IKEA past claim koekenpan aan over giftige stof in anti-aanbaklaag
Koken & etenBeter voor de natuur, dat zou de koekenpan van IKEA zijn. Voor de anti-aanbaklaag wordt volgens het woonwarenhuis niet het zeer giftige PFOA gebruikt. Dat een andere zeer giftige stof wordt gebruikt, vermeldde Zweedse meubelgigant niet. Na vragen van deze site daarover past IKEA de claim wereldwijd aan.
Delen per e-mail
De koekenpannen van IKEA zijn vrij van het giftige PFOA, dús goed voor de natuur. Dat de pannen wel een andere zeer giftige stof bevatten, stond niet vermeld op de site. Na vragen van deze site voor de rubriek Koken&Weten (de aflevering vind je vanavond om 19 uur op deze site) laat IKEA weten de claim wereldwijd aan te passen. Op de Nederlandse site is dit al gebeurd. Alleen de feitelijke constatering ‘Er is voor de anti-aanbaklaag op dit product geen PFOA (perfluoroctaanzuur) gebruikt’ is nu te vinden bij de beschrijving van de pan.
,,PFOA-vrij betekent niet PFAS-vrij”, zegt Majorie van Duursen, hoogleraar toxicologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. PFAS is de afkorting voor de term poly- en perfluoroalkylstoffen: een verzamelnaam voor vijfduizend stoffen die door de mens zijn gemaakt en extreem langzaam vergaan.
Coronavaccin
Deze giftige stoffen worden in verband gebracht met vruchtbaarheidsproblemen. Ook onderdrukken ze het immuunsysteem, waardoor bij kinderen vaccinaties minder goed werken. Er is voor zover bekend geen onderzoek gedaan naar de invloed van PFAS op het coronavaccin. Al is het volgens Van Duursen ‘niet ondenkbaar’ dat PFAS ervoor zorgen dat coronavaccins minder goed werken.
Fabrikanten gebruiken PFAS om regenjassen waterafstotend te maken. Ook de spray om textiel en schoenen waterafstotend te maken bevatten deze stoffen, net als in bakpapier, pizzadozen en de anti-aanbaklaag van bepaalde pannen. IKEA zegt op de website dat er bij de fabricage van zijn pannen ‘bijvoorbeeld geen PFOA’ wordt gebruikt. ‘Het is namelijk beter voor jou en voor de natuur om dit te vermijden’ luidde de tekst.
Die claim is volgens Van Duursen niet terecht. De stof die wel wordt gebruikt is weliswaar toegestaan, maar eveneens zeer giftig. Het maken van deze stoffen - ook wel ‘forever chemicals’ genoemd, omdat ze zo langzaam afbreken - is volgens de toxicoloog extreem vervuilend. De schadelijke stoffen komen in het milieu terecht. ,,Ontlopen is gewoon niet mogelijk”, zegt Van Duursen ,,Ze zitten in drinkwater, zuivel, eieren, vis en vlees. En zelfs in fruit.” Als de stoffen in ons lichaam terechtkomen, kan het tot zes jaar duren voordat ze weer uit ons bloed en organen zijn verdwenen. ,,Wie een stukje zalm eet, zit al aan z’n wekelijkse taks.”
Ook Kamerlid Corrie van Brenk is kritisch. ,,We mogen het gevaar van PFAS niet onderschatten”, zegt Tweede Kamerlid Corrie van Brenk. ,,En zeker niet bagatelliseren, zoals IKEA lijkt te doen.” De 50PLUS-politica vindt de overheid ‘te laks in het bestrijden van PFAS’. ,,Ik vind dat de overheid producenten moet verplichten om met hoogwaardige alternatieven te komen voor al die attributen waar PFAS in zit.”
Het Zweedse woonwarenhuis benadrukt dat het gebruik van hun pannen veilig is. Deze claim klopt volgens Van Duursen. ,,Zolang de anti-aanbaklaag er niet afschilfert, valt de blootstelling door gebruik mee. Het is wel belangrijk om je koekenpannen regelmatig te controleren.” Van Duursen drukt consumenten op het hart geen nieuwe pannen met PFAS te kopen.
Liever de oven gebruiken? Deze tips van Tessa Couperus van PaTesserie helpen je verder:
Bekijk hier onze video’s over Koken & Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMDe Pollepel Thuis
Direct naar de ‘bajes’ voor coole cocktails en de beste kipsaté van de houtskoolgrill
De Saté-man en de Dr. runnen sinds 2019 samen Calaboose, een hip eettentje annex cocktailbar in Kralingen. Met Indonesische afhaalgerechten en cocktails uit limonadeflesjes worstelen ze zich door de lockdown. Maar hun kipsaté van de houtskoolgrill is en blijft de lekkerste van Rotterdam. -
PREMIUMKoken & eten
Olijfolie, suiker en zout: zo lang blijft eten in je voorraadkast eetbaar
De voorraadkast puilt vaak uit. Wanneer is het tijd voor een grote schoonmaak en vervang je dan de hele inhoud? Professor en expert chemische voedselveiligheid Bruno De Meulenaer geeft adviezen. -
Foodgoeroe Rens Kroes blijkt zelf niet meer te koken: ‘Warm nu eten op’
Kookboekenschrijfster, voedselfanaat en superfoodkenner Rens Kroes (33) blijkt zelf vrijwel nooit meer te koken. Haar gezonde dieet, waarom ze al jaren bekendstaat, schiet er sinds haar bevalling soms bij in. ,,Het is heerlijk voor de geest, zeg ik dan maar.’’ -
PREMIUMKoken & eten
Hebben we straks alleen nog keuze uit blauw (AH) of geel (Jumbo)?
Met de verkoop van tachtig Deen-winkels aan AH, Vomar en Dekamarkt verdwijnt er weer een supermarktformule. In 2000 telde ons land nog 46 verschillende formules, twintig jaar later zijn het er nog 26. Is er nog bestaansrecht voor de kleinere supermarktketen of beperkt de keuze zich steeds meer tot blauw (AH) of geel (Jumbo)? -
Koken & eten
Janny van der Heijden: ‘Koken met zakjes en pakjes is eigenlijk geen koken’
Het grote publiek kent haar vooral als de onbetwiste koningin van de baksels, maar voor Janny van der Heijden (66) valt er nog veel meer te proeven. De presentatrice reisde voor 24Kitchen kriskras door het land om een antwoord te vinden op de vraag: wat is de smaak van Nederland? Libelle sprak met haar.
-
Koken & eten
Deze makkelijke tosti scoort miljarden views op TikTok
Op TikTok is een truc om makkelijk met een tortilla een tosti te maken een grote trend. De video’s scoren bij elkaar miljarden views. -
Koken & eten
Wakker Dier: zuivellobby liegt - ondanks waarschuwing - nog steeds op websites
Op elf websites van de Nederlandse Zuivel Organisatie staan uitingen die de Reclame Code Commissie eerder beoordeelde als misleidend. De zuivellobby blijft onjuiste informatie verspreiden en daar wil dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier een einde aan maken. -
Wat Eten We Vandaag: Rösti met spinazie, feta en avocadospread
Houd je van rösti? Dan is dit recept een echte aanrader! In dit gerecht wordt de rösti gemaakt met aardappel en wortelen. Voeg zelfgemaakte avocadospread, spinazie en feta toe en smullen maar.