Hoe laat je ’s avonds eet heeft géén invloed op je gewicht, en andere mythes doorgeprikt
TestNederlanders scoren een dikke onvoldoende als het gaat om mythes doorprikken over voeding. Zo weten veel mensen niet welke producten de meeste calorieën bevatten en wat superfoods zijn. Bij een online enquête over voedingsmythes scoorden Nederlanders gemiddeld een 3,6 (op 10).
,,We zijn veel bezig met ons eten, maar die aandacht leidt niet tot meer kennis over ons voedsel”, constateert hoofdonderzoeker Hans Verhoeven van het Vlaamse onderzoeksbureau iVox. Ook een eerdere soortgelijke steekproef onder Belgen leverde een onvoldoende op. Een hardnekkige mythe is bijvoorbeeld dat het tijdstip waarop men eet, van invloed is op het lichaamsgewicht. Terwijl dat niet uitmaakt.
De steekproef is uitgevoerd onder duizend Nederlanders, representatief op geslacht, leeftijd en opleiding. Het rangschikken van verschillende producten op suikergehalte, blijkt voor veel mensen lastig. Verhoeven is niet verbaasd dat Nederlanders een onvoldoende scoren. ,,Als consument krijg je zoveel verschillende beweringen te horen over eten, die vaak tegenstrijdig zijn. Het is moeilijk feiten van nepnieuws te onderscheiden”, vindt hij.
Test
Prik jij de voedingsmythes beter door dan gemiddeld Nederland? Vul hieronder de test in, en je weet het. Let op, er loopt een klok mee, wacht niet te lang met antwoord geven!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat Eten We Vandaag: Krokante asperges op zomerse salade
-
Wat Eten We Vandaag: Broccoliwafels met cherrytomaten en mozzarella
Broccoli: je houdt ervan of helemaal niet. Om toch wat groenten binnen te krijgen, hebben wij deze groente verwerkt in wafels. En geloof ons: het is verrukkelijk. Ook voor de moeilijkste eters onder ons is het lekker. Zo krijgen ze toch wat extra groenten binnen, terwijl ze genieten van broccoliwafels. -
Koken & eten
Vijf vragen over kersttradities: hierom gourmetten we elk jaar weer
Nog maar even en het is kerst. Het feest van tradities. Met zijn allen bij de kerstboom, uitbundig dineren en ook eindeloos luisteren naar All I Want for Christmas Is You en Jingle Bells. Hoe is dat eigenlijk zo gekomen? Vijf vragen en antwoorden over kersttradities. -
PREMIUMDe erfenis
‘Wij dachten altijd dat oom Henk glazenwasser was, maar dat bleek niet zo te zijn’
Carla (59) en twee andere familieleden bleken de enige bloedverwanten en erfgenamen te zijn van oom Henk. Een erfenis kan je leven veranderen. In deze serie deelt elke week iemand zijn of haar verhaal. -
Wat Eten We Vandaag: Gebakken feta met cherrytomaten, olijven en pepers
Lekker voor bij de borrel: deze gebakken feta met cherrytomaten, olijven en pepers.
-
Op deze plekken kun je een elektrische auto beter niet opladen
-
-
-
Koken & eten
Schenk geen wijn maar thee bij het kerstdiner: ‘Veel zachter voor je buik’
Bij een diner hoort voor veel mensen wijn. Thuis kies je zelf een mooie variant uit bij het eten en in restaurants doet een sommelier dat. Maar je kunt ook een ‘mooie’ thee drinken, vindt theesommelier Karin Kamman. Zeker bij het kerstdiner. -
PREMIUMMet video's
Dermatoloog over huidkanker: ‘Huidkleurig bultje dat snel groeit? Dan meteen naar de dokter’
Lekker buiten zijn in het zonnetje, dat doen we maar al te graag in deze tijd van het jaar. Maar blootstelling aan te veel uv-straling in zonlicht kan leiden tot huidkanker, de meest voorkomende kankersoort in Nederland. Een op de vijf Nederlanders krijgt ermee te maken, weet Patrick Kemperman, dermatoloog bij Amsterdam UMC en het Dijklander ziekenhuis in Purmerend. Hij vertelt over de drie vormen van huidkanker en wat je kan doen om ze te voorkomen.