Is kaas echt ongezonder in gesmolten staat of is dat een fabel?
Koken & EtenWe geloven het niet zomaar: de zin en onzin van ons eten en drinken. Deze week: is kaas ongezonder in gesmolten versie? Laura Obdeijn zoekt het uit.
Toen iemand zich laatst afvroeg of gesmolten kaas slechter voor je is dan gewoon een koud, hard blokje, was mijn eerste reactie: waarschijnlijk niet. Toch leek de gedachte ook weer niet zó gek. Een tosti kaas voelt altijd net iets ongezonder dan een boterham met kaas.
Hoeveel calorieën zitten er in kaas?
Kaas is van zichzelf calorierijk, zegt Guido Camps, voedingsonderzoeker aan de Wageningen Universiteit. Zo zit er in 100 gram Goudse 48+ belegen 30,8 gram vet en 377 calorieën. Zowel gesmolten als hard. Dat een blokje kaas opeens vetter zou zijn als je het verwarmt, noemt hij ‘complete onzin’. ,,Het is niet zo dat de moleculen of calorieën in kaas op een magische manier veranderen door verhitting. Fundamenteel verandert er niets.”
Dat wil volgens hem echter niet zeggen dat het idee dat het vetter is, niet ergens op slaat. Dat heeft alleen niet te maken met de kaas zelf, maar met het verschil in de manier waarop je het eten ervan ervaart. ,,Dat effect moet je niet onderschatten.”
Kaas ziet er vetter uit na verwarmen
Denk aan een lepeltje gesmolten chocolade, zegt Camps. ,,Daarbij komt meer smaak los; het voelt vetter, machtiger en is sensorisch overweldigender dan een stukje droge, harde chocola.” Zo kun je dat bij kaas ook ervaren. Van de fonduekaas kun je waarschijnlijk minder op dan van de verjaardagsblokjes met vlaggetje. ,,Het is warm en de smaak en geur zijn heftiger, waardoor je langzamer en bewuster eet. En we weten dat je door mindful te eten sneller verzadigd bent.”
Daarnaast ziet kaas er ook gewoon vetter uit als het verwarmd wordt. Het gaat glimmen en glijden en soms zie je het vet erop zitten. ,,Een bolletje met een harde plak kaas ziet er toch ‘fitter’ uit dan iets wat je door zijn vorm meer associeert met boter en room.”
En dan wordt het ook nog eens vaak gebruikt als topping van machtige gerechten. ,,Daardoor maak je sneller de koppeling met ongezond.” Zolang het bij een koppeling blijft: kom maar door met dat fonduevorkje.
Dit artikel verscheen eerder op deze site op 17 januari 2022.
Dol op tosti's? Zo houd je je tosti-ijzer schoon:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat Eten We Vandaag: Heekfilet met knoflook-citroendressing en little gem
-
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
Harmen Visser (28) uit Eindhoven heeft twee verschillende energiecontracten omdat dit voor hem voordeliger is. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
Schoonmaaktip van de week
In de oven heeft iets verschrikkelijk gespetterd: zo maak je hem gemakkelijk schoon
Het huis kan eens in de zoveel tijd wel een grote beurt gebruiken. Schoonmaakexpert Marja Middeldorp helpt daarom alledaagse problemen op te lossen. Deze week: de oven boenen. -
Wat Eten We Vandaag: Grieks lamsvlees met bonensalade
Heerlijk Grieks lamsvlees maak je met dit recept. Het vlees krijgt een frisse smaak door het oliemengsel van citroen, knoflook, oregano en tijm. -
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
Wat is de beste wasmachine voor een gezin van 5 personen of meer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.
-
Video
Met deze truc heb je nooit meer een vies tosti-ijzer
-
-
-
PREMIUM2
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
Drie op de tien Nederlanders rijden inmiddels op een elektrische fiets. Ook relatief jonge fietsers zijn overstag. Is dat nou goed nieuws? Want trappen met ondersteuning is toch lang niet zo gezond als jezelf verplaatsen op een gewone fiets? De Fietsersbond en een bewegingswetenschapper zetten op een rij wat de verschillen zijn. -
Wat Eten We Vandaag: Gegrilde paprika en mango salade
De paprika en mango worden voor deze salade kort gegrild en de walnoten worden geroosterd. Vul de salade aan met grove stukken mozzarella, blokjes avocado en een balsamico dressing en je hebt een heerlijke lunch vol gezonde vetten.