In deze snacks zijn wel heel exotische ingrediënten verwerkt
Een kroket met rabarber- en aardbeivulling. Toppings van bakkersroom en rozemarijnmayo. De bieterbal. De frituurbranche experimenteert meer dan ooit. Maar overleven die nieuwe snacks de hype?
Cora van Mora krijgt waarschijnlijk elke week een hartverzakking: dag, nasi- en bamischijf. En de monumentale rundvlees- of kalfskroket met kledder pompmosterd maakt steeds meer plaats voor exotische varianten in alle soorten en maten.
Zonnepitten
Zo serveert de Croquetten Boutique in Utrecht een kroket met een vulling van gemarineerde aardbei en rabarber. Ook op het menu: feta/zontomaat en courgette/gele paprika die gepresenteerd wordt met een topping van zonnepitten en rozemarijnmayonaise.
Het Kroket Loket in de Rotterdamse Markthal serveert de snack met een binnenkant van pekingeend, Indonesische rendang of krab. En chef Jonathan Karpathios bedacht de bieterbal: een hap gevuld met oer-Hollandse kroten. Zijn drijfveer: de traditionele vette bek iets gezonder maken.
Appel/kaneelkroket
Dat laatste is niet per se de missie van snackbedenkers Désirée Stroes en Brian Steevens van de Croquetten Boutique. Zij zoeken vooral naar nieuwe combinaties die de smaakpapillen prikkelen. Steevens: ,,Natuurlijk letten we goed op de ingrediënten, gebruiken we geen toegevoegde kleur- en smaakstoffen of e-nummers. Maar het gaat ons vooral om: wat is lekker? Mensen zijn niet constant bezig met hoe verantwoord een product is, ze willen ook genieten. En daarbij af en toe iets nieuws uitproberen. Zo kregen we goede reacties op onze appel/kaneelkroket die iets weg heeft van een beignet.
Twist
,,We zagen een tijd terug al behoorlijk wat vernieuwingen op het gebied van hamburgers. Ook hotdogs, friet en tosti’s kregen een eigentijdse twist. Maar kroketten bleven achter. Wij vonden dat die ook een upgrade moesten krijgen en we ontdekten dat het kon en dat er ook nog markt voor is.’’
De frituursector roept al jaren om vernieuwing
Want de afgelopen paar maanden verkochten hij en zijn partner - ondanks de opmars van de airfryer - zeker 20.000 gefrituurde exemplaren. Een logische ontwikkeling, die krokettenmanie, vindt food watcher Ubel Zuiderveld. ,,Het past in de trend die de complete foodbusiness domineert: alles moet authentiek, ambachtelijk en lokaal zijn. De ouderwetse shoarmazaak en de traditionele cafetaria zijn bijna verdwenen uit de steden. Wat je ziet is dat er wordt voortgeborduurd op het oerconcept, maar dat de smaak, presentatie en ook de inrichting van de zaken naar een ander niveau worden getild. En dat is goed, de frituursector roept al jaren om vernieuwing.’’
Hij denkt dat best veel van de culinaire vindingen - waaronder pastinaak-, zeekraal- of bospaddenstoelenkroket - blijvers kunnen worden. Maar hij maakt zich wel zorgen om hun bedenkers. Vanwege de gevraagde prijzen. Zuiderveld: ,,Ik vrees het eerstvolgende economische dipje. Wat gebeurt er dan met die luxueuze zogenoemde frietateliers en croquetten boutiques die porties patat en belegde broodjes serveren van 7 euro en duurder? Hetzelfde geldt voor de foodtrucks. Bij een crisis bezuinigen mensen als eerste op bestedingen aan goede doelen en op uitgaven in de horeca. Dan trekken ze liever een kroket uit de muur of gaan naar die keten die hamburgers voor 3 euro bakt.’’
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Nu is een goed moment om aubergine te eten
Aubergines zijn nu volop verkrijgbaar, bevatten vitamine B en C, kalium en calcium én kosten nog geen euro. Veel gerechten zijn bovendien snel klaar. -
Wat Eten We Vandaag: Bruine bonensoep
Zelf bruine bonensoep maken? Wij hebben gekozen voor de snelle variant met bonen uit blik. Je kunt ook gedroogde bonen gebruiken, deze moeten wel eerst weken en koken. -
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
Knoflook gegeten? Dit helpt tegen de nare geur
Hoe gezond en lekker ui en knoflook ook zijn, die adem de volgende dag is niet te harden. Gelukkig zijn er handige foefjes om de nare geur te minimaliseren. -
PREMIUM
Horeca-voorzitter Robèr Willemsen stopt: ‘Het is balanceren geweest’
Hij werd het gezicht van de horeca in coronatijd: Robèr Willemsen. Na zeven jaar legt de 50-jarige ondernemer het voorzitterschap van Koninklijke Horeca Nederland neer en gaat hij zich richten op zijn eigen horecazaken én zijn familie. ,,Ik ga linksom of rechtsom wel weer iets oppakken.”
-
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema. -
-
-
Wat Eten We Vandaag: Gevulde zoete aardappel op Mexicaanse wijze
Een avondmaaltijd boordevol groenten? Dan is dit recept een aanrader. De kidneybonen bovendien zorgen voor een voldaan gevoel en zijn een goede bron van vezels en eiwitten. -
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging