Hoe lang blijven kliekjes goed?
Het is altijd moeilijk in te schatten voor hoeveel personen een gerecht precies is en vaak blijft er veel eten over. Hetzelfde geldt voor afhaalmaaltijden, zoals Chinees. Er blijft vaak genoeg over voor een hele nieuwe maaltijd. Hoe lang kun je de restjes bewaren?
Het Voedingscentrum heeft als vuistregel dat restjes eten twee dagen in de koelkast bewaard kunnen worden op 4°C. Na deze twee dagen neemt de kans toe dat er ziekmakende bacteriën in het eten aanwezig zijn. Restjes kunnen langer bewaard worden, maar dan wel in de vriezer. Ingevroren kunnen producten tot drie maanden worden opgeslagen.
In Amerika zijn de voorschriften coulanter. Zo geeft het Amerikaanse ministerie van Landbouw als advies drie tot vier dagen aan te houden als bewaartijd voor gebakken kip en vlees en pizza en zelfs drie tot vijf dagen voor ei, tonijn en macaroni-salade. Dit wordt echter afgeraden door het Voedingscentrum. Voor gedetailleerde bewaartijden biedt het adviesorgaan hulp met zijn bewaarwijzer.
Het betreft hier echter adviezen en daarom is het altijd belangrijk zelf te beoordelen of het eten nog houdbaar is. Bij twijfel is het verstandiger om weg te gooien.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & Eten
Moederdag: met deze feestelijke plank is mama verwennen een makkie straks
Op zondag 8 mei is het Moederdag: de dag om alle moeders en andere lieve vrouwen in je leven in het zonnetje te zetten. Met deze recepten van Eatertainment gaat dat zeker lukken. De hartig gevulde croissants, yoghurt smoothies, brownie-mugcakes en gevouwen pannenkoeken kunnen kinderen makkelijk zelf maken. -
Ook Bulgaar krijgt straks visstick mét vis
Eten en drinken zijn over een paar maanden in Midden- en Oost-Europa gegarandeerd net zo lekker en gezond als bij ons. Nog dit voorjaar komt er een einde aan het 'dumpen' van producten van inferieure kwaliteit, belooft Eurocommissaris Vera Jourová. -
PREMIUM
Deze broers willen heel Nederland aan de bonen krijgen: ‘Koffie is gewoon veel lekkerder als je het vers drinkt’
Koffie van vers gebrande bonen, dàt is de toekomst, zeggen de Rotterdamse broers Harun en Sefa Bingul. Ze timmeren met hun Brandzaak stevig aan de weg, ook buiten Nederland. Het pand in Rotterdam werd te klein, nu werken ze vanuit Vierpolders, op Voorne-Putten. -
Zo kun je goedkoper tanken tijdens een lange rit
Ook al probeer je nog zo goed om brandstof te besparen, tijdens een langere rit is het onvermijdelijk dat je een keer moet tanken, en de prijzen van benzine en diesel liegen er niet om. Zo kun je goedkoper tanken. -
PREMIUM
Rookmelder is vanaf 1 juli verplicht op élke woonlaag: hier moet je op letten
Waar rook is, is behalve vuur hopelijk ook een brandmelder. Op elke verdieping van het huis, want dat moet vanaf 1 juli in álle Nederlandse woningen.
-
PREMIUMGeld & Geluk
Astrid kwam met niets uit scheiding: ‘Kon binnen jaar auto van 15.000 euro kopen’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen geld en geluk. Astrid wil dat haar kinderen elke week één euro sparen. ,,Zo lief: toen hun oma via WhatsApp was opgelicht, haalden ze hun spaarpot leeg.” -
PREMIUM
Deze krabben staan bekend als lekkernij maar toch kun je ze beter niet vangen en opeten
Voor de zoveelste keer hield de politie dit weekend een illegale wolhandkrabvisser langs de waterkant in Maassluis aan. De beestjes zijn voor met name Chinezen een delicatesse, maar zitten in de meeste Nederlandse wateren vol met giftige stoffen. -
Met kliekjes lunchen, minder mailen en nog 8 tips hoe je zelf 'groen' doet op kantoor
Vooral bedrijven kijken in de Week van de Circulaire Economie (15-19 januari) naar hun milieu- en duurzaamheidsdoelstellingen. Maar als werknemer kun je daaraan ook zelf je steentje bijdragen, schrijft Intermediair. Bijvoorbeeld met vintage lunches en vermalen jeans.