In deze kibbeling van Albert Heijn zit geen flinter vis (wel rijst en mais)
Koken & etenHet aanbod aan visvervangers op de markt is nog klein. Er is zalm van soja en visvrije tonijn, maar vergeleken bij vleesvervangers blijft het aanbod nog ver achter. Albert Heijn maakt vandaag bekend kibbeling te gaan verkopen zonder vis.
Delen per e-mail
Kibbeling behoort tot de populairste en meest gegeten visgerechten van Nederland, maar een plantaardige variant ervan bestond nog niet. Voorafgaand aan de Week zonder Vlees, speelt Albert Heijn in op de trend om meer vegetarisch en veganistisch te eten door een uitbreiding van het aanbod met vijftig nieuwe producten. Een daarvan is plantaardige kibbeling. Daarmee stelt AH de supermarkt te zijn met het grootste aanbod van vlees- en visvervangers.
Voorbeelden van de tientallen nieuwe producten: vegan kibbeling, vegan spareribs en zeewierburgers. Volgens Constantijn Ninck Blok, directeur Vers van Albert Heijn heeft de supermarkt nu ruim 160 vega- en vegan producten. In een persbericht meldt hij dat klanten ‘steeds vaker op een of meerdere dagen voor een alternatief voor vlees of vis kiezen’.
‘Duizend procent’
,,Hulde dat Albert Heijn zich hiervoor inzet”, vindt Bart van Olphen, oprichter van vismerk Fish Tales. Hij is al jaren voorvechter van duurzame visvangst en staat voor ‘duizend procent’ achter alle initiatieven om de druk op de visvangst te verlichten. ,,Alles wat beter is voor de planeet, juich ik toe. Er gebeurt heel veel in vlees- en visvervangers en het verbaast me niet dat Albert Heijn hiermee komt. Ik ben benieuwd of het mag met die naamgeving. Kibbeling is natuurlijk geen vissoort maar een product, dus misschien mag het wel, als je het poëtisch verwoordt.”
Zelf zit Van Olphen in het kamp ‘echt eten’ dus hij geeft de voorkeur aan eten dat niet 'verbasterd’ is. ,,Maar ik ben er absoluut voorstander van als mensen het lekker vinden. Ik ben erg voor plantaardig. In mijn laatste boek leg ik de nadruk op veel groente en een beetje vis. Eten moet echt zijn, vind ik, want je wordt een beetje in de maling genomen met deze producten. Ik ga het wel proberen en ik kan me voorstellen dat het lekker smaakt.” De kibbeling bevat onder andere rijst en rijstmeel, erwteneiwit en maismeel.
Waarom ergeren we ons soms zo aan die vegetariërs? Dat heeft er vooral mee te maken dat we ons bedreigd voelen, zegt psycholoog Florien Cramwinckel van de Universiteit Leiden in haar college voor de Universiteit van Nederland. Bekijk hier de video:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Vergeet koffie, schrap de wijn! Drink eens thee, zegt Sevgi: ‘Het is veel meer dan een dorstlesser’
Weg met de speciale koffies: voor de Nijkerkse Sevgi Gönen bestaat er geen lekkerder drankje dan thee en daarom is ze sinds vorige week een eigen online theewinkel gestart en mag ze zich binnenkort ook theesommelier noemen. -
Wat Eten We Vandaag: Papadums met tonijntartaar
Papadums worden in India veel gegeten als bijgerecht. De knapperige pannenkoek is ideaal om ergens in te dippen of om te beleggen. In dit gerecht beleggen wij de papadums met tonijntartaar en appel als frisse tegenhanger. -
Wat Eten We Vandaag: Rijkgevulde tomaten-vissoep
Dit recept is afgeleid van een traditioneel gerecht uit Malta: Aljotta vissoep. Aljotta verwijst naar de grote hoeveelheid knoflook die wordt gebruikt in dit gerecht. De diversiteit van kruiden laat zien dat de Maltese keuken een combinatie is van verschillende keukens. -
Koken & Weten
Is decaf (on)gezonder dan gewone koffie?
In de rubriek Koken & Weten duikt gezondheidsjournalist Tijn Elferink in een voedingsonderwerp waar verwarring over bestaat. Dit keer: is decaf koffie gezonder? -
Géén late 1 aprilgrap: Hema komt met tompoucebier
Wie van tompoucen houdt en ook niet vies is van een biertje op zijn tijd, kan mogelijk zijn hart ophalen bij Hema. Vanaf vandaag liggen er namelijk heuse blikjes ‘tompoucebier’ in de schappen van de winkelketen. Géén 1 aprilgrap, verzekert het bedrijf.
-
PREMIUMKoken & Weten
Topman IJscuypje over coronatijd: 'Gezinnen kwamen twee keer per dag langs'
Edwin de Koeyer (50), de grote kracht achter de 22 vestigingen van IJscuypje, is een ‘oneindige ideeënbron’. Hij is non-stop bezig, de getallen laat hij over aan anderen. ‘Ik ben echt een ouderwetse zuivelman.’ -
PREMIUM
Topman over vleesvervangers: 'Het verschil met vlees is veel kleiner geworden’
Over 30 jaar staan er alleen nog knuffelkoeien in de wei tussen de wilde bloemen. Voor vlees hebben we het dier niet meer nodig. Vivera, marktleider bij de vleesvervangers, denkt echt dat het kan. -
Koken & eten
Dit is waarom je moet oppassen met het gebruik van bakpapier
Groente grillen zonder aangekoekte bakplaat: velletje bakpapier, oven aan en gaan. Maar bakpapier kan een kleine hoeveelheid PFAS bevatten. Deze chemische stoffen breken vrijwel niet af in het milieu en zijn schadelijk voor de gezondheid.