en je krijgt een stukje voedsel er met geen mogelijkheid uit. Een Frans echtpaar maakte dit mee: hun 2-jarige kind overleed toen een stukje knakworst in zijn luchtpijp bleef steken. Maar hoe groot is het verstikkingsgevaar bij jonge kinderen nou echt? En wat kun je doen om het te voorkomen?