Volledig scherm

'Ik schrijf recepten voor mensen die nooit leerden koken'

Er zijn veel mensen die graag lekker eten, maar nooit koken omdat ze dat niet kunnen. Melissa Hemsley wil deze stuntelende thuiskoks helpen. ,,Ik hoor vaak van mijn vrienden: Niemand heeft me dat ooit geleerd. Sommige mensen hebben gestudeerd, maar kunnen nog geen soep maken.''

Melissa Hemsley (32) is een ervaren kookboekenschrijver. Samen met haar jongere zus presenteerde ze op Channel 4 de tv-show Eating Well with Hemsley + Hemsley. Toch weet ze precies hoe hopeloos mensen zich kunnen voelen in de keuken. ,,Met mijn boek wil ik praktische oplossingen geven: wat doe je als je  curry te pittig is? Dan doe je er tomaat of kokos bij. Met die basiskennis voel je je al snel veel zelfverzekerder achter de pannen.'' 

In haar boek Eat Happy (ook de titel in Nederland) staan geen moeilijke recepten, belooft ze. ,,Simpele recepten zorgen ervoor dat je minder stress hebt. Koken kan dan ook onderdeel zijn van een manier om te ontspannen na je werk in plaats van een extra taak die je moet volbrengen. Het maakt niet uit hoe slecht je dag was, je kunt altijd nog op een makkelijke maner een bevredigende en voedzame maaltijd te maken. Dat geeft een boost aan je zelfvertrouwen.'' 

Veel mensen hebben na een lange dag achter de computer of rondreizend voor het werk 's avonds maar een paar uurtjes om bij te komen. ,,Dan wil je iets eten dat goed is voor je mentale gezondheid.'' Als Britse celebrity kunnen gewone mensen haar weleens 'winnen' als onderdeel van een liefdadigheidsveiling bijvoorbeeld. ,,Dan zeggen mensen na afloop vaak tegen me dat ze zich zelfverzekerder voelen.'' Het is ook hoog tijd dat mensen zichzelf slecht afschilderen. ,,Dan zeggen ze: ik ben zo'n slechte kok. Terwijl iedereen kan koken. Het is niet zo moeilijk.'' 

Volledig scherm

Om er absoluut zeker van te zijn dat de recepten écht kloppen en door iedereen te maken zouden zijn, heeft Hemsley de maaltijden telkens weer getest. En vooral: laten testen. Door familieleden, vrienden en kennissen. ,,De belangrijkste vraag was telkens: zou je het weer maken? Alleen recepten waarbij ik telkens 'ja' als antwoord kreeg, mochten in het boek komen.'' 

Volgens Hemsley komen ook ervaren koks aan hun trekken. Een paar trucjes kun je best van deze thuiskoks overnemen, vindt ze. ,,Je hebt zo'n zes of zeven kruiden en kruidenmengsels nodig om een betere kok te worden. Zet die op een blad op het aanrecht, een smaakplateau. Zet dat niet te dicht bij het vuur, maar wel onder handbereik. Zet daar ook een goede olijfolie bij, een kookolie, chilivlokken, azijn, harissa of kerriepoeder. Je hebt echt niet veel nodig.'' In haar boek geeft Hemsley ook aan wat je kunt gebruiken als je een van de ingrediënten niet zo lekker vindt. Ik wil zorgen voor inspiratie, niet regels dicteren. Voel je vrij of wat dan ook zelf toe te voegen.''

Recept 

Kruidig lamsvlees in aubergineschuitjes
Dit snel gekruide lamsgehakt kan op verschillende manieren geserveerd worden – bijvoorbeeld in een wrap, of op een pizza – maar het is vooral erg lekker in deze aubergineschuitjes. Voeg noten of zaden aan het mengsel toe; voor mij zijn pistachenoten favoriet, omdat deze het gehakt een bijzondere textuur geven. Sprenkel er eens yoghurt of knoflookyoghurt over.

Voor 8 kleine schuitjes/voor 4 personen
4 aubergines
zeezout en zwarte peper
1½ eetl. kokosolie of ghee

Voor het gekruide lamsgehakt
1 ui, fijngesneden
500 g lamsgehakt
2 tenen knoflook, fijngehakt
1 theel. gemalen komijnzaad
½ theel. chilivlokken, liefst aleppopeper (pul biber)
2 eetl. tomatenpuree
150 ml heet water
1 kleine handvol pistachenoten, grof gehakt (naar keuze)
sap van ½ citroen
1 handvol muntblaadjes
naturel yoghurt of knoflookyoghurt, om te besprenkelen

(Je kunt in plaats van lamsgehakt ook rundergehakt of een andere soort gehakt gebruiken. Vervang het gehakt door quinoa of linzen voor een gerecht zonder vlees.)

Bereiding

Volledig scherm
Foto uit Eat Happy
Volledig scherm
Eat Happy (Fontaine, €29,95)

1. Verhit de oven tot 220 °C. Verdeel de helft van de kokosolie over twee bakplaten en zet ze een paar minuten in de oven zodat de olie kan smelten.
2. Snijd intussen de aubergine overlangs doormidden en kerf een ruitpatroon in het vruchtvlees; snijd tot op de schil maar let op dat je die niet insnijdt.
3. Haal de bakplaten uit de oven en bestrijk de schil van elke halve aubergine met olie. Leg de halve aubergines met de schilkant onder op de bakplaten. Bestrooi ze met zout en bak ze 20-25 minuten in de oven tot het vruchtvlees net gaar is.
4. Bereid in die tijd het gehakt voor. Laat de resterende olie in een brede pan op halfhoog vuur smelten en laat de ui zachtjes in 5 minuten smoren; laat hem niet kleuren.
5. Voeg het lamsgehakt toe en bak het op hoog vuur in 5 minuten bruin, voeg knoflook, komijn, chilivlokken en tomatenpuree toe en bak nog een paar minuten.
6. Giet het hete water in de pan, breng het tegen de kook aan en laat het gehakt in 10 minuten gaarstoven. Breng op smaak met zout en peper en roer eventueel de pistachenoten en het citroensap erdoor.
7. Haal de halve aubergines als ze gaar zijn uit de oven en schep er een flinke schep gehakt op. Bestrooi met munt en besprenkel met yoghurt.