Italiaanse misstanden achter blikje tomatenpuree: Nederlandse winkels grijpen in
Koken & EtenHoe pak je de treurigmakende industrie achter de tomatenteelt in Italië aan? Om de belabberde arbeidsomstandigheden van de (vaak illegale) tomatenplukkers te verbeteren, slaan Nederlandse supermarkten en vakbond FNV de handen ineen.
Minimaal twaalf uur werken zonder pauze, zwaar onderbetaald, slapen in krotten. Het bureau dat namens de supermarkten (vertegenwoordigd door brancheorganisatie CBL) en FNV afgelopen jaar onderzoek deed naar misstanden in de productieketen van de Italiaanse tomatenteelt, constateerde na maandenlang veldwerk dat er veel leed schuilt achter met name de blikjes tomaten die we in de supermarkt kopen voor het bereiden van onze pizza of pastasaus.
Ook uit eerdere (internationale) onderzoeken bleek al dat het niet best is gesteld met de arbeidsomstandigheden van de tomatenplukkers in met name het zuiden van Italië. Het gaat dan vooral om tienduizenden arbeidsmigranten die vaak geen verblijfsstatus hebben en via allerlei schimmige tussenpersonen - in Italië noemen ze dat het caporalato-systeem - aan het werk worden gezet om voor een schamel bedrag de tomatenoogst binnen te halen. Boeren proberen met name de loonkosten zo laag mogelijk te houden om nog wat marge over te houden.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Rookmelder is vanaf 1 juli verplicht op élke woonlaag: hier moet je op letten
Waar rook is, is behalve vuur hopelijk ook een brandmelder. Op elke verdieping van het huis, want dat moet vanaf 1 juli in álle Nederlandse woningen. -
Wat Eten We Vandaag: Wortelcake met walnoten en sinaasappel-roomkaasglazuur
Wortelen geven een zoete smaak aan gerechten, vandaar dat wortelen graag gebruikt worden voor de bereiding van cake. Deze wortelcake is door de toevoeging van sinaasappel-roomkaasglazuur en knapperige walnoten een stuk verrassender dan de traditionele variant en heeft een frisse nasmaak. -
Merel en Judith doen aan ‘omdrinken’: ‘Stop niet met drinken als je het niet wilt’
Merel Braakman (47) en Judith Renard (46) zijn oprichters van No Wine Today, een programma om bewuster te leren omgaan met drank, niet alleen tijdens Dry January. -
Koken & Eten
Wakker Dier: Dit is het meest verhullende woord van gruwelijkheden in de visindustrie
Dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier heeft het woord ‘strippen’ gekozen als ‘eufemisme van het afgelopen jaar’. Het gaat om het opensnijden van levende vis in de visindustrie. Met de verkiezing wil Wakker Dier helderheid scheppen over ‘mooie praatjes’ in de dierensector. -
PREMIUMGeld & Geluk
Astrid kwam met niets uit scheiding: ‘Kon binnen jaar auto van 15.000 euro kopen’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen geld en geluk. Astrid wil dat haar kinderen elke week één euro sparen. ,,Zo lief: toen hun oma via WhatsApp was opgelicht, haalden ze hun spaarpot leeg.”
-
Koken & eten
Wat eten we met Moederdag? Dit zijn de vijf lekkerste high-teahapjes
Zondag is het Moederdag. Naar een leuk restaurant voor een high tea kan nog niet, maar haar thuis in de watten leggen wel. Met deze heerlijke hartige en zoete gerechten is succes gegarandeerd, alleen al omdat je het zelf voor haar klaarmaakt. -
Zo kun je goedkoper tanken tijdens een lange rit
Ook al probeer je nog zo goed om brandstof te besparen, tijdens een langere rit is het onvermijdelijk dat je een keer moet tanken, en de prijzen van benzine en diesel liegen er niet om. Zo kun je goedkoper tanken. -
Koken & Eten
Dit is de winnaar van Heel Holland Bakt: ‘Ik was misselijk van de zenuwen’
Enzo Pérès-Labourdette is de winnaar van het negende seizoen van Heel Holland Bakt. In de finale versloeg hij zijn concurrenten Zeinab en Tom. ‘Bizar, ik zag het niet aankomen.’