Jamie Oliver geeft fouten rondom faillissement toe: ‘Ik ben er helemaal kapot van’
De teloorgang van Jamie Olivers restaurantketen eerder dit jaar was vooral te wijten aan de naïviteit en misplaatste arrogantie van de Brit zelf. Dat zegt hij in een nieuwe documentaire, toegevend dat hij fouten heeft gemaakt. ,,We werden verwaand, we dachten dat alles wat we deden zou werken.’’
Gisterenavond zagen kijkers van de documentaire Jamie Oliver: The Naked Chef Bares All op de Britse televisiezender Channel 4 hoe Oliver, die afgelopen mei noodgedwongen bijna al zijn restaurants sloot, meerdere keren moeite had zijn tranen te bedwingen. Hij is nog steeds van de kaart door het instorten van zijn imperium. ,,Ik ben er helemaal kapot van.’’
Toen hij merkte dat de zaken financieel bergafwaarts gingen, haalde hij naar eigen zeggen alles uit de kast. ,,Financieel heb ik zoveel gebruikt als ik kon, ik heb elke kaart gebruikt, ik heb elke truc gebruikt, ik heb elk contact gebruikt’’, vertelt hij. Dat het toch misging, heeft volgens de chef onder andere te maken met het feit dat hij geen echte ondernemer is. ,,Ik was goed in het runnen van één restaurant, maar ik zou mijzelf geen zakenman noemen.’’
Ik was goed in het runnen van één restaurant, maar ik zou mijzelf geen zakenman noemen.
Oliver verslikte zich in de complexiteit van het onderhouden van een restaurantketen. ,,Het is heel moeilijk om te overleven in deze branche en ik was erg naïef’’, aldus de Brit. De kok kwam te laat tot het inzicht dat mensen van kleinere restaurants houden en niet van de grote vestigingen van zijn keten. Hierdoor liep Jamie's Italian volledig in de soep. ,,Je hebt grote kathedralen die je niet kan vullen.’’
Ruim 1000 werknemers ontslagen
Ruim 1000 werknemers van Oliver werden de laan uit gestuurd vanwege het faillissement. Dat vond hij het zwaarst. ,,Wanneer een bedrijf sterft, is het zonder twijfel het pijnlijkst om het personeel waar je om geeft, dat echt hard voor je gewerkt heeft, te vertellen dat ze geen baan meer hebben.’’
Hij zorgde er dan ook voor dat alles netjes werd afgehandeld. ,,Het personeel kreeg uitbetaald tot aan hun laatste dag, daar heb ik voor gezorgd.’’
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat Eten We Vandaag: Fried broccolirice met Thaise saté
Zelf fried rice maken? Dit feestelijke recept bevat extra veel groenten dankzij de toevoeging van broccolirijst. De saté gemarineerd in kokosmelk en currypasta heeft een romige smaak. -
PREMIUM
‘Voor mij valt vooral het leven zonder zuivel vies tegen, zoek maar eens iets lekkers bij de koffie’
Vleesverslaafde verslaggever John Bas doet mee aan de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel. Geen dierlijke producten, dus. Hoe bevalt dat? Aflevering 3: goed te doen. -
Met video1
Roep om statiegeld op álle drankverpakkingen: ‘Alles waar een dop of deksel op zit’
Op alle drankverpakkingen zou statiegeld moeten zitten, niet alleen op blikjes en plastic flessen. Dit zeggen milieuorganisatie Recycling Netwerk Benelux (RNB) en zwerfafvalexpert Dirk Groot naar aanleiding van de invoering van statiegeld op blikjes. -
PREMIUM
Imperium van tv-kok Jamie Oliver stort in elkaar
Het imperium van tv-kok Jamie Oliver (43) stortte deze week in elkaar. Pech, naïviteit en een veranderde tijdsgeest kostte Naked Chef zijn restaurantketen Jamie's Italian. -
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties.
-
PREMIUM
Met deze bomen heb je snel een koeler terras
De beste remedie tegen een hete zomer? Onze tuinexpert Laurence Machiels weet raad: plant nu nog bomen! Afhankelijk van de grootte van je tuin, legt ze uit welke bomen het best tot hun recht komen en welke genoeg (maar ook niet te veel) schaduw geven. ,,Strooi een mulchlaag van compost of bladaarde onder de boom, dat houdt de verdamping tegen.’’ -
-
-
PREMIUMMet video
Statiegeld op blikjes, zo krijg je je geld terug
Na de kleine plastic flesjes zijn nu de blikjes aan de beurt. Vanaf deze week betaal je daar ook 15 cent statiegeld voor. Maar waar is dat goed voor en ook niet onbelangrijk: hoe krijg je je centjes weer terug? -
Faillissement dreigt voor Britse restaurants Jamie Oliver
De Britse restaurants van tv-kok Jamie Oliver hebben uitstel van betaling aangevraagd. Dat heeft het bedrijf van Oliver bevestigd na eerdere berichten in Britse media.