Hoe laat je ’s avonds eet heeft géén invloed op je gewicht, en andere mythes doorgeprikt
TestNederlanders scoren een dikke onvoldoende als het gaat om mythes doorprikken over voeding. Zo weten veel mensen niet welke producten de meeste calorieën bevatten en wat superfoods zijn. Bij een online enquête over voedingsmythes scoorden Nederlanders gemiddeld een 3,6 (op 10).
Delen per e-mail
,,We zijn veel bezig met ons eten, maar die aandacht leidt niet tot meer kennis over ons voedsel”, constateert hoofdonderzoeker Hans Verhoeven van het Vlaamse onderzoeksbureau iVox. Ook een eerdere soortgelijke steekproef onder Belgen leverde een onvoldoende op. Een hardnekkige mythe is bijvoorbeeld dat het tijdstip waarop men eet, van invloed is op het lichaamsgewicht. Terwijl dat niet uitmaakt.
De steekproef is uitgevoerd onder duizend Nederlanders, representatief op geslacht, leeftijd en opleiding. Het rangschikken van verschillende producten op suikergehalte, blijkt voor veel mensen lastig. Verhoeven is niet verbaasd dat Nederlanders een onvoldoende scoren. ,,Als consument krijg je zoveel verschillende beweringen te horen over eten, die vaak tegenstrijdig zijn. Het is moeilijk feiten van nepnieuws te onderscheiden”, vindt hij.
Test
Prik jij de voedingsmythes beter door dan gemiddeld Nederland? Vul hieronder de test in, en je weet het. Let op, er loopt een klok mee, wacht niet te lang met antwoord geven!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat Eten We Vandaag: Gegrilde quesadilla met avocado
Quesadilla betekent in het Mexicaans letterlijk ‘kaasdingetje’. Kaas ontbreekt dan ook zeker niet in dit recept. Samen met de avocado en bonen is het een flink gevulde quesadilla die ook prima geschikt is als avondmaaltijd. Lekker met salsa, ga jij voor mild of pittig? -
Koken & eten Vijf vragen over kersttradities: hierom gourmetten we elk jaar weer
Nog maar even en het is kerst. Het feest van tradities. Met zijn allen bij de kerstboom, uitbundig dineren en ook eindeloos luisteren naar All I Want for Christmas Is You en Jingle Bells. Hoe is dat eigenlijk zo gekomen? Vijf vragen en antwoorden over kersttradities. -
PREMIUM
FIT Challenge: dag 9
De bekende Vlaamse kookboekschrijfster Pascale Naessens daagt lezers van deze site in het nieuwe jaar uit om tien dagen mee te doen met haar voedingsschema. De basis: geen snelle koolhydraten, wel rijke producten en écht eten. -
Wat Eten We Vandaag: Gebakken scholfilet met pittige honing-citroensaus
Rijst, vis en groenten; een combinatie waar oneindig veel variaties op mogelijk zijn. Wij kiezen voor zilvervliesrijst met boontjes en scholfilet. Om het gerecht helemaal af te maken, voegen wij hier een heerlijke zelfgemaakte pittige honing-citroensaus aan toe. -
PREMIUM
Koken & eten Dit zijn de onvermoede kwaliteiten van suikers in moedermelk
We proberen vaak suikers te vermijden, want die zouden slecht zijn voor ons. Maar die stelling gaat niet helemaal op. Het is geen vergif en er zijn veel goede suikers.
-
Koken & eten Waarom je beter geen light frisdrank drinkt als je fit wilt worden
De bekende Vlaamse kookboekschrijfster Pascale Naessens daagt lezers van deze site in het nieuwe jaar uit om tien dagen mee te doen met haar voedingsschema. In deze video geeft ze antwoord op vragen van deelnemers aan haar challenge. -
Koken & eten Schenk geen wijn maar thee bij het kerstdiner: ‘Veel zachter voor je buik’
Bij een diner hoort voor veel mensen wijn. Thuis kies je zelf een mooie variant uit bij het eten en in restaurants doet een sommelier dat. Maar je kunt ook een ‘mooie’ thee drinken, vindt theesommelier Karin Kamman. Zeker bij het kerstdiner. -
Koken & eten Deelnemers Heel Holland Bakt worstelen met een broodje in de knoop: ‘Wat een hel’
In de derde aflevering van bakshow Heel Holland Bakt krijgen de bakkers het zwaar te verduren. Een brioche blijkt een ingewikkelde puzzel en hoe maak je taartjes die patisserie-waardig zijn? Een zenuwachtige bakker doet het onverwachts heel goed en een goede bakker valt door de mand.